Jurnalul.ro Ştiri Externe Noul premier al Suediei, Magdalena Andersson, demisionează la doar câteva ore după ce a fost aleasă

Noul premier al Suediei, Magdalena Andersson, demisionează la doar câteva ore după ce a fost aleasă

UPDATE Premierul Suediei, Magdalena Andersson, a demisionat, miercuri seară, la doar câteva ore după ce fusese aleasă în această funcţie, în contextul retragerii unui partener de coaliţie şi respingerii proiectului de buget de către Parlament.

Magdalena Andersson a devenit prima femeie premier al Suediei miercuri la prânz. Însă proiectul de buget pe care Magdalena Andersson, liderul Partidului Social-Democrat, l-a propus a fost respins de Parlamentul de la Stockholm, iar Partidul Verzilor s-a retras din coaliţia guvernamentală. Parlamentul de la Stockholm a aprobat un proiect bugetar alternativ, elaborat de formaţiuni de opoziţie, printre care se numără partidul de extremă-dreapta Democraţii Suedezi (SD).

Ca reacţie, Magdalena Andersson l-a anunţat miercuri seară pe preşedintele Parlamentului, Andreas Norlén, că demisionează din funcţia de prim-ministru, semnalând că s-ar putea să vrea să fie aleasă din nou în acest post peste o anumită perioadă, conform publicaţiei Bild.

"Pentru mine, este vorba de respect, dar nici nu vreau să conduc un guvern în care ar putea apărea dubii asupra legitimităţii. Există o practică de tip constituţional că un guvern de coaliţie trebuie să demisioneze dacă se retrage un partid din coaliţie", a afirmat Magdalena Andersson, citată de site-ul Politico.eu.

ȘTIRE INIȚIALĂ Liderul social-democrat Magdalena Andersson a devenit, miercuri, premierul Suediei. Aceasta a întâmpinat dificultăți încă de la început pe tema bugetului, scrie Reuters.

Ea are 54 de ani și a obținut votul Parlamentului după ce a ajuns la un acord de ultim moment cu fostul Partid de Stânga, dar controlul ei asupra puterii este fragil din cauza peisajului politic fragmentat.

Predecesorul ei, Stefan Lofven, a guvernat făcând o jonglerie complexă menită să îi asigure sprijinul atât al partidelor de stânga, cât și al celor de centru din parlament, chiar dacă acestea nu fac parte din guvernul de coaliție.

Însă Partidul de Centru este îngrijorat de acordul cu stânga și a declarat că nu va susține guvernul Andersson la votul asupra proiectului de lege privind finanțele propus de trei partide de opoziție, care ar putea avea loc miercuri după amiază. "Nu putem susține un buget al unui guvern care se îndreaptă mult spre stânga, ceea ce credem că face viitorul guvern", a declarat liderul Partidului de Centru, Annie Loof.

Andersson a fost ministru de Finanțe din 2014, dar acum se confruntă cu perspectiva de a guverna în funcție de prioritățile de cheltuieli determinate de centru-dreapta.

Chiar dacă reușește să își consolideze baza de putere și să negocieze criza bugetară, ea se confruntă cu provocări mari.

Violența bandelor și schimburile de focuri de armă macină viața în multe suburbii ale capitalei, Stockholm, și în alte orașe mari. Pandemia COVID-19 a scos la iveală lacunele din mult lăudatul stat al bunăstării, rata mortalității în Suedia fiind mult mai mare decât în țările nordice vecine, iar guvernul trebuie să accelereze trecerea la o economie "verde" dacă dorește să își îndeplinească obiectivele privind schimbările climatice.

 

Subiecte în articol: suedia magdalena andersson
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri