Jurnalul.ro Auto Numere de înmatriculare interzise. Combinațiile pe care nu le poți alege

Numere de înmatriculare interzise. Combinațiile pe care nu le poți alege

de Redacția Jurnalul    |   

Numerele de înmatriculare al mașinilor au rolul de a le identifica în trafic.

Acestea se emit aleatoriu sau în funcție de preferințele șoferilor.

Însă anumite combinații sunt interzise. Este situația cuvântului „ION” care nu este permis deoarece literele „I” și „O” pot fi confundate cu cifrele „1” și „0”, ceea ce ar putea crea confuzie pentru agenții de circulație, potrivit antena3CNN.

Alte litere pot crea cuvinte cu tentă sexuală, etnică, sau care sugerează înjurături, astfel că autoritățile nu le emit, cum sunt ”III”, ”OOO”, ”DAI”, ”PIX”, ”TOV”, ”ROM”, ”COW”, ”POC”.

Totodată, unii proprietari de mașini vor să iasă în evidență cu numerele de înmatriculare și le personalizează.

Combinațiile refuzate frecvent de autorități sunt BOU, BOY, GAY, JAF, JEG. 

Modul de alegere a numerelor de înmatriculare și procedura legală de schimbare a acestora sunt stabilite prin Regulamentul Rutier:

  • Numerele de înmatriculare se atribuie la rând, în ordine crescătoare.
  • La înmatriculare, proprietarul vehiculului poate solicita, în schimbul unei taxe care se plătește la Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV), un număr de înmatriculare preferențial.
  • Nu pot fi alese combinaţii de litere ce pot avea o semnificaţie obscenă sau care pot fi asociate cu denumirile unor autorităţi publice, dacă acestea au solicitat în scris autorităţii emitente restricţionarea anumitor combinaţii de litere pentru numărul de înmatriculare.
  • Persoanele care deţin deja vehicule înmatriculate cu numere restricţionate ulterior pot utiliza în continuare numerele în cauză, dar numai până la înstrăinarea vehiculului.
  • În cazul vânzării unui autovehicul, numărul de înmatriculare şi plăcuţele sunt transferate automat, fără plată, noului proprietar, dacă acesta are domiciliul sau sediul în acelaşi judeţ. Se aplică o excepţie, în cazul în care fostul proprietar optează pentru păstrarea numărului de înmatriculare respectiv. La rândul lui, noul proprietar poate solicita atribuirea unui număr preferenţial, odată cu plata taxei menţionate mai sus.
Subiecte în articol: auto numere inmatriculare interzis
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri