Blugii au fost găsiți într-o mină abandonată de către un "arheolog al denimului" și au fost cumpărați de Kyle Hautner, în vârstă de 23 de ani, și Zip Stevenson, un veteran al pieței denimului de epocă.
"Nu aveam niciun plan să cumpărăm blugii împreună până când a început licitația, ceea ce este un pic nebunesc dacă ne uităm în urmă", a declarat Stevenson.
Blugii au fost vânduți pentru 87.400 de dolari, unul dintre cele mai mari prețuri plătite vreodată pentru o pereche de blugi, inclusiv o primă de 15% a cumpărătorului. Hautner a plătit 90%, în timp ce Stevenson a contribuit cu restul de 10%.
Stevenson conduce un atelier de reparații de blugi în Los Angeles de aproape trei decenii dar nu găsise niciodată o pereche ca aceasta.
"Acești blugi sunt extrem de rari, mai ales în această stare de uzură și mărime fantastică", a declarat el pentru CNN.
El a auzit pentru prima dată despre blugi "în urmă cu aproximativ cinci ani, când au fost descoperiți pentru prima dată" în vestul american de către Michael Harris, care "a căutat în cel puțin 50 de mine abandonate timp de cinci ani și nu a găsit o pereche de aceeași calitate", potrivit lui Stevenson.
Există doar câteva perechi similare , dar acestea sunt păstrate în muzee și sunt prea uzate pentru a fi purtate.
Însă această pereche "este surprinzător de durabilă, așa că poate fi purtată cu siguranță", a explicat Stevenson. "Există câteva puncte care ar putea avea nevoie de un pic de întărire, dar în rest sunt blugi super solizi".
"Mi i-aș putea imagina cu ușurință pe Johnny Depp sau Jason Momoa purtându-i", a spus el.
Licitația a avut loc la Durango Vintage Festivus.În timp ce sunt emblematici pentru vestul american, blugii sunt, de asemenea, martorii unui episod întunecat din istoria țării. Un buzunar interior este imprimat cu fraza "The only kind made by White Labor". The Wall Street Journal a citat un purtător de cuvânt al Levi's care a explicat că firma a folosit acest slogan după introducerea Legii de excludere a chinezilor în 1882, care interzicea muncitorilor chinezi să intre în SUA. WSJ a relatat că Levi's a renunțat atât la această politică, cât și la slogan în anii 1890. Legea a fost abrogată în 1943.
Ce intenționează Stevenson să facă acum cu blugii? "Am lua în considerare posibilitatea de a-i oferi spre vânzare unui cumpărător privat interesat", a spus el, dar a adăugat că proprietarii ar prefera ca ei să fie cumpărați și expuși într-un muzeu "cum ar fi Smithsonian sau Metropolitan Museum of Art".
Deocamdată, blugii sunt păstrați într-un seif lângă magazinul Stevenson's Denim Doctors din Los Angeles și pot fi văzuți cu programare.