Oameni de ştiinţă din Marea Britanie au folosit o tehnică de editare genetică pentru a stopa răspândirea virusului gripei aviare în celule de găini cultivate în laborator - un pas important în obţinerea de găini modificate genetic care să nu poată transmite gripa aviară către oameni, transmite luni Reuters.
Virusurile gripei aviare se transmit rapid atât în rândul păsărilor sălbatice cât şi printre cele domestice, iar rar pot ajunge să infecteze şi oameni. Specialiştii în boli infecţioase au avertizat în repetate rânduri asupra pericolului unei pandemii de gripă provocată de un virus aviar care ar putea suferi o mutaţie care să-l facă transmisibil de la păsări la om.
Cercetători de la Imperial College din Londra şi de la Institutul Roslin din Edinburgh au reuşit să editeze o secvenţă de ADN de găină în celule cultivate în laborator astfel încât virusul aviar nu a mai putut să pătrundă în aceste celule şi să se multiplice. Următorul pas logic pentru această cercetare este obţinerea de pui de găină cu această modificare genetică, conform lui Mike McGrew de la Institutul Roslin, coordonator al cercetării.
"Este vorba de o descoperire importantă care indică faptul că este posibil să folosim tehnici de editare genetică pentru a produce pui de găină rezistenţi la gripa aviară. Încă nu am obţinut astfel de păsări şi mai întâi trebuie să verificăm dacă nu cumva aceste modificări asupra ADN-ului nu au şi alte efecte neprevăzute, înainte de a face următorul pas în această direcţie", a explicat McGrew.
În continuare, echipa doreşte să folosească tehnologia de editare a genelor, cunoscută drept CRISPR, pentru a îndepărta secţiunea de ADN responsabilă de producerea proteinei ANP32, proteină de care au nevoie virusurile aviare pentru a infecta gazda.
La nivel mondial, numărul de victime al ultimei pandemii de gripă, cea din 2009 - 2010, a fost de aproximativ 500.000. Această pandemie a fost provocată de tulpina virală H1N1, ce este considerată relativ blândă.
AGERPRES