Este cel mai mare deşert din lume: Sahara, un peisaj care cuprinde 10 naţiuni şi se tot extinde. În contextul condiţiile meteorologice, numeroase proiecte se desfăşoară în Sahara, având în vedere potenţialul solar al deşertului, notează Science Alert.
Un studiu arată un efect extraordinar al acestor eforturi: fermele solare şi de vânt ar putea aduce ploaie şi vegetaţie în deşert.
“Am descoperit că fermele de vânt şi instalaţiile solare mari pot aduce ploaie şi pot susţine creşterea vegetaţiei în aceste regiuni.”, a spus unul dintre cercetători, Eugenia Kalnay, de la Universitatea Maryland.
“Creşterea ploilor este o consecinţă a interacţiunilor complexe pământ-atmosferă care au loc pentru că panourile solare şi turbinele de vânt creează suprafeţe mai dure şi mai întunecate.”
Oamenii de ştiinţă ştiau deja că fermele solare şi de vânt produc efecte localizate asupra căldurii şi umidităţii în regiunile unde sunt instalate, dar nimeni nu ştia că aceste efecte se vor produce dacă construieşti un complex masiv de energie în deşertul Sahara.