Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Oficial: CE amenință România cu infringement pentru tăierea ilegală a pădurilor

Oficial: CE amenință România cu infringement pentru tăierea ilegală a pădurilor

Comisia Europeană ar putea deschide proceduri de infringement la adresa României în domeniul mediului privind exploatarea forestieră ilegală, calitatea aerului și protejarea rețelelor Natura 2000.

CE solicită României să combată exploatarea forestieră ilegală și să protejeze mai bine pădurile aflate pe siturile Natura 2000 de pe teritoriul său.

De asemenea, îndeamnă insistent România să pună în aplicare în mod corespunzător Regulamentul UE privind lemnul, care interzice producerea și introducerea pe piața UE a produselor obținute din bușteni recoltați în mod ilegal.

„Autoritățile naționale nu au fost în măsură să verifice efectiv operatorii și să aplice sancțiuni corespunzătoare. Inconsecvențele din legislația națională nu permit autorităților române să verifice cantități mari de lemn recoltat ilegal”, arată CE.

Comisia Europeană a constatat că autoritățile române gestionează pădurile, inclusiv prin autorizarea exploatării forestiere, fără a evalua în prealabil impactul asupra habitatelor protejate.

După ce a analizat în detaliu argumentele prezentate de România în urma unei scrisori de punere în întârziere trimise în februarie 2020, CE a ajuns la concluzia că problemele de la fața locului nu au fost soluționate.

„Prin urmare, Comisia emite un aviz motivat. Dacă România nu ia măsuri în termen de o lună, CE poate sesiza Curtea de Justiție a Uniunii Europene în legătură cu acest caz”, a mai arătat CE.

Comisia a mai solicitat României să ia măsurile necesare pentru a-și proteja și a-și gestiona rețelele Natura 2000, în condițiile în care România nu a desemnat până în prezent arii speciale de conservare și nu a stabilit obiective și măsuri de conservare detaliate specifice fiecărui sit.

„CE a decis să trimită o scrisoare de punere în întârziere României, acordându-i un termen de trei luni pentru a remedia situația”, au subliniat oficialii europeni.

O altă procedură de infringement poate fi deschisă în ceea ce privește calitatea aerului.

CE solicită României să pună în aplicare integral normele UE privind autorizațiile pentru instalațiile industriale și să îmbunătățească punerea în aplicare, pe teritoriul său, a normelor UE privind autorizațiile pentru instalațiile industriale.

„România permite instalațiilor industriale să funcționeze fără autorizațiile necesare care stabilesc condițiile de funcționare în conformitate cu legislația UE”, a mai arătat CE.

În România sunt trei instalații care continuă să funcționeze fără să respecte cerințele din directivă, iar două instalații mari de ardere care au făcut inițial parte din planul național de tranziție al României, nu respectă valorile-limită de emisii aplicabile pentru dioxidul de sulf, oxidul de azot și praf.

„CE trimite un aviz motivat, iar România are la dispoziție trei luni pentru a adopta și a comunica toate măsurile necesare pentru a asigura aplicarea deplină și corectă a directive. În caz contrar, Comisia poate sesiza Curtea de Justiție a Uniunii Europene cu privire la acest caz”, au precizat reprezentanții CE.

Sursa: Mediafax

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri