Jurnalul.ro Cultură Olga Caba, scriitoarea-amazoană a României

Olga Caba, scriitoarea-amazoană a României

de Florian Saiu    |   

Născută la 23 mai 1913 în Voloca, Bucovina (azi Ucraina), Olga Caba, poetă și prozatoare de esențe fine, a fost una dintre rarele scriitoare (re)cunoscute în timpul vieții ca lesbiană/bisexuală. S-a stins în vara anului 1995, în 20 iulie. Iată-i, pe repede-înainte, povestea.

Fiică a unui inspector școlar și a unei învățătoare, Olga Caba a urmat cursurile Liceului Comercial de Fete din Oradea (1929), apoi Facultatea de Litere şi Filozofie din Cluj-Napoca (1934), unde s-a specializat în limba engleză. Aceasta era doar una dintre cele 7 limbi pe care Olga Caba le vorbea, alături de franceză, italiană, germană, spaniolă, maghiară și suedeză. O femeie cu minte brici, așadar! Între 1936 şi 1958, cu o întrerupere de doi ani între 1952-1954, a fost profesoară de limba franceză/engleză la Botoşani, Focşani, Oradea, Bucureşti şi Sebeş. A debutat cu versuri în revista „Abecedar”, în 1933, colaborând apoi la „Gând românesc”, „Gândirea”, „Revista Fundaţiilor Regale”. 

Un sfert de veac de pauză la scris

În 1944 Olga publica „Vacanță sentimentală în Scoția”, poate cel mai cunoscut volum al ei, trecând 25 de ani până la publicarea unui nou volum (Poezii, Editura Dacia, 1969). Explicația constă în represiunea și marginalizarea pe care le-a trăit după instalarea regimului comunist. „Arestată la 16 august 1952, prin ordinul 940, Olga Caba va fi internată administrativ pentru «apartenență PNȚ» pentru o perioadă de 36 de luni. După încarcerarea la Ghencea (1952), Văcărești (1953) și Mislea (1954), va fi eliberată la 4 martie 1954”, remarcau cercetătorii Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) într-un crochiu închinat poetei și prozatoarei Olga Caba.

Propuneri imorale (respinse)

„În 1957 - urmau aceștia - Securitatea Alba își propune recrutarea Olgăi Caba pe baza șantajului, însă acțiunile concrete lipsesc. În 1961 este convocată la Securitate pentru a recunoaște apartenența sa la Mișcarea Legionară, lucru pe care îl refuză, fiind eliberată. În ianuarie 1964 este deschisă Acțiunea Informativă «Veronica», în urma căreia Securitatea îi interceptează scrisorile, convorbirile din casă și convorbirile telefonice. Treptat, materialele se acumulează justificând deschiderea Dosarului de Urmărire Informativă «Profesoara», pe 3 februarie 1970”. În completare: „Corespondența cu doi foști deținuți politici, Nicolae Carandino și Wolf Aichelburg, cântărea greu la capitolul vinovăție. După mai multe confruntări fățișe cu urmăritorii săi, Olga Caba adoptă tactica temperării comentariilor sale, iar lt. col. Aurel Dudaș consideră că «are o poziție corespunzătoare», propunând închiderea dosarului de urmărire în ianuarie 1971”. 

Obiectiv permanent

Coșmarul nu luase însă sfârșit: „În anul următor, acesta va fi redeschis, Securitatea propunându-și explicit recrutarea ei, cu orice mijloace. Refuzul fățiș al Olgăi Caba determină continuarea urmăririi, dosarul păstrând nenumărate sarcini T sau S, până în 1977 când apare rezoluția «până la primirea ordinului de desființare», rezultând deci că Olga Caba era un «obiectiv» permanent pentru Securitatea Alba. În ciuda supravegherii continue, a hărțuielii și tensiunilor, scriitoarea se dedică literaturii, publicând cinci romane la Editura Cartea Românească între 1976-1988, decedând la 20 iulie 1995”

Schimbare de sex

Etichetată în epocă drept excentrică, cosmopolită, Olga Caba a provocat stupefacție prin căsătoria a doua din 1957 cu cea care urma să-i devină parteneră de viață/soț, Erica Tecău, devenit Eric Tecău printr-o operație chirurgicală ce a avut loc la Spitalul Panduri din București (un caz de intersexualitate, în termenii de astăzi).  

111 ani s-au împlinit în 23 mai 2024 de la nașterea poetei și prozatoarei Olga Caba

7 limbi străine vorbea fluent Olga Caba: engleză, fraceză, italiană, germană, spaniolă, maghiară și suedeză

Arestată la 16 august 1952, prin ordinul 940, Olga Caba va fi internată administrativ pentru „apartenență PNȚ” pentru o perioadă de 36 de luni.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri