Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Omul este propriul său dușman. Exploatează exagerat planeta și distruge flora și fauna

Omul este propriul său dușman. Exploatează exagerat planeta și distruge flora și fauna

Omenirea îşi sabotează bunăstarea prin exploatarea exagerată a planetei provocând declinul faunei şi florei în toate regiunile lumii, care se confruntă cu o extincţie majoră a speciilor, prima după dispariţia dinozaurilor, potrivit concluziilor unei ample anchete ştiinţifice prezentate vineri, relatează AFP. 

''Suntem pe cale de a ne sabota bunăstarea viitoare!'', a declarat pentru AFP Robert Watson, preşedintele Platformei interguvernamentale privind biodiversitatea şi serviciile ecosistemice (IPBES), realizatoarea acestei anchete. 

Dacă nu se va face nimic pentru a opri această tendinţă, resursele de peşte din regiunea Asia-Pacific vor fi epuizate peste 30 de ani şi până la 90% din coralii din regiune vor fi grav deterioraţi până în 2050. În Africa, peste jumătate din speciile de păsări şi mamifere vor dispărea până în 2100, avertizează acest studiu alcătuit de IPBES şi împărţit în patru rapoarte regionale ample. 

''Biodiversitatea - varietatea indispensabilă a formelor de viaţă de pe Terra - este într-un declin continuu în fiecare regiune din lume, ceea ce reduce semnificativ capacitatea naturii de a contribui la bunăstarea populaţiei. Această tendinţă alarmantă ameninţă economiile, mijloacele de trai, securitatea alimentară şi calitatea vieţii oamenilor din toate regiunile'' din lume, subliniază aceste rapoarte, care au fiecare între 600 şi 900 de pagini. 

Timp de trei ani, peste 550 de cercetători au muncit voluntar la aceste evaluări regionale, care sintetizează date provenind din aproape 10.000 de publicaţii ştiinţifice despre Americi, Africa, Asia-Pacific, Europa şi Asia Centrală. Rezultatul final vizează toate zonele de pe Terra, cu excepţia apelor internaţionale din oceane şi Antarctica. 

Protejarea mediului nu este un lux 

Rapoartele au fost examinate de peste 750 de experţi şi factori de decizie din 115 ţări dintre cele 129 membre ale IPBES, care s-au întâlnit cu uşile închise în această săptămâna la Medellin, Columbia, şi au redactat rezumate de aproximativ treizeci de pagini fiecare, negociate cuvânt cu cuvânt, care să vină în ajutorul liderilor din domeniul protecţiei biodiversităţii. 

''Prea multă lume crede că protecţia mediului este un lux. Dar nu aşa stau lucrurile!'', a spus Watson, conectând ''biodiversitatea şi schimbările climatice pe care ar trebui să le analizăm împreună''. 

În Europa şi Asia Centrală, ''populaţia din regiune consumă mai multe resurse naturale regenerabile decât produce'', a precizat profesorul elveţian Markus Fischer. 

Înaintea acestei celei de-a şasea sesiuni, IPBES a avertizat deja că Terra se confruntă cu o ''extincţie masivă'' a speciilor, prima de la dispariţia dinozaurilor acum aproximativ 65 de milioane de ani şi cea de-a şasea în 500 de milioane de ani. 

''În urma efectelor în creştere ale schimbărilor climatice, (...) această pierdere ar putea ajunge la 40% până în 2050'' în Americi, unde a ajuns deja la 31%, subliniază raportul pentru această regiune. 

În decursul secolului trecut, două specii de vertebrate au dispărut în medie în fiecare an pe Terra. O alta este pe cale să dispară după moartea recentă a lui Sudan, celebrul rinocer alb din Kenya, ultimul mascul din specia sa decimată de braconaj şi din care au mai rămas doar femele. 

''Dacă continuăm tot aşa, da, cea de-a şasea extincţie, prima provocată de oameni, va avea loc!'', a avertizat Watson, adăugând că ''vestea bună este că (...) nu este prea târziu''. 

Rapoartele IPBES sugerează de asemenea şi modalităţi de a minimaliza impactul activităţilor umane asupra mediului: crearea de zone protejate, restaurarea zonelor degradate şi dezvoltarea agriculturii durabile. 

''Trebuie să ţinem seama de diversitate în felul în care gestionăm activităţile agricole, pescuitul, pădurile, pământul'', a explicat preşedintele IPBES, conştient că populaţia mondială va continua să crească, iar nevoile sale de asemenea. 

''Omenirea risipeşte aproape 40% din hrana pe care o produce (...) Dacă putem reduce risipa de alimente, nu va trebui să dublăm producţia de alimente în următorii 50 de ani'', a sugerat acesta. 

IPBES va lansa luni un al cincilea raport, primul de acest fel despre starea solului, degradat de poluare, defrişare, exploatări miniere şi practici agricole nesustenabile. 

Această reuniune la nivel înalt are loc în ţara cu cea mai mare diversitate de pe planetă după Brazilia. Cu ocazia inaugurării lucrărilor reuniunii, la 17 martie, Juan Manuel Santos, preşedintele Columbiei, a subliniat ''că ceea ce i se întâmplă unuia, ni se întâmplă tuturor''.AGERPRES

Subiecte în articol: poluare
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri