Jurnalul.ro Ştiri Externe Ordin de evacuare în Puerto Rico după distrugerea unui baraj

Ordin de evacuare în Puerto Rico după distrugerea unui baraj

Peste 70.000 de persoane au primit vineri ordinul de a evacua o zonă din nord-estul statului Puerto Rico, după ce un baraj a cedat în urma ploilor diluviene aduse de uraganul Maria, care a făcut cel puţin 13 morţi în acest teritoriu american, ridicând la 33 numărul victimelor în ansamblul insulelor din Marea Caraibilor, informează AFP. 

Barajul din Guajataca, în nord-estul insulei, a cedat vineri după-amiază, provocând inundaţii şi "o situaţie extrem de periculoasă" de-a lungul râului Rio Guajataca, a anunţat serviciul meteorologic din Puerto Rico, care a emis o alertă de inundaţii, rămasă în vigoare până sămbătă la ora 06.00 GMT. 

"Toate zonele adiacente râului Guajataca trebuie evacuate imediat. Vieţile oamenilor sunt în pericol", a anunţat serviciul meteorologic pe contul său de Twitter. Ricardo Rossello, guvernatorul din Puerto Rico, a ordonat la puţin timp după aceea evacuarea a 70.000 de persoane din acea zonă. 

Hector Pesquera, directorul Securităţii Publice din Puerto Rico, intervievat de cotidianul local El Vocero, a explicat că un dren al barajului, care în mod normal lasă să treacă o cantitate mică de apă într-un flux controlat, a cedat. 

Puerto Rico se afla deja vineri într-o situaţie îngrijorătoare, din cauza inundaţiilor şi a ploilor torenţiale, care sunt aşteptate să cadă până sâmbătă. 

Acest teritoriu american cu 3,4 milioane de locuitori a rămas fără electricitate pentru o perioadă ce ar putea dura câteva luni, iar reţeaua sa de telecomunicaţii a fost aproape în întregime distrusă. 

"Puerto Rico este complet distrus", a declarat joi preşedintele american Donald Trump, după ce a decretat stare de catastrofă naturală, eliberând fonduri pentru ajutorare de urgenţă şi pentru reconstrucţia insulei. 

Comunicaţii defectuoase 

Deşi până joi uraganul Maria făcuse o singură victimă, bilanţul deceselor a urcat vineri la 13 persoane decedate. "Părţi din insulă sunt încă fără comunicaţii, deci această cifră de 13 victime reprezintă doar un bilanţ provizoriu", a declarat guvernatorul Ricardo Rossello. 

Potrivit lui Bernardo Marquez, primarul din Tao Baja, o localitate aflată la periferia capitalei San Juan, opt persoane au murit înecate în urma inundaţiilor provocate de deschiderea vanelor unui baraj. 

Nu se ştie deocamdată dacă aceste opt decese au fost incluse în bilanţul de 13 morţi anunţat de guvernatorul Rossello. 

"Încercăm să deschidem porturile şi ne folosim deja de aeroporturi pentru a veni în ajutorul populaţiei şi să îi aducem produse de primă necesitate", a declarat pentru CNN directorul Agenţiei federale de ajutorare (FEMA), Brock Long, precizând că evacuările erau în plină desfăşurare din Puerto Rico spre Statele Unite, dar şi din Insulele Virgine Americane, unde vânturile generate de uraganul Maria au suflat cu viteze de până la 220 de kilometri pe oră, generând numeroase pagube materiale. 

Maria este "furtuna cea mai devastatoare" produsă în aproape un secol, potrivit autorităţilor. În 1928, uraganul Okeechobee a făcut 300 de morţi. 

"Am văzut persoane în vârstă cărora le lipseau medicamentele şi hrana", a declarat vineri pentru CNN primarul din San Juan, Carmen Yulin Cruz, care a anunţat că municipalitatea dispune de "medicamente şi material chirurgical pentru o lună". "Însă cea mai mare frică a mea este să nu avem acces la aceia care au nevoie", a adăugat ea. 

Dominica, "practic devastată" 

Lovită din plin, marţi, de uraganul Maria, Dominica plăteşte un greu tribut în victime omeneşti, cu cel puţin 15 morţi, fapt care ridică la 33 numărul total al victimelor din ansamblul insulelor din Marea Caraibilor, unde trei decese au fost raportate în Haiti şi alte două în Guadelupa. 

În Dominica, unde autorităţile a estimat pagube considerabile pentru "70-80% din totalul construcţiilor", un prim ajutor a putut să sosească în cursul zilei de vineri. 

O navă de război franceză, trimisă din Martinica, a sosit cu trupe de salvare, elicoptere, material sanitar şi 40 de tone de apă potabilă. 

Maria a făcut "cel puţin 15 morţi", a declarat Roosevelt Skerrit, prim-ministrul din Dominica. "Nu mai avem apă, electricitate şi dispunem de foarte puţine sisteme de comunicaţii". 

Imagini realizate din aer de fotojurnaliştii de la AFP stau mărturie pentru amploarea distrugerilor: acoperişuri metalice smulse, păduri culcate la pământ. Pe străzi, automobilele sunt încastrate unele în altele, iar articole vestimentare, bidoane, scânduri de lemn şi alte deşeuri acoperite de nămol arată violenţa acestui uragan. 

În Republica Dominicană, uraganul Maria a distrus peste 4.800 de locuinţe, a provocat evacuarea a 18.000 de persoane şi a inundat 31 de localităţi, potrivit primelor evaluări oficiale, care nu include deocamdată un bilanţ al victimelor. 

Uraganul Maria, inclus de acum în categoria 3 (dintr-o scală de 5), cu vânturi de 200 de kilometri pe oră, a trecut vineri pe lângă insulele britanice Turks şi Caicos şi se afla la sfârşitul zilei la est de Bahamas, potrivit Centrului american pentru uragane.

AGERPRES

Subiecte în articol: Puerto Rico uraganul maria
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri