Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Orele organelor. La ora 7 inima trece în viteza a cincea, nu e bine să faci sport

Orele organelor. La ora 7 inima trece în viteza a cincea, nu e bine să faci sport

de Florin Condurateanu    |   

Lumea s-a obişnuit să găsească un alibi pentru o zi mai nereuşită ca realizări, ca vigoare; zic oamenii “sunt în bioritmuri rele”. Mai puţini ştiu că organele au anumite ore în care acţionează la turaţie maximă.

Organele se află în maximum de formă de regulă cam două ore, răspândite pe parcursul celor 24. Iată care este “orarul” de turaţie maximă atinsă de organe. Vezica biliară lucrează cel mai bine între  orele 23 şi 1, ficatul dă randament maxim între 1 şi 3, în miez de noapte. Plămânii ating vârful de eficienţă în orele nopţii, de la 3 la 5, iar colonul, între 5 şi 7. Stomacul este în maximum de formă între 7 şi 9, splina şi pancreasul, între 9 şi 11. Inima are randament optim între 11 şi 13, intestinul subţire între 13 şi 15, iar vezica urinară între 15 şi 17. Rinichii ating culmea de eficienţă în perioada 17-19, iar circulaţia de sânge are parametrii cei mai buni între 19 şi 21. De la acest grafic orar al turaţiilor maxime ale organelor se pot trage şi unele învăţăminte despre cum să ne purtăm cu propriul organism. Iată câteva sfaturi izvorâte din eşalonarea pe ore a eficienţei de vârf a organelor. Animalele, din instinct, când se trezesc dimineaţa, se întind şi lenevesc câteva minute. La ora 6 în zori, organismul se trezeşte, începe producerea de hormoni. La această oră matinală, aminoacizii, hormonii, zahărul din sânge acţionează la capacitate maximă. Fiecare din noi e bine să lenevească niţel în pat la trezire şi să nu se apuce imediat de ţigări şi alcool. La ora 7 inima trece în viteza a cincea, de aceea nu e bine să faci gimnastică la această oră. La 7, când e turată inima, e indicat să mănânci micul dejun, liniştit şi înainte să bei un pahar cu apă rece. La ora 8 se înregistrează cele mai dese infarcturi şi accidente vascular cerebrale. Ora 9 este momentul pragului micşorat de durere, suntem imuni la frică. Ora 10 este ora creierului, ora învăţatului, se iau cele mai bune decizii, se rezolvă treburile complicate. Temperatura corpului atinge punctul maxim, reflexele sunt sporite, de aceea la 10 este indicat să porneşti cu maşina în drumuri lungi. La 11 organismul îşi consumă grăsimile, e potrivit să mănânci fără restricţii. La ora 12 creierul nu este în formă, nu trebuie neglijată oxigenarea în faţa ferestrei larg deschise.

 

La ora 13 totul e pregătit pentru digestie, atenţia scade. La 14 forţa vitală a organismului e foarte scăzută, se impune niţică odihnă. La ora 15 creierul se pune din nou în mişcare, atenţia şi concentrarea ating praguri maxime. Ora 16 este potrivită pentru exerciţii fizice.

Subiecte în articol: creier
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri