Jurnalul.ro Special Ortho-chlorbenzylidenmalononitrile, avertismentul jandarmilor care va semăna panica printre protestatari

Ortho-chlorbenzylidenmalononitrile, avertismentul jandarmilor care va semăna panica printre protestatari

de Adrian Stoica    |   

Jandarmii vor avea liber la gazarea manifestanților turbulenți doar după ce le citesc ce scrie pe etichetele spray-urilor lacrimogene, dacă un proiect de lege va primi și votul senatorilor, după ce a trecut deja de Camera Deputaților, tacit. „Vă rugăm să vă îndepărtați, în caz contrar vom lansa grenade cu orto-clorobenzalmalanonitril și ortho-chlorbenzylidenmalononitrile sau substanțe iritante pe bază de oleoresin-capsicum”, ar putea suna avertismentele pe care jandarmii vor fi obligați să le facă. Cu siguranță, un astfel de avertisment va semăna panica printre protestatarii din stradă, dar cu condițiile ca denumirile substanțelor să poată fi pronunțate cursiv și semnificația lor să fie înțeleasă de protestatari. Mai mult, înainte de intervenție,  jandarmii vor fi obligați să scoată din mulțime „femeile cu semne vizibile de sarcină”, persoanele cu semne vădite de invaliditate și copiii, împotriva lor fiind interzise acțiunile în forță. Inițiatorii acestui proiect, înregistrat la sfârșitul legislaturii trecute, sunt deputații PNL Florin Roman, Dănuț Bica și Sorin Bumb, alături de deputatul independent Matei Dobrovie (membru al grupului parlamentar PNL). Dintre aceștia, astăzi doar Florin Roman și Sorin Bumb mai sunt parlamentari.

Cei patru parlamentari liberali își justifică inițiativa prin faptul că la mitingul diasporei din 10 august 2018, „a existat o intervenție nejustificată și disproporționată în forță a jandarmilor, iar mulți protestatari pașnici au fost victime”. Astfel, în opinia lor, „procedeele de imobilizare și constrângere utilizate, precum și modul în care au intervenit forțele de ordine au rămas nejustificate până în prezent și au reprezentat un temei fără echivoc pentru derularea de anchete și pentru deschiderea de numeroase dosare penale pentru făptuitori”.

 

„Dat fiind că dreptul la sănătate este garantat în Constituția României, dar și de numeroase tratate și acte normative care se încadrează în legislația europeană și internațională, considerăm necesară și utilă introducerea unei noi prevederi care să oblige Jandarmeria Română ca, în situația în care este imperativă folosirea unor asemenea substanțe iritant-lacrimogene, să includă în mesajele de avertisment și de somație privind dispersarea manifestației și informații privind denumirea și componența substanțelor folosite, precum și privind efectele pe care acestea le pot avea asupra sănătății persoanelor”. 


din proiectul de lege

 

Marea dilemă: Jandarmii trebuie să anunțe denumirea științifică a substanțelor utilizate sau pe cea comercială?

 

Inițiativa propune ca în cazul folosirii substanțelor iritant-lacrimogene sau a mijloacelor genistice, să se includă în mesajele de avertisment și de somație informații despre componența acestor substanțe și despre efectele pe care le pot avea asupra sănătății. Consiliul Legislativ atrage însă atenția că expresiile folosite de autorii proiectului legislativ sunt insuficient de clare, ceea ce afectează predictibilitatea și accesibilitatea normei, deoarece nu se înțelege dacă trebuie să fie exprimată denumirea științifică a substanțelor utilizate sau denumirea comercială a acestora, respectiv dacă trebuie să fie comunicate toate posibilele efecte ale acestora asupra sănătății, astfel cum rezultă din fișele tehnice ale substanțelor iritant-lacrimogene, sau doar unele efecte. „Precizăm că denumirea unor substanțe iritant-lacrimogene este dificil de pronunțat și, având în vedere caracterul tehnic al acestora, poate fi dificil de înțeles de persoanele care nu au studii de specialitate în domeniu. Menționăm, cu titlu de exemplu, că în Comunicatul Biroului de informare și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție din data de 16 august 2018 se precizează, referitor la tipul gazelor lacrimogene folosite de către Jandarmeria Română în timpul evenimentelor violente ce au avut loc în ziua de 10 august 2018 și, respectiv, în noaptea de 10/11 august 2018, cu ocazia manifestației din București, Piața Victoriei, că muniția neletală și gazele lacrimogene folosite aveau «certificat de calitate și garanție», precum și «declarație de conformitate», fiind: cartuș calibru 38 mm cu efect iritant lacrimogen pentru armă lansator; tipul substanței CS (orto-clorobenzaimalanonitril); grenadă de mână cu efect iritant-lacrimogen; tipul substanței CS (orto-clorobenzalmalanonitril); pulverizator de capacitate mărită 6,6 1 cu substanță iritant lacrimogenă; tipul substanței CS concentrație 1%; pulverizator de mână 60-100 ml cu substanță iritant lacrimogenă; tipul substanței OC (oleoresin-capsicum concentrație 10%); pulverizator de mână 400 ml cu substanță iritant-lacrimogenă; tipul substanței OC (oleoresin-capsicum concentrație 10%).....”, se menționează în avizul Consiliului Legislativ. Având în vedere denumirile substanțelor utilizate, nu este exclus, ca pe viitor, organizatorii acțiunilor de protest să apeleze la un chimist pentru a traduce pe înțelesul nespecialiștilor semnificațiile acestor substanțe.

 

 

„Propunerea urmărește să instituie o ordine de folosire a armamentului din dotarea forțelor de ordine, în funcție de numărul de persoane care pot fi afectate, precum și de natura armamentului, criterii care să asigure respectarea principiului proporționalității între intervenția jandarmilor și pericolul reprezentat de persoanele turbulente”. 

 

Inițiatorul Matei Dobrovie

 

Jandarmii, responsabili de chemarea ambulanțelor

 

O altă prevedere a proiectului precizează că „jandarmul trebuie ca, în cel mai scurt timp, să solicite serviciilor medicale de urgență și prim ajutor acordarea de asistență și îngrijire medicală pentru persoanele rănite prin utilizarea substanțelor iritant-lacrimogene, precum și a celorlalte mijloace de constrângere și imobilizare (...)”. De asemenea, dacă proiectul va trece și de Senat, vor fi interzise acțiunile în forță împotriva femeilor cu semne vizibile de sarcină, a persoanelor cu semne vădite de invaliditate și împotriva copiilor, care trebuie îndepărtați din mulțime, cu excepția cazurilor în care aceștia înfăptuiesc un atac armat ori în grup, care pune în pericol viața sau integritatea corporală a uneia ori a mai multor persoane”, mai prevede proiectul.

Subiecte în articol: jandarmi dosar 10 august
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri