În afară de naţionala lui Iordănescu, România va mai avea un reprezentant de seamă la EURO: arbitrul Ovidiu Haţegan. Arădeanul va deveni, astfel, primul arbitru român prezent la CE, după o pauză de 28 de ani.
Ovidiu Haţegan a fost desemnat de UEFA printre cei 18 arbitri care vor oficia la Campionatul European. Ultima oară când ţara noastră a avut un central la competiţia continentală s-a întâmplat în 1988, când Ioan Igna a oficiat una dintre semifinale, Olanda - Germania de Vest 2-1.
Născut la Arad, Haţegan are 35 de ani şi este arbitru FIFA din 2008. A debutat în Liga I în urmă cu 10 ani, iar din 2015 a fost promovat în categoria Elite, prima grupă valorică a arbitrajului european. “Este ceva fantastic, un vis devenit realitate. Este o mare realizare pentru arbitrajul şi fotbalul românesc. Ţin să le mulţumesc pentru acest lucru familiei mele, colegilor cu care am făcut echipă până acum şi tuturor celor care m-au ajutat să mă formez ca arbitru”, a declarat, pentru site-ul oficial al FRF, Ovidiu Haţegan.
Talentatul arbitru a fost susţinut de-a lungul carierei de soţia lui, Nicoleta. “Ai muncit, ai luptat, ai eşuat, ai suferit şi acum ai triumfat! În spatele unei astfel de realizări stă o viaţă de privaţiuni şi o muncă tenace, o forţare a limitelor fizice şi psihice. Moralul de învingător şi tăria de caracter sunt explicaţia acestei convocări, atât de meritată!”, i-a transmis Nicoleta lui Haţegan, înainte de plecarea arbitrului spre Franţa.
Mottoul unui învingător
Tânărul arădean a dezvăluit care a fost cheia acestei desemnări din partea forului continental: “Am un motto după care mă ghidez în viaţă: «Cu cât munceşti mai mult, cu atât eşti mai norocos». Aşa că am muncit mai mult după promovarea în Elite, am avut rezultate bune şi am îndrăznit să visez la turneul din Franţa. A fost un vis pe care l-am ţinut în mine, într-un colţişor al minţii”. Cu visul devenit realitate, Haţegan a adăugat că se bucură de faptul că, după Ioan Igna, un alt arbitru născut la Arad merge la Campionatul European. “Este o mare bucurie că, după 28 de ani, un alt arădean calcă pe urmele lui Ioan Igna, cu atât mai mult cu cât l-am cunoscut. În 2003, m-a văzut la un meci din Liga a IV-a, am vorbit cu dânsul, m-a sprijinit şi m-a ajutat să mă dezvolt ca arbitru. Şi uite că, la 12 ani după acel moment, îi continui munca şi voi reprezenta România la EURO 2016”.
Ajutat de cinci colegi
Ovidiu Haţegan va fi ajutat la EURO de arbitrii asistenţi Octavian Şovre şi Sebastian Gheorghe şi de rezerva Radu Ghinguleac. Din brigada românească vor mai face parte, ca asistenţi adiţionali, Alexandru Tudor şi Sebastian Colţescu.
După EURO, la Olimpiadă!
Campionatul European nu este singura competiţie majoră la care va participa Ovidiu Haţegan. Acesta va conduce şi partide la Olimpiada de la Rio de Janeiro, programată tot în acest an, în luna august. Şi de data aceasta, arădeanul îi va călca pe urme marelui Igna: e primul arbitru român care va arbitra la Jocurile Olimpice, după o pauză de 32 de ani. Ioan Igna a fost la Los Angeles, în 1984, iar de atunci, România n-a mai avut delegat vreun arbitru la o ediţie a Olimpiadei. La Rio, “centralul” arădean îi va avea alături pe asistenţii săi Sebastian Gheorghe şi Octavian Şovre. România va fi reprezentată în Brazilia şi de două femei-arbitru: “centralul” Teodora Albon şi asistentul Petruţa Iugulescu.
Doar trei centrali români la EURO
În 1980, Nicolae Rainea, cel mai mare arbitru român al tuturor timpurilor, a oficiat la Campionatul European din Italia. Brăileanul a condus inclusiv finala dintre Belgia şi Germania de Vest, disputată pe Stadio Olimpico din Roma şi câştigată cu 2-1 de nemţi. La rândul său, Ioan Igna a fost prezent în Germania, la EURO 1988. Atunci, finala s-a jucat între reprezentativele Uniunii Sovietice şi Olandei. Batavii s-au impus cu 2-0, la München, pe Olympiastadion. În urmă cu 16 ani, la Europeanul găzduit de Belgia şi Olanda, s-a consemnat ultima prezenţă a arbitrajului românesc la un turneu final: asistentul timişorean Nicolae Grigorescu a oficiat la tuşă.
Lista celor 18 centrali (daca mai incape)
UEFA a decis ca la turneul final găzduit de Franţa să oficieze 18 arbitri centrali: Martin Atkinson (Anglia), Felix Brych (Germania), Cuneyt Cakir (Turcia), Mark Clattenburg (Anglia), William Collum (Scoţia), Jonas Eriksson (Suedia), Ovidiu Haţegan (România), Serghei Karasev (Rusia),Viktor Kassai (Ungaria), Pavel Kralovec (Cehia), Bjorn Kuipers (Olanda), Szymon Marciniak (Polonia), Milorad Mazic (Serbia), Svein Moen (Norvegia), Nicola Rizzoli (Italia), Damir Skomina (Slovenia), Clement Turpin (Franţa), Carlos Velasco Carballo (Spania).