Jurnalul.ro Ştiri Social Pacienţii cu reumatism, nemulţumiţi că vor trebui să ridice reţetele de la medici specialişti în locul medicilor de familie

Pacienţii cu reumatism, nemulţumiţi că vor trebui să ridice reţetele de la medici specialişti în locul medicilor de familie

Pacienţii cu reumatism se declară nemulţumiţi de faptul că, potrivit propunerilor de modificare a protocoalelor de tratament, ar trebui să-şi ia prescriere pentru medicamente de la medici specialişti din centre zonale, şi nu de la medicii de familie, ca în prezent, considerând că acest lucru ar duce la "limitarea severă" a dreptul la terapie. 

Acest mesaj a fost transmis, marţi, de Liga Română de Luptă împotriva Reumatismului, care cere Ministerului Sănătăţii să retragă propunerile de modificare a protocoalelor de tratament pentru bolile reumatice. 

"Dacă pentru tratamentele cu biologice este util ca bolnavul să vină în centre specializate unde poate fi corect supravegheat, prescrierea unor medicamente antireumatice, în cadrul unui tratament de durată, care a fost deja avizat de medicul specialist, este de competenţa medicului de familie, aşa cum se întâmplă de altfel acum. A cere pacienţilor afectaţi de boli reumatice, a căror principală suferinţa este deficitul de mobilitate, să se deplaseze zeci sau sute de kilometri pentru servicii medicale ce le pot fi asigurate de medicii de familie constituie o desconsiderare gravă a suferinţei lor", afirmă organizaţia într-un comunicat remis AGERPRES

În opinia reprezentanţilor Ligii Române de Luptă împotriva Reumatismului, eliberarea de reţete exclusiv în centre zonale de către medicii specialişti va încărca şi mai mult activitatea doctorilor în spitale, care, în loc să se concentreze pe tratarea pacienţilor, vor fi ocupaţi cu muncă birocratică de scriere şi eliberare a reţetelor. 

Totodată, Liga se opune şi propunerii potrivit căreia s-ar refuza tratamentul biologic dacă pacientul nu îşi ia medicaţia "convenţională" antireumatică prin sistemul de asigurări de sănătate, în condiţiile în care este "bine cunoscută lipsa" tabletelor de Metotrexat din farmacii, iar mulţi bolnavi sunt nevoiţi să şi-l procure din străinătate, unde costurile acestuia sunt minime. 

"Ba mai mult, să refuzi tratamentul cu biologice dacă timp de trei luni SIUI nu înregistrează că bolnavul şi-ar fi achiziţionat medicaţia în vederea tratamentului, în condiţiile în care acesta nu funcţionează în parametri acceptabili, este de neînţeles (rugăm autorităţile să verifice de câte ori a fost blocat cardul de sănătate numai săptămâna aceasta)", se menţionează în comunicat. 

De asemenea, Liga Română de Luptă împotriva Reumatismului critică faptul că, potrivit aceloraşi protocoale, toţi pacienţii cu afecţiuni reumatice ar trebui să aibă acelaşi tratament. 

"(...) Legat de riscul reacţiilor adverse, înţelegem că birocratic, cineva a decis că trebuie să fim toţi trataţi cu acelaşi medicament. Măcar să fi fost cel mai ieftin, dar nu este cazul" , se arată în comunicat. AGERPRES

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri