Păianjenii masculi din specia Văduva neagră, care deseori sunt mâncaţi de femele după actul sexual, au dezvoltat un mecanism care să le permită să supravieţuiască copulării şi să aibă şansa de a se reproduce cu mai multe femele.
Secretul este fertilizarea femelelor imature, a constatat o echipă de biologi din Canada şi Israel care a documentat acest mecanism. Văduva neagră trece prin mai multe năpârliri de-a lungul vieţii.
O parte dintre masculii speciei au început să aleagă pentru reproducere femelele aflate cu două sau trei zile înainte de ultima năpârlire, când organele sexuale sunt deja dezvoltate. Aceştia sparg crusta femelei în dreptul organelor sexuale şi îşi depozitează sperma acolo.
După două-trei zile, când femela îşi leapădă exoscheletul şi devine un specimen matur, aceasta va fi deja fertilizată de masculii care au recurs la această metodă. Aproape o treime din femelele examinate de biologi fuseseră fecundate în acest fel.
Pentru că femelele imature nu îşi mănâncă partenerii, aceştia au şansa de a fecunda şi alte exemplare, având astfel mai mult succes în transmiterea genelor faţă de masculii care se lasă mâncaţi pentru ocazia de a se reproduce o singură dată.