Jurnalul.ro Ştiri Externe Varianta franceză a lui Trump face primul pas spre Palatul Élysée: Marine Le Pen se încaieră cu procurorii

Varianta franceză a lui Trump face primul pas spre Palatul Élysée: Marine Le Pen se încaieră cu procurorii

de Şerban Mihăilă    |   

Liderul extremei drepte din Franța a aflat de la procurori că i s-ar putea interzice să candideze la următoarele alegeri prezidențiale, organizate în 2027. Marine Le Pen a apelat imediat la strategia lui Donald Trump, proaspăt ales pentru un nou mandat la Casa Albă. Ea s-a năpustit asupra sistemului francez de Justiție și a denunțat „o inculpare revoltătoare, scandaloasă”, într-un „proces politic” inventat. 

„Toată lumea a furat din casa de marcat, cu excepția «Frontului Național»!”, exclama cu indignare Marine Le Pen, la televiziunea franceză, în 2004, comentând un scandal de deturnare de fonduri, aflat în plină derulare la Consiliul municipal din Paris. 

La vremea respectivă, ea nu devenise încă lidera partidului de extremă-dreapta al tatălui său și nu candidase de trei ori la președinția țării. „Francezii s-au săturat de aleșii care deturnează bani publici!”, își încheia ea tirada politică.

La 20 de ani distanță, Le Pen este acuzată - alături de alți 24 de funcționari și angajați ai partidului „Adunarea Națională” (RN), foști deputați europeni și asistenți parlamentari - că a deturnat peste patru milioane de euro de la Parlamentul European. Ea neagă cu furie orice infracțiune.

Cazul se concentrează acum pe o presupusă schemă de locuri de muncă false, în care Le Pen și ceilalți sunt acuzați că au folosit fondurile UE pentru a plăti personalul din Franța, care lucra pentru partid.

Interdicție de ocupare a unei funcții publice

La 14 noiembrie, procurorul din Paris a cerut pentru Le Pen o pedeapsă de cinci ani de închisoare, precum și o interdicție de cinci ani de ocupare a unei funcții publice. 

Acest lucru nu a făcut decât să o încurajeze pe lidera extremei-drepte să proclame că este ținta unui „proces politic”, menit să o împiedice să candideze la președinția Franței, în 2027. 

Interdicția de ocupare a unei funcții publice are o „executare provizorie”, ceea ce înseamnă că, dacă Le Pen este găsită vinovată, interdicția ar intra în vigoare imediat, chiar dacă ar face apel. 

„Legea se aplică tuturor!”, a declarat procurorul din Paris, în fața instanței. Actul normativ în cauză este un proiect de lege din 2016, adoptat după scandaluri similare de deturnare de fonduri, care prevede o interdicție de a ocupa o funcție publică pentru acest tip de infracțiune. Procesul se desfășoară până la 27 noiembrie și un verdict este așteptat la începutul anului viitor.

Amploarea presupusei scheme de locuri de muncă false a RN este de-a dreptul impresionantă: din 2004 până în 2016, susțin procurorii, partidul a remunerat funcționari de rang înalt, prin intermediul fondurilor alocate europarlamentarilor săi pentru angajarea de asistenți. 

Procurorii susțin că funcționarii erau înregistrați ca asistenți parlamentari, dar lucrau exclusiv pentru partid, în afara Parlamentului European. 

În 2014, „Adunarea Națională” se numea încă „Frontul Național” și, cu datorii în valoare de 9,4 milioane euro, era aproape de faliment. Acesta a fost, de asemenea, anul în care numărul europarlamentarilor săi a crescut de la 3 la 24, punând la dispoziția partidului fonduri foarte mari.

„Totul a trecut prin ea, totul duce la Marine Le Pen: ea a centralizat, a arbitrat, a decis!”, acuză procurorul din Paris. Le Pen a răspuns imediat, afirmând: „Nu am absolut niciun sentiment să fi comis cea mai mică neregulă, sau cel mai mic act ilegal”. 

În ceea ce privește fondul acuzațiilor, RN a precizat: „Procurorul pare să pună la îndoială modalitățile perfect legitime ale partidului de a face politică, ca și cum un europarlamentar nu ar avea voie să le ceară asistenților săi să lucreze cu alți membri ai partidului lor”.

Proces politic? Aria lui Trump!

Imediat după ce procurorul a solicitat interdicția de a ocupa funcții publice, Le Pen s-a dus glonț la jurnaliștii din fața sălii de judecată și s-a plâns de sistemul judiciar național și de „scopul acestuia de a priva poporul francez de dreptul de a vota pe cine dorește”. 

A doua zi, la un post de televiziune de maximă audiență, ea a denunțat „o inculpare revoltătoare, scandaloasă” și a comparat-o cu „o pedeapsă la moartea politică”, solicitată împotriva sa. 

Lidera extremei drepte a lansat o petiție prin care le cere susținătorilor ei „să apere democrația”, afirmând că procurorii doresc „să discrediteze partidul său și să suprime vocea a milioane de alegători ai acestei formațiuni politice”.

Această manevră populistă și antijudiciară amintește izbitor de modul de abordare al președintelui proaspăt reales al SUA. 

Le Pen nu și-a arătat sprijinul pentru Donald Trump în campania ei prezidențială din acest an, însă strategia sa de apărare pare desprinsă direct din manualul de campanie al miliardarului american.

La fel ca în cazul lui Trump, politiciana franceză are vectorii săi devotați de imagine. Canalul de televiziune de extremă dreaptă „Cnews”, „Fox News-ul” Franței, a difuzat denunțuri după denunțuri ale „procesului politic” contra lui Le Pen. 

Deși acest lucru era de așteptat din partea canalelor de știri ale magnatului media conservator Vincent Bolloré, tema „procesului politic” a ajuns și în alte instituții mass-media. 

Presa se concentrează mult asupra perspectivei aparent șocante ca lui Le Pen să i se interzică să candideze la președinție și mai puțin asupra procesului în sine, care a scos la iveală acuzații extrem de detaliate de deturnare sistematică și de lungă durată a fondurilor publice.

Cu toate acestea, la fel cum asaltul asupra Capitoliului, din 6 ianuarie, nu l-a împiedicat pe Trump să se întoarcă la Casa Albă, strategia lui Le Pen ar putea funcționa în favoarea sa.

Cu cât afirmațiile sale cu privire la un „proces politic” sunt difuzate mai mult timp, scoase din context, cu atât crește șansa ca publicul francez să creadă în ele, potrivindu-se cu sentimentul antielită răspândit printre alegătorii francezi. 

La urma urmei, în septembrie, Le Pen era prima alegere a francezilor în sondajele pentru alegerile prezidențiale din 2027. În plus, în prezent, cota de popularitate a președintelui Emmanuel Macron a căzut vertiginos, iar stânga nu este departe în urma sa.

Deocamdată, până la aflarea verdictului, Le Pen mai are la dispoziție peste două luni pentru a interpreta pe toate posturile de televiziune cover-ul său după aria lui Trump „Vânătoarea de vrăjitoare”. Doar timpul poate spune cât de ușor a fost de reținut melodia.

Subiecte în articol: palatul elysee marine le pen procurori
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri