Jurnalul.ro Ştiri Observator Pământul depășește pragul de supraîncălzire

Pământul depășește pragul de supraîncălzire

Pământul depășește pragul de supraîncălzire

Emisiile rezultate din activitatea umană și schimbările în modelele meteorologice din această vară sporesc șansele ca temperatura să crească peste pragul-cheie de 1,5 ℃ până în 2027, estimează oamenii de știință.

 

1,5℃ este valoarea folosită în negocierile pentru prevenirea încălzirii globale, inclusiv în Acordul de la Paris, considerându-se că depășirea acesteia pentru un deceniu sau mai mult poate duce la valuri de căldură persistente, furtuni intense și incendii masive de vegetație.

 

Estimările din prezent arată însă că depășirea prevăzută, deși este îngrijorătoare, va fi probabil temporară.

 

Combinație: dispare pandemia, apare El Niño

 

Din 2020, Organizația Meteorologică Mondială calculează șansele ca încălzirea medie anuală să depășească 1,5 ℃. Evaluarea de atunci arăta șanse de 20% ca acest lucru să se întâmple în următorii 5 ani. Procentul a ajuns însă la 50% anul trecut, iar acum este de 66%. 

 

Reluarea activității industriale după pandemie este primul factor pe seama căruia este pusă creșterea de temperatură. Cel de-al doilea poartă un nume: El Niño. Fenomenul are impact global, deși se produce în zona tropicală sudică a Pacificului, unde încălzește apa de la suprafața oceanului, iar în zonele de litoral produce secetă, furtuni și inundații. În ultimii trei ani, s-a manifestat fenomenul invers, El Niña, care a răcit oceanul.

 

Creșterea de 1,5 ℃ este raportată la valorile înregistrate în a doua jumătate a secolului XIX, înainte ca emisiile de combustibili fosili produse de industrializare să se intensifice

Subiecte în articol: pamant prag supraincalzire
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri