Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Paracetamolul, ineficient în gripe. Supradoza e mortală

Paracetamolul, ineficient în gripe. Supradoza e mortală

de Monica Cosac    |   
Deşi este unul dintre cele mai utilizate medicamente de către români şi se numără, de asemenea, printre cele mai recomandate tratamente pentru combaterea febrei, paracetamolul nu este de niciun ajutor în cazul infecţiilor gripale, este concluzia la care au ajuns medicii. Automedicaţia poate conduce la intoxicaţii grave.

Chiar dacă ajută la reducerea durerilor moderate, acest medicament nu influenţează în bine sau în rău evoluţia gripei, spun autorii unui studiu publicat, recent, în revista medicală „Respirology”. Cercetătorii de la Institutul de Cercetare Medicală din Noua Zeelandă au urmărit evoluţia stării de sănătate a unui grup de pacienţi diagnosticaţi cu gripă. Jumătate din participanţii la studiu au primit un tratament cu 1 gram de paracetamol de patru ori pe zi, iar ceilalţi placebo. La finalul perioadei de monitorizare, medicii nu au observat nicio diferenţă între cele două grupuri în privinţa timpului necesar vindecării sau a stării generale. „Paracetamolul clasic nu are efect asupra încărcăturii virale, febrei sau simptomelor clinice la pacienţii cu gripă”, au concluzionat cercetătorii, adăugând că nu se justifică utilizarea acestui medicament în cazul infecţiilor gripale. Astfel că, singura modalitate de prevenţie a gripei rămâne vaccinarea antigripală. Paracetamolul (acetaminofenul) se află în topul medicamentelor pe care şi le autoadministrează românii, de multe ori chiar fără să ştie. Fie că au febră, cefalee sau dureri minore, stări gripale sau o banală răceală, oamenii dau fuga la farmacie pentru a cumpăra „ceva” pentru simptomele respective, iar oferta de la raft este mai mult decât bogată: paracetamolul se găseşte în peste 100 de produse farmaceutice care se vând fără reţetă.

Administrat în doze mari, paracetamolul poate afecta grav organismul, în special ficatul şi rinichii, punându-l în pericol vital. Acesta poate duce la insuficienţă hepatică, iar asocierea cu alcoolul dublează acest risc. Uneori, hepatotoxicitatea şi leziunile sunt atât de mari, încât pacienţii au nevoie de transplant hepatic urgent pentru a supravieţui intoxicaţiei.
 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri