Plafonarea decisă de guvern în urmă cu doi ani va expira la 1 aprilie 2025, după care românii se așteaptă la creșterea semnificativă a prețurilor. Astfel că circa 50% dintre consumatori ar putea plăi facturi duble din primăvară.
Ministrul Energiei anunţă că preţurile vor fi în jur de 1 leu/ kWh dar cel mai mare furnizor a lansat deja un tarif peste această valoare. Statul va continua să îi subvenţioneze doar pe consumatorii vulnerabili.
Prin urmare, 4 din cei 8 milioane de consumatori casnici plătesc acum 0,68 de lei/kWh însă prețul s-ar putea dubla din aprilie 2025.
"La acel plafon de 0,68 lei/kWh, cu toate taxele incluse, ar rezulta că preţul energiei active ar trebui să fie cam la o treime din ce vedem pe bursă. E greu de crezut că în luna aprilie preţurile vor scădea atât de mult", Sebastian Burduja, ministrul Energiei.
Prețuri uriașe pentru români la electricitate
Ministrul Sebastian Burduja avansează primele tarife pentru perioada post plafonare: între 1 leu şi 1,20 de lei dar crede că preţurile vor mai scădea uşor.
"0,90 lei, 1 leu per kwh. Asta înseamna mult mai puţin decât plafonul maxim de 1,3 lei care se aplică gospodăriilor care consumă peste 300 de kwh", spune Sebastian Burduja, ministrul Energiei.
"Cam cât consum nu ştiu, dar plătesc destul de mult. În jur de 100, 150 de lei. La salariul minim e destul de mult", spune un client.
Doar doi furnizori de energie electrică din cei 100 au oferte pentru perioada post plafonare. Cel mai mare operator, cu 3.000.000 de clienţi, o să vândă kilowattul cu 1,30 de bani. Asta înseamnă facturi duble pentru cei cu un consum mic.
Majoritatea furnizorilor nu pot avansa un preţ
"Când îţi vine cel mai mare furnizor, care domină piaţa casnicilor din Romania, cu 1,3 lei pe kWh, probabil, acela e preţul maxim la care ne putem astepta, 1,30 de lei. Vor veni şi ceilalţi furnizori mari cu oferte mai mici - 1,1 lei, 1,2 lei/kWh. Este o ofertă conformă cu realitatea, cu tendinţele din piaţă", explică Corina Murafa, expert energie.
Majoritatea furnizorilor spun că nu pot avansa acum un preţ. Producătorii nu scot la vânzare suficiente cantităţi pentru anul viitor.
"Observăm un blocaj la piaţa angro. În momentul de faţă, observăm că toată lumea aşteaptă şi nu vinde cantităţi mari. Nu găsim suficiente cantităţi să acoperim nevoile clienţilor noştri. România este singura ţară în care nu s-a vândut producţie pentru anul viitor într-un grad mai mare. Vrem piaţă liberă, dar nu vrem anarhie", spune Volker Raffel, CEO furnizor de energie.