Procurorii efectuează cercetări in rem pentru săvârşirea infracţiunilor de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi ucidere din culpă. Executorul judecătoresc Adrian Petrică Niţă, în vârstă de 31 de ani, s-a împuşcat duminică în cap, cu pistolul tatălui său.
Adrian Petrică Niţă s-a deplasat duminică la locuinţa tatălui său, știind că acasă nu este nimeni, de unde a luat un pistol care îi aparţinea procurorului. A revenit la locuința unde stătea cu chirie şi s-a împuşcat în cap. Înainte de a face gestul fatal, el a lăsat un mesaj de adio tatălui său, în care şi-a explicat gestul. La mijloc este vorba despre o dragoste din trecut, neîmpărtășită. „Nu vreau să fiu rău, nu vreau să fiu nemernic, am vrut doar să iubesc”, aşa începe mesajul de adio pe care Petrică Niţă i l-a trimis tatălui său. Fiul, Petrică Niță, era căsătorit de trei ani şi urma să devină părinte peste câteva luni.
Petrică Adrian Niță era executor judecătoresc de aproape doi ani
Era sau nu pistolul păstrat în condiții corecte?
Procurorul Teodor Niţă nu îşi păstra pistolul conform legii, astfel că fiul său a avut acces la acesta, potrivit unor surse apropiate anchetei. Procurorul își ținea pistolul într-o casetă, nu într-un seif, iar o astfel de casetă este destul de ușor de spart, au precizat acestea. Totuși, alte surse susțin că pistolul era păstrat în condiții corecte și la niciunul din controalele periodice care s-au făcut nu s-a constatat că era păstrat în condiții care încalcă prevederile legii, au declarat pentru Jurnalul surse judiciare. Legea precizează că titularul dreptului de deținere este obligat să păstreze armele şi muniţiile letale la domiciliul sau la reședința menționată în permisul de armă, în dulapuri sau casete metalice special amenajate, omologate de Autoritatea Naţională pentru Omologarea Armelor şi Muniţiilor, care sunt asigurate cu cel puțin două sisteme de închidere independente, cu cheie sau cifru, astfel încât să nu permită accesul persoanelor neautorizate, conform postului Antena 3 CNN. „Dulapurile sau, după caz, casetele trebuie să fie prevăzute cu compartimente diferite, care să fie asigurate fiecare cu câte un sistem de închidere, pentru păstrarea muniției separat de arme, a închizătoarelor aparținând carabinelor şi, după caz, a piesei a treia la arme letale lungi cu ţevi basculante. Armele letale lungi cu sistem de funcţionare semiautomat se păstrează numai asigurate cu dispozitiv special, omologat în condiţiile legii, destinat pentru blocarea trăgaciului”, se arată în HG 103/2005 privind condițiile păstrării și securității armelor letale și a munițiilor, mai precizează Antena 3 CNN.