Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Părinții nu mai plătesc tratamentul copiilor accidentați

Părinții nu mai plătesc tratamentul copiilor accidentați

de Monica Cosac    |   

Un subprogram național pentru ca persoanele cu autism să aibă acces și la logopedie, consiliere psihologică și kinetoterapie, decontarea operațiilor de simetrizare a glandei mamare în cazul pacientelor cu intervenții chirurgicale pentru cancer la sân, modificări ale modului de acordare a concediilor medicale pentru pacienții cu SIDA și neoplazii, dar și pentru personalul militar și polițiști. Acestea sunt doar câteva dintre modificările anunțate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Totodată, părinţii unor copii accidentaţi nu vor mai fi obligaţi să plătească facturi astronomice pentru tratamentul celor mici.

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a anunțat noi măsuri privind accesul românilor la servicii medicale, prin aprobarea unei Ordonanțe de Urgență, în ședința de luni a Executivului.

Una dintre măsuri, care este așteptată de foarte mulți ani, de peste 15.000 de români cu autism, majoritatea copii, este accesul la servicii conexe, indispensabile afecțiunii lor. „Se aprobă implementarea unui subprogram dedicat persoanelor cu tulburări din spectrul autist în cadrul Programului național de sănătate mintală, care va asigura accesul pacienților care suferă de această afecțiune la serviciile conexe necesare, recomandate de medici specialiști: servicii de logopedie, consiliere psihologică, kinetoterapie”, spun reprezentanții CNAS, precizând că această modificare va îmbunătăți starea de sănătate în primul rând pentru copiii cu astfel de afecțiuni.

Noua OUG corectează și o prevedere neconstituțională din Legea Sănătății, în ceea ce privește acordarea asistenței medicale pentru copii. Astfel, „nu vor mai exista situații în care părinții să fie obligați la plata contravalorii serviciilor medicale de care au beneficiat copiii acestora urmare a unor accidente generate de acești copii”, susțin reprezentanții CNAS.

 

Decontarea simetrizării sânilor

 

O altă măsură vizează femeile cu cancer la sân care au suferit masectomii. Până acum, aceste pacientele beneficiau de reconstrucție mamară, la recomandarea specialistului, însă fără operația de simetrizare a sânului sănătos cu cel reconstruit, intervenție care se făcea doar contra cost. „CNAS va deconta intervenția chirurgicală de simetrizare a glandei mamare”, anunță instituția.    

Totodată, actul normativ elimină obligația prezentării lunare la medicul expert, în cazul bolnavilor diagnosticați cu SIDA și neoplazii, pentru prelungirea până la un an și 6 luni a certificatului de concediu medical.

 

Mai multe zile de concediu medical

 

De asemenea, pentru personalul militar în activitate, polițiștii și polițiștii de penitenciare, se majorează durata maximă a concediilor medicale, pentru a evita majorarea deficitului de personal în ministerele și instituțiile din sectorul de apărare, ordine publică și securitate națională. Astfel, concediul medical se poate prelungi de către medicul specialist până la 183 de zile, iar comisiile de expertiză medico-militară pot propune concedii medicale de până la 550 de zile.

Potrivit CNAS, și persoanele asigurate într-un stat membru UE, care devin asigurate pe teritoriul României, „au dreptul și vor beneficia, la nevoie, de concediu medical din primele zile de asigurare”.

 

Pacienții cu TBC au dreptul la concediu și indemnizație pentru incapacitate temporară de muncă, fără stagiu de cotizare, pe toată perioada de tratament, până la vindecare.

 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri