Jurnalul.ro Ştiri Politică Parlamentarii zburători şi zonele lor de aterizare

Parlamentarii zburători şi zonele lor de aterizare

de Adrian Ilie    |   

O boală mai veche a partidelor româneşti este de a trimite de la Bucureşti în judeţe candidaţi la alegerile parlamentare, victime fiind de obicei organizaţiile mai slabe care nu-şi pot permite luxul de a protesta prea mult faţă de conducerea centrală. De nenumărate ori, candidaţii respectivi nu prea au legături cu judeţul respectiv, ale cărui interese ar trebui să le apere în Parlament.

 

Tonul acestei practici a fost dat chiar de către preşedinţii de partid care nu s-au sfiit să se înscrie în rândurile „paraşutaţilor” prin alte judeţe. Astfel, constănţeanul Traian Băsescu a fost deputat de Vaslui, iar bucureşteanul Victor Ponta este încă deputat de Gorj. Şi Alina Gorghiu şi-a obţinut mandatul de senator la Timiş, deşi este născută la Tecuci, cu studii în Bucureşti, unde a obţinut şi primele mandate ca deputat. Întâmplător sau nu, decizia de a candida la Timiş a fost luată după alegerile locale din 2016, când liberalii bucureşteni au suferit o înfrângere umilitoare din partea PSD şi USR. De asemenea, liderul USR Dan Barna este deputat de Sibiu, deşi studiile şi le-a făcut la Bucureşti, în Italia şi Germania, iar activitatea profesională s-a desfăşurat tot în Capitală. Nicolae Bănicioiu poate aspira la titlul original de „oltean al Moldovei”. S-a născut în Vâlcea, liceul l-a terminat la Alexandria, a studiat la Bucureşti, dar primul mandat de deputat l-a obţinut în Bacău, Următoarele două au fost în Teleorman şi Bucureşti, dar în 2016 s-a întors pe plaiurile moldave, fiind acum deputat de Iaşi.

 

De la Yale, la Zorleni

Vicepremierul Ana Birchall s-a născut la Mizil, a făcut dreptul la Bucureşti, iar doctoratul şi l-a luat în SUA, la Yale. Într-un moment în care cariera sa politică părea încheiată din cauza unui scandal în presă, cei din PSD Vaslui a invitat-o să activeze alături de ei, iar în 2012 a fost aleasă uninominal ca deputat în acest judeţ, motiv pentru care îşi semna comunicatele de presă ca „deputat de Zorleni”, localitate care, în acte, este oraş. Colaborarea a priit ambelor părţi, astfel că a fost realeasă şi în 2016. Deputatul Iulian Iancu (PSD) este originar din Neamţ, dar un singur mandat a obţinut acolo, două fiind în Bacău şi ultimul în Constanţa. Eugen Nicolicea a fost deputat de Mehedinţi 20 de ani, până când a fost exclus de organizaţie, aşa că în 2012 a candidat din partea UNPR la Buzău. Reîntors în partid, tot nu a reintrat în graţiile conjudeţenilor, astfel că a trebuit să candideze în Călăraşi, judeţ în care s-a oploşit şi liberalul Cătălin Predoiu, buzoian prin născare, bucureştean prin adopţie. Un caz interesant este cel al deputatului UDMR Benedek Zacharie, care a fost ales în Harghita, dar are biroul de parlamentar la Sibiu, oraşul în care trăieşte din 1992 încoace. Varujan Vosganian este parlamentar din 1990 încoace, dar din 1996 este ales fără întrerupere la Iaşi, deşi s-a născut la Craiova şi a studiat la Bucureşti. A rămas fidel Iaşilor, dar partidele le-a mai schimbat între timp, acum fiind deputat ALDE.

 

Deşi procedura „paraşutării” candidaţilor este într-un oarecare declin, în legislatura actuală sunt cam 20 de deputaţi care au legături foarte vagi cu judeţele în care au fost aleşi. Declinul practicii a fost cauzat şi de protestele organizaţiilor judeţene care, nu rareori, au sabotat chiar campania celor trimişi de la centru.

 

UDMR, cu ieşire la mare

Antal Istvan-Janos este deputat de Constanţa. Deşi populaţia maghiară este nesemnificativă, UDMR a avut grijă să aibă candidaţi în fiecare judeţ, pe baza faptului că redistribuirea mandatelor a făcut ca uneori partidele să obţină mandate în circumscripţii în care au obţinut foarte puţine voturi. Antal a intrat în câmpul muncii la 16 ani ca îngrijitor de animale la un IAS din Satu Mare. Ulterior, a devenit inginer zootehnist şi şeful hergheliei Romsilva de la Mangalia.

 

„Invadatorii” din judeţele megieşe

Din când în când, mai-marii de la Bucureşti ai partidelor se supără pe câte o filială, a cărei conducere o demit în bloc şi trimit în locul ei câte un lider dintr-un judeţ vecin. Spre exemplu, suceveanul Mugurel Cozmanciuc a intrat în PNL Iaşi, pe vremea studenţiei sale, fiind ales şi membru în Consiliul Local şi apoi deputat. După aceea a fost înscăunat lider al PNL Neamţ, postură din care a obţinut al doilea mandat. În mod similar, deputatul Cezar Preda,  care a condus multă vreme filiala din Buzău a PD, apoi PDL şi ulterior PNL, a fost transferat la conducerea organizaţiei de Dâmboviţa, din partea căreia o obţinut ultimul mandat. De la PSD, Rovana Plumb a fost aleasă prima dată în Parlament în Vâlcea, dar ultimele două mandate sunt obţinute în Dâmboviţa. Iar acestea sunt situaţii încă fericite. De exemplu, liberalul clujean Răzvan Prişcă este deputat de Prahova, iar bucureşteanul Sorin-Dan Moldovan este deputat de Cluj. La PMP, Robert Turcescu este deputat de Constanţa, deşi el s-a născut la Piteşti, iar întreaga sa carieră profesională s-a desfăşurat în Capitală. De altfel, mulţi dintre „paraşutaţi” provin din Capitală şi sunt trimişi pe capul celor din provincie, fie că vor, fie că nu.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri