Jurnalul.ro Ştiri Externe Parlamentul European înăspreşte regulile de finanţare a partidelor politice europene

Parlamentul European înăspreşte regulile de finanţare a partidelor politice europene

Deputaţii europeni au aprobat, marţi, reguli mai stricte privind finanţarea partidelor politice europene, vizând o 'mai mare transparenţă' şi o repartizare 'mai echitabilă' a fondurilor publice, relatează AFP. 

Cu 561 voturi pentru şi 89 împotrivă, parlamentarii europeni reuniţi în sesiune plenară la Strasbourg au adoptat o propunere a Comisiei Europene privind 'noi reguli menite să asigure utilizarea corectă a fondurilor publice' în finanţarea partidelor politice europene. 

În mod concret, 'doar partidele naţionale, şi nu persoane fizice, vor putea forma un partid politic european eligibil pentru finanţare', explică Parlamentul European într-un comunicat. Aceasta ar trebui să împiedice membrii unui partid naţional să creeze mai multe partide europene pentru a beneficia de o finanţare publică maximă 'fără a conferi părtidelor lor o dimensiune europeană reală". 

Potrivit site-ului Consiliului UE, această prevedere va pune capăt afilierii la mai multe partide şi creării unor pseudopartide sponsorizate în principal de persoane fizice. Ea este menită să asigure că partidele politice europene au o veritabilă dimensiune paneuropeană. 

În plus, 'partidele europene vor fi radiate dacă furnizează informaţii incorecte', adaugă Parlamentul. Persoanele găsite vinovate de fraudă vor fi obligate să ramburseze fondurile utilizate în mod nejustificat. 

Cota alocată în prezent partidelor politice europene în mod egal va fi de acum redusă de la 15% la 10% din fonduri, restul de 90% fiind distribuite proporţional, în funcţie de numărul deputaţilor europeni din fiecare partid. 

Aceste noi reguli mai trebuie încă să fie adoptate la 26 aprilie de Consiliul UE (reprezentând cele 28 de state membre). Apoi, partidele politice actuale vor avea două luni la dispoziţie pentru a dovedi că îndeplinesc noile criterii de finanţare. 

La sfârşitul anului 2016, Parlamentul European a solicitat rambursarea a aproximativ 173 000 de euro de către ADDE, un partid politic european dominat de eurofobii britanici din Ukip, acuzat de utilizarea necorespunzătoare a fondurilor UE pentru finanţarea în special a campaniei Brexit. 

La 27 februarie, Consiliul şi Parlamentul au ajuns la un acord în privinţa revizuirii punctuale a normelor privind finanţarea partidelor politice europene, potrivit site-ului Consiliului UE. Bruxellesul doreşte ca noile norme să intre în vigoare înainte de 30 iunie, dată la care partidele politice europene pot demara solicitările de finanţare pentru exerciţiul financiar 2019.

AGERPRES

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri