Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Parteneriat între Uber și NASA, pentru dezvoltarea taxiurilor zburătoare

Parteneriat între Uber și NASA, pentru dezvoltarea taxiurilor zburătoare

Uber a dezvăluit miercuri că a încheiat un parteneriat cu NASA pentru a dezvolta taxiuri zburătoare, despre care spune că vor fi economice, şi un sistem de control al traficului aerian la joasă altitudine, relatează AFP. 

Compania a mai anunţat că Los Angeles va fi adăugat altor două locuri pilot deja anunţate, Fort Worth (Texas) şi emiratul Dubai, pentru acest program numit UberAir. 

Metropola californiană ar putea deci în curând să arate ca în imaginile din filmul regizorului Ridley Scott "Blade Runner", cu taxiuri zburătoare care să evite ambuteiajele sale epice. Împreună cu California, Texas este statul american cu cele mai multe automobile. 

"Participarea Uber la proiectul de gestionare a traficului vehiculelor fără pilot - drone - ale NASA ar urma să ajute societatea să-şi atingă obiectivul de a demara zborurile UberAir în mai multe oraşe americane până în 2020", explică un comunicat. 

Uber vrea "să exploreze alte posibilităţi de colaborare cu NASA care vor juca un rol important în deschiderea noilor pieţe de mobilitate aeriană". 

Primele zboruri demonstrative sunt prevăzute să aibă loc în 2020 şi trecerea la faza comercială în 2023, având în vedere faptul că Jocurile Olimpice din 2028 ar urma să aibă loc la Los Angeles. 

Zborurile se vor face iniţial cu pilot, deşi acestea ar putea deveni automatizate în viitor, a precizat Matthew Wing, un purtător de cuvânt. 

"În cadrul proiectului său Elevate, Uber intenţionează să lanseze în circulaţie o reţea de mici vehicule aeriene electrice în mai multe oraşe din întreaga lume pentru a le permite oamenilor să împartă zboruri în zone urbane dens populate", a adăugat Uber în comunicatul său. 

De exemplu, o deplasare cu UberAir între aeroportul din Los Angeles şi sala sa de spectacole Staples Center ar dura 27 de minute, de trei ori mai puţin decât cu maşina, promite dosarul de presă consultat de AFP. 

Aceste vehicule cu decolare şi aterizare verticală (VTOL) "sunt diferite de elicoptere pentru că sunt mult mai silenţioase, sigure şi abordabile şi protejează mai mult mediul", dă asigurări compania în comunicat. 

Aceste dispozitive ar putea decola, ateriza şi se reîncărca pe o reţea de "vertiporturi (porturi verticale n.r.)", instalate pe zonele de aterizare de pe clădiri prevăzute în prezent pentru elicoptere sau pe terenurile neutilizate din jurul ieşirilor de pe autostrăzi. 

Uber a difuzat miercuri o înregistrare video în care poate fi văzută o utilizatoare comandând un Uber Air de pe telefon, aşa cum ce se întâmplă în cazul unei maşini, apoi urcând la ultimul etaj al unui imobil pentru a ajunge la un "Uber Skyport". Apoi femeia îşi scanează telefonul pentru a urca în vehiculul care seamănă cu un hibrid între un elicopter şi o dronă. 

Pascal Pincemin, asociat la filma Deloitte, a declarat la salonul aerian de la Bourget, din Franţa, că nu crede că aceste taxiuri autonome vor deveni ceva obişnuit înainte de 2050, pentru că va trebui ca înainte să li se demonstreze fiabilitatea.AGERPRES

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri