Jurnalul.ro Ştiri Social Parteneriatul Salvamont-STS salvează vieţi

Parteneriatul Salvamont-STS salvează vieţi

de L. Budin    |   

Din 2019, serviciile publice Salvamont din ţară beneficiază de noul sistem de radiocomunicaţii digitale. Este implementat de Serviciul pentru Telecomunicaţii Speciale (STS) şi e menit să asigure comunicaţiile în zonele izolate, fără acoperire în reţeaua de telefonie mobilă.

Implementat anul trecut, în 21 de județe, sistemul a fost testat de salvamontiști. Iar rezultatele au fost de excepţie, spun ei. În cadrul programului, se realizează o reţea de amplificare de semnal, explică Sabin Cornoiu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Salvatorilor Montani. „Prioritatea celor de la STS este să acopere zonele montane, acolo unde nu există semnal de telefonie mobilă sau vreun alt sistem de radiocomunicaţii. La ora actuală, principalii beneficiari sunt serviciile salvamont – şi ăsta e un pas mare pentru salvarea montană.”

 

Conectaţi cu elicopterele

Sistemul permite vizualizarea, pe monitorul calculatorului sau pe telefonul mobil, a locului unde se află salvatorul precum şi a traseului său pe teren. Mai permite conectarea automată a staţiei salvamontistului la cel mai bun releu, precum şi interconectarea cu sistemele de radiocomunicaţii existente, utilizate de elicopterele SMURD şi de echipajele agenţiilor de intervenţie în situaţii de urgenţă.

„În judeţele în care sistemul a fost deja implementat, noi am făcut evaluarea, ca să vedem care zone sunt acoperite şi care nu”, spune Sabin Cornoiu. „Când constatăm că mai există zone neacoperite, analizăm unde ar mai putea fi montate amplificatoarele şi anunţăm STS-ul.”

 

Proiectul continuă

„Noua reţea de amplificare ne permite să unificăm toate sistemele folosite la ora actuală în salvare – analogic, digital, Tetra –  şi să ne legăm la sistemul folosit de elicoptere”, subliniază Cornoiu. Spune că anul trecut s-au montat vreo 50 de amplificatoare de semnal, iar anul acesta STS va mai monta cel puţin 60.

„Noi am început deja să cumpărăm staţiile – fiindcă terminalele, staţia de pe maşină, staţia de la salvator, astea şi le ia fiecare, în funcţie de nevoi”. Serviciile Salvamont din județele Gorj, Alba, Maramureș, Sinaia, Prahova lucrează deja cu terminale proprii.

„Pentru salvarea montană, acest proiect reprezintă un mare pas înainte. Rezultatele bune obținute au determinat continuarea, și în acest an, a acestui program, pentru a asigura o acoperire cât mai bună teritorială în folosul agențiilor specializate de intervenție în situații de urgență, care răspund la apelurile cetățenilor efectuate la Numărul de urgență 112.”

Salvamont România – Dispeceratul Naţional

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri