Jurnalul.ro Ştiri Externe Cea mai mare participare la vot la orele prânzului în Franța din 1981

Cea mai mare participare la vot la orele prânzului în Franța din 1981

de Redacția Jurnalul    |   

Prezența la vot la turul doi al alegerilor parlamentare de duminică din Franța a crescut semnificativ față de ultima dată, în 2022, într-un scrutin în care Reuniunea Națională (RN) de extremă dreapta ar putea deveni cea mai puternică forță, conform Reuters.

Deși se așteaptă ca RN să câștige cele mai multe locuri în Adunarea Națională, cele mai recente sondaje de opinie au indicat că ar putea fi departe de a obține majoritatea absolută.

O majoritate parlamentară ar afecta grav autoritatea președintelui Emmanuel Macron și ar anunța o perioadă prelungită de instabilitate și blocaj politic în a doua mare economie a zonei euro.

În cazul în care naționalistul și euroscepticul RN ar obține majoritatea, Franța ar forma primul guvern de extremă-dreapta de la cel de-al Doilea Război Mondial și ar trimite o undă de șoc în Uniunea Europeană, într-un moment în care partidele populiste își consolidează sprijinul pe continent.

Prezența la vot a fost de 26,3% în jurul prânzului (10:00 GMT), în creștere de la 18,99% în timpul celui de-al doilea tur de scrutin din 2022, a declarat ministrul de interne, subliniind interesul extrem al populației pentru un scrutin care a evidențiat polarizarea opiniilor în Franța.

Acesta a fost cel mai ridicat nivel de participare la vot la prânz din 1981, au declarat institutul de sondaje Harris Interactive și Ipsos.

Votul se încheie la ora 18.00 (16:00 GMT) în orașe și orașe mici și la ora 20.00 în orașele mari. Sondajele vor oferi proiecții inițiale bazate pe numărătoarea timpurie a voturilor dintr-un eșantion de secții de votare la ora 20.00.

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: participare vot Franța
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri