Telecabinele din Bâlea care au băgat şapte oameni în spital după ce s-au izbit de peron sunt vechi de aproape o jumătate de secol, iar accidente de acest fel sau chiar mai grave sunt posibile oricând. Patronul firmei Klingeis Consulting SRL, ce are în grijă instalaţia, este unul din cei mai influenţi oameni ai locului, politician apropiat de preşedintele Klaus Iohannis şi afacerist de succes, asociat cu şefa de cabinet a ministrului Energiei. Familia lui Arnold Klingeis deţine mare parte din oraşul Avrig, unde acesta a fost primar timp de patru mandate. Klingeis a fost acuzat de ANI de fapte de corupţie, pentru afacerile derulate de firma sa cu bani publici.
Klingeis Consulting SRL a fost înfiinţată în 2006 şi are ca domeniu de activitate facilităţi de cazare. Pe lângă telecabine, firma are în patrimoniu cabana Bâlea, precum şi celebrul hotel de gheaţă. Asociat unic este Arnold Gunter Klingeis, în timp ce administratori sunt soţia Mihaela Violeta Klingeis şi fratele Leopold Alfred Klingeis. Societatea a raportat pentru anul 2016 afaceri de circa 3,5 milioane lei şi un profit net de aproape 800.000 lei, cu 27 de angajaţi. În afară de cabană, telecabină şi hotel, familia Klingeis mai deţine Carpat Bâlea SRL, fostă Peco Avrig, firmă specializată în servicii de vidanjare, Klingeis Impex SRL (furnizare şi management a forţei de muncă), Klingeis Energy SRL, Klingeis Reisen GmbH, unul dintre fraţi, Frank Mihai, fiind responsabil şi de Transfăgărăşan Bâlea SRL (pensiunea Pârâul Rece).
Stăpâni peste Avrig
Arnold Klingeis a fost primarul oraşului Avrig între 2008 şi 2016 din partea Federaţiei Democrate a Germanilor din România (FDGR), iar în prezent este consilier local al aceleiaşi formaţiuni, alături de fratele său Leopold. Frank nu a prins şi el un post de ales local, deşi a candidat, tot din partea FDGR. Preşedinta Forumului Local Avrig al FDGR este Inge Katherine Florea, fosta administratoră a Klingeis Consulting SRL şi naşa fetiţei lui Arnold. În declaraţiile lor de avere se vede că familia Klingeis deţine circa o sută de mii de metri pătraţi în Avrig, oraş pe care îl controlează de ani de zile.
Arnold Gunter Klingeis şi prietenul lui, Kalus Werner Iohannis
Patronul telecabinei de la Bâlea este un apropiat al preşedintelui Klaus Iohannis. Cei doi sunt colegi de partid în FDGR şi au colaborat de mai multe ori în plan administrativ, pe când Klingeis era primarul din Avrig, iar Iohannis edilul Sibiului.
Actualul preşedinte al României avea mereu numai cuvinte de laudă la adresa tânărului său coleg, după cum îl prezenta public, iar cei doi au rămas buni prieteni şi după ce destinele politice li s-au despărţit.
Aşa se face că şeful statului urcă ori de câte ori are ocazia la Bâlea, în special iarna, la hotelul de gheaţă, unde se pozează relaxat alături de amicul său Klingeis.
Asociat cu un „greu” din Energie
Arnold Klingeis nu s-a limitat doar la business-ul Bâlea, de altfel unul de notorietate mondială şi reprezentativ pentru turismul din România. În 2011, Klingeis şi-a cedat părţile din Global Development Solutions SRL, o firmă de imobiliare din Bucureşti, asociatului său Marian Vasile. În 2013, a decis alături de parteneri dizolvarea altei societăţi de imobiliare, Transilvania Holiday Park SRL. Firmă unde Klingeis a avut asociaţi foarte interesanţi. Astfel, Marcel Şoforin este preşedintele la Asociaţia Carpatină Ardeleană a Turiştilor (SKV), structură seculară, înfiinţată în 1880, care a edificat cele mai cunoscute cabane din Ardeal (Negoiu, Bâlea-Lac şi Bâlea-Cascadă, Podragu, Urlea, Barcaciu, Suni, Prejba, Negovanu, Surianu, Parâng, Piatra Craiului, Mălăieşti, Cabana Omu, Postăvaru). Celălalt partener este avocata bucureşteană Mihaela Rămulescu, consilieră din 2015 apoi şefă de cabinet a ministrului Mediului, Cristiana Paşca Palmer, în perioada ianuarie 2016- ianuarie 2017. În prezent, Mihaela Rămulescu este şefa de cabinet a ministrului Energiei, Toma Petcu.
ANI s-a dat la Arnold
În 2015, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) l-a acuzat pe Arnold Klingeis, pe atunci primarul Avrigului, de conflict de interese administrativ şi penal şi săvârşirea de infracţiuni asimilate celor de corupţie şi a sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA). Klingeis ar fi încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă, semnând 27 acte juridice având ca scop promovarea şi publicitatea ansamblului reşedinţa de vară şi a parcului Samuel von Brukenthal, ce face obiectul contractului de locaţiune încheiat între Klingeis Consulting SRL, firma familiei sale şi Fundaţia Samuel von Brukenthal, cu o valoare de aproape 700.000 lei.
Telecabina este singurul mijloc prin care se poate circula între Bâlea Lac şi Bâlea Cascadă până la deschiderea traficului rutier pe Transfăgărăşan