Mai multe de o treime dintre români, mai exact 37%, au cheltuieli lunare obligatorii identice cu venitul încasat, după cum reiese dintr-un studiu sociologic referitor la obiceiurile financiare ale românilor, dat publicităţii ieri. Aceeaşi analiză relevă faptul că şase din zece români au credite, iar o bună parte dintre cei deja îndatoraţi la bănci se vor împrumuta şi mai mult, doar pentru a-şi putea achita datoriile.
Rezultatele cercetării arată că mai mult de jumătate dintre participanţi la studio (60%) au făcut credite la o instituţie bancară, iar 30% dintre cei care aceştia ar dori să acceseze un nou împrumut în anul următor. Însă, accesarea unui nou împrumut vizează stingerea unuia anterior, ceea ce poate conduce la o „spirală a datoriilor”.
În privinţa accesării unui împrumut, dintre toate tipurile de instituţii de credit, românii au cea mai mare încredere în bănci. Practic, 83% dintre cei chestionaţi spun că ar apela la instituţii bancare în cazul în care ar avea nevoie de bani. Pe de altă parte, doar 14% dintre respondenţi au menţionat că ar lua un împrumut de la o instituţie financiară non-bancară, dacă o instituţie bancară ar refuza să le acorde împrumutul. De asemenea, 70% dintre românii care au accesat un nou împrumut pentru a acoperi o datorie anterioară cred că situaţia lor se va îmbunătăţi în viitor.
În plus, aproape jumătate dintre români (45%) nu au economii în familie, iar motivul celor care fac totuşi economii este reprezentat mai ales de situaţiile neprevăzute, cărora trebuie să le facă faţă.
Cercetarea iSense Solutions a fost comandată de Kruk România, cu ocazia Zilei fără Datorii, care va fi aniversată pe 17 noiembrie.