Statutul Liviei Stanciu, pensionată de CSM și numită la Curtea Constituțională de președintele Iohannis, provoacă alte controverse juridice. Traseul de tranziție de la funcția de președinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție la judecător la CCR a fost formalizat de o decizie a CSM care aviza cererea de pensionare a Liviei Stanciu, act necesar și pentru a cumula pensia de magistrat cu leafa de la CCR. La 13 iulie 2016, an după Hristos, Stanciu Livia va deveni cel mai bine plătit om al statului român. Să-i ajungă!
Dificultățile financiare ale doamnei Stanciu, relevate de relația cu Mariana Rarinca, au impus un asemenea ajutor din partea comunității magistraților. Mersul necesar al hârtiilor a arătat însă că puterea nemiloasă a Dreptului este coborâtă și împărțită cu nedreptate semenilor, în folosul slujbașilor pământeni ai Zeiței Themis.
Mariana Rarinca are deschis un conflict juridic cu judecătoarea Stanciu Livia, care poate atrage în final o sancțiune de excludere din magistratură. CSM și Președinția României au fost notificate prin avocatul Corneliu-Liviu Popescu, apărătorul doamnei Rarinca, asupra demersurilor în curs pentru contestarea Hotărârii nr. 702/16.06.2016 publicată pe site-ul Consiliului în 18 iunie 2016. Din momentul notificării depuse la Cotroceni în 21 iunie, care anunța contestarea deciziei de pensionare în termenul legal prevăzut de 15 zile, orice acțiune a CSM sau a președintelui Iohannis era blocată, nejustificată și nepermisă. CSM nu a așteptat împlinirea termenului de 15 zile și a trimis val-vârtej hotărârea de pensionare spre promulgare. Președintele, și el notificat, publică decretul de eliberare din funcția de judecător prin pensionare a Liviei Stanciu în 23 iunie. Faptele indică o nerespectare a legii de către CSM și președintele Iohannis. CSM, secția Judecători, răspunde petentei M.R. că demersul nu mai are obiect, decretul fiind semnat.
Pensionată în regim de urgență, cu încălcarea unor prevederi legale, Stanciu Livia a participat la Plenul CSM din 28 iunie unde s-a abținut de la vot. Nu și de la încasarea indemnizației de ședință. Tot de ajutor să-i fie!