Jurnalul.ro Ştiri Observator Pensionarii au organizat miting de protest în faţa Guvernului. Ei cer majorarea pensiilor cu 13%

Pensionarii au organizat miting de protest în faţa Guvernului. Ei cer majorarea pensiilor cu 13%

Pensionarii solicită Guvernului majorarea cu 13% a pensiilor până în luna septembrie, din cauza creşterii accelerate a preţurilor

Acţiunea de protest a fost organizată de cele trei mari federaţii reprezentative ale pensionarilor - Federaţia Naţională a Pensionarilor din România, Uniunea Generală a Pensionarilor din România şi Federaţia Naţională "Unirea" a Pensionarilor din România.

Preşedintele Federaţiei Naţionale a Pensionarilor din România (FNPR), Preda Nedelcu a spus că o altă solicitare a federaţiilor de pensionari este desfiinţarea Pilonului II de pensii.

"A doua chestiune: am fost nedumeriţi, protestăm şi solicităm să nu se reducă cu 5% contribuţia de asigurări sociale pe care o suportă angajaţii din venitul lor, după cum vrea fostul premier Cîţu, pentru că va avea un rezultat dezastruos pentru fondul naţional de pensii, din care se plătesc pensionarii actuali. Legăm de această măsură faptul că s-a majorat procentul care se virează, din contribuţia de asigurări sociale, pentru o parte din pensionari, la aşa-numitul Pilon II de pensie. Iar revendicarea noastră se referă la desfiinţarea acestui Pilon II de pensii. În Europa, în afară de fostele ţări cu regim comunist, cărora le-a impus acest pilon Fondul Monetar Internaţional, nu există aşa ceva. De ce nu există în Germania, în Franţa, în Italia, în Marea Britanie? De ce nu au ţările occidentale acest sistem? De ce Ungaria şi Polonia le-au desfiinţat, după 4 ani de existenţă?", a precizat Preda Nedelcu.

Liderul  Pensionarilor din România a susţinut că administratorii Pilonului II sunt singurii care câştigă de pe urma acestui program de pensii.

"Aducem un argument de bun simţ: la ora actuală, fondurile de pensii private sunt administrate de firme private străine - sunt aproximativ 80 de miliarde de lei - pentru care contribuţia pe care o depune angajatul se diminuează cu procentul de comision pe care i-l ia cel care administrează fondul respectiv. Ce se întâmplă cu aceşti bani, cu aceste 80 de miliarde? Unde investesc fondurile acestea banii: în titluri de stat. Deci statul român ia bani de la salariaţi, îi depune în contul fondului privat şi practic statul face un împrumut pentru care plăteşte dobândă, la banii pe care el i-a depus în numele angajaţilor. Titlurile de stat au o dobândă de 4 %. Ce afacere e asta? Cine câştigă, în afară de patronii care administrează fondurile? Pentru acest fapt cerem desfiinţarea acestui pilon de pensii", a declarat Preda Nedelcu.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri