Jurnalul.ro Ştiri Social Pensionarul de lux Augustin Lazăr, chemat în judecată de Ministerul Justiției

Pensionarul de lux Augustin Lazăr, chemat în judecată de Ministerul Justiției

de Ion Alexandru    |   

Aproximativ zece procente din pensia uriașă pe care o încasează de la stat fostul procuror general al României, Augustin Lazăr, scăpat de demitere de către Klaus Iohannis, ar trebui să se întoarcă la buget. Ministerul Justiției, pe care Lazăr l-a acționat în judecată la sfârșitul anului trecut, pentru că a cerut revocarea sa din funcție, solicită ca acesta să achite cheltuielile de judecată generate de această acțiune, după ce demersul juridic al lui Augustin Lazăr a rămas fără obiect. Curtea de Apel Alba Iulia a respins cererea, însă o decizie finală urmează să fie luată de Înalta Curte de Casație și Justiție.

 

Este vorba despre acțiunea în contencios administrativ demarată de Augustin Lazăr, la Curtea de Apel Alba Iulia, imediat după ce fostul ministru al Justiției a înaintat Administrației Prezidențiale raportul prin care a cerut revocarea din funcția de procuror general al României. După ce dosarul s-a plimbat de la Alba Iulia la București, fiind invocate vicii de competență, în 28 mai 2019, Curtea de Apel Alba Iulia a constatat că acțiunea lui Augustin Lazăr a devenit lipsită de interes, întrucât, pe 27 aprilie, petentul a fost scos la pensie, printr-un decret semnat de Klaus Iohannis.

Cu toate acestea, pârâtul Ministerul Justiției a solicitat instanței ca reclamantul Augustin Lazăr să fie obligat la plata cheltuielilor de judecată, calculate la suma de 3.200 de lei, reprezentând contravaloarea cheltuielilor de deplasare de la București la Alba Iulia a consilierului juridic al instituției publice. Cererea a fost însă respinsă de către instanță ca nefondată, iar ministerul avea un termen de 15 zile să depună recurs, la Grefa Curții de Apel Alba Iulia.

 

Birchall vrea să-l “zeciuiască” pe taica Lazăr

Interesant este că acest recurs a fost declarat, în data de 14 iunie 2019, nu de Ministerul Justiției, ci ce ministrul Justiției, așa cum reiese de la avizierul instanței. Persoana care a întocmit raportul de revocare a lui Augustin Lazăr, respectiv Tudorel Toader, nu mai îndeplinea funcția de ministru al Justiției încă din data de 18 aprilie, când a demisionat din funcție. Ceea ce înseamnă că, la data formulării recursului, ministrul Justiției, chiar și interimar, la acel moment, era Ana Birchall.

Recursul a fost înregistrat, la Secția de Contencios Administrativ și Fiscal de la Înalta Curte de Casație și Justiție, în data de 28 iunie 2019, iar în 5 iulie, instanța a emis ultimele comunicări către intimații Augustin Lazăr și Ministerul Justiției, precum și către reclamantul recurent ministrul Justiției. Cauza se află, și la acest moment, în procedura de filtru, urmând a fi alocat, în perioada următoare, un prim termen de judecată. Dacă ÎCCJ va da câștig de cauză statului, Augustin Lazăr va fi nevoit să renunțe la 10 la sută din pensia uriașă pe care o încasează de la stat.

 

Subiecte în articol: Augustin Lazăr
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri