Atacuri cibernetice asupra sistemelor de inarmare nucleara pot provoca recurgerea la arma atomica din cauza unei estimari incorecte a amplorii si veridicitarii unei eventuale amenintari, sunt de parere expertii britanici ai Royal Institute of International Affairs, organism cunoscut drept Chatham House.
"In vreme de pace, o activitate cibernetica agresiva poate pune statele nucleare in fata unei dileme, pentru ca nu vor intelege daca sistemele lor au devenit sau nu tinte ale hackerilor. Aceasta incertitudine ar putea influenta luarea unor decizii militare, in special a celor care vizeaza politica de descurajare nucleara. Pe fondul unor tensiuni in crestere, atacurile cibernetice indreptate impotriva sistemelor de inarmare nucleara pot genera o escaladare a evenimentelor, fapt care ar putea conduce la utilizarea acelor sisteme", afirma specialistii britanici intr-un raport de 26 de pagini.
Autorii studiului evidentiaza drept o mare problema faptul ca respectivele sisteme militare au fost concepute si create cand tehnologia digitala era la inceputul dezvoltarii sale, iar potentiala lor vulnerabilite la hackeri nu a fost luata in considerare. Oricum, nu suficient.
"Exista numeroase puncte nevralgice si cai prin care infractorii si rauvoitorii pot patrunde in sistemele de inarmare nucleara fara ca statele sa realizeze acest lucru. O greseala umana, o defectiune de sistem, o hiba din constructie si sensibilitatea retelelor - toate creaza probleme de securitate. Metode de atac cibernetic precum manipularea datelro si spoofing constituie un pericol la adresa integritatii sistemelor de comunicatii, ceea ce amplifica influenta datelor imprecise asupra adoptarii deciziilor militare", continua raportul Chatham House.