Peste 3.300 de copii din această categorie de vârstă au fost programați deja, până ieri, pe platforma de vaccinare, însă autoritățile anunță că imunizarea se poate face și fără programare, prin prezentare directă la unul din cele 220 de centre de vaccinare dedicate copiilor.
Primele 114.000 doze de vaccin de la compania Pfizer BioNTech ajung astăzi în România. Conform Comitetului de coordonare a vaccinării, acestea vor fi livrate pe cale aeriană și vor sosi pe aeroporturile din Otopeni, Cluj-Napoca și Timișoara: „Transportul către centrele de stocare este asigurat de firma producătoare, inclusiv pe cale terestră. Vaccinurile sunt transportate în condiții optime de siguranță, în containere speciale, cu gheață carbonică și folie etanșă”, a transmis, ieri, CNCAV, precizând că „procesul de vaccinare a copiilor cu vârste între 5 și 11 ani va începe la data de 26 ianuarie”.
Unde pot fi vaccinați copiii mici
Fiind vorba de un vaccin diferit, față de cel administrat la adulți și adolescenți, programarea copiilor poate fi făcută doar în centrele de vaccinare regăsite în platformă cu denumirea P_Ped, prin intermediul conturilor părinților sau ale reprezentanților legali. Cei care vor să își imunizeze copiii și nu au făcut programare se pot prezenta direct la cabinetele centrelor de vaccinare dedicate copiilor sau în cabinetele medicilor de familie care au solicitat doze pediatrice, pe tot parcursul programului de lucru.
Până în prezent, autoritățile au stabilit 220 de cabinete de vaccinare pediatrice, la nivel național, și pentru a afla care este cel mai aproape părinții pot accesa harta acestor centre, care este disponibilă aici: https://vaccinare-covid.gov.ro/platforma-programare/
Schema de vaccinare a copiilor cu vaccinul Comirnaty (de la Pfizer) este de 10 micrograme/doză (10 µg, față de 30 µg cât are cea pentru adulți), la interval de 21 de zile; administrarea vaccinului se face similar celorlalte grupe de vârstă eligibile. Reprezentanții CNCAV subliniază că vaccinurile sunt autorizate de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA).
România demarează acest proces în urma altor state. În SUA, de exemplu, vaccinarea copiilor de 5-11 ani a început în 3 noiembrie 2021, după autorizarea serului Pfizer/BioNTech pentru această grupă de vârstă.
Zi liberă și pentru părinți
Reamintim că, dacă se vor vaccina în timpul săptămânii, pentru fiecare zi în care vor lipsi de la școală pentru a se vaccina, cei mici vor primi o scutire. De asemenea, potrivit legislației în vigoare, părinții care își însoțesc copiii (între 5 și 18 ani) la vaccinarea anti-Covid pot primi de la angajator o zi liberă plătită, pentru fiecare doză de vaccin efectuată. Ziua liberă pentru vaccinarea copilului se acordă pe baza adeverinței de vaccinare a copilului și a declarației pe propria răspundere a celuilalt părinte, potrivit Legii 221 din 29 iulie 2021.
Platforma electronică a permis programarea copiilor cu vârste între 5 și 11 ani începând cu data de 13 ianuarie, iar până ieri dimineață au fost înregistrate 3.355 astfel de solicitări.
Cazuri de reinfectări la copii
În prezent, dintre cei 6.370 de pacienți internați cu Covid-19 în spitale din toată țara, 620 sunt copii. De asemenea, ponderea minorilor infectați cu SARS-CoV-2 din totalul cazurilor noi s-a dublat în ultimele trei săptămâni. Dacă la data de 3 ianuarie, data începerii școlii, procentul minorilor era de 11,5% din totalul noilor infectări, ieri, acesta a ajuns la 22,94% - conform graphs.ro.
Totodată, medicii pediatri atrag atenția asupra cadoului adus de Omicron: reinfectarea copiilor care au trecut deja prin boala Covid-19.
„Omicron a adus și alte premiere. Cel puțin 2 copii (pacienți urmăriți de mine) reinfectați, unul la doar câteva luni de infectarea inițială. Chapeau Covid. Adio culcat pe (ureche) trecerea prin boală”, scrie, pe Facebook, pediatrul Irina Costache. Medicul precizează, de asemenea, că până acum, în cei doi ani de pandemie, nu a mai avut cazuri de reinfectări cu SARS-CoV-2 la copii.