Jurnalul.ro Ştiri Observator Piaţa terenurilor a rămas activă în 2022, dar vânzările s-au redus cu 45%

Piaţa terenurilor a rămas activă în 2022, dar vânzările s-au redus cu 45%

de Redacția Jurnalul    |   

Piaţa terenurilor a rămas activă în 2022, păstrând tendinţele din anul anterior, care a marcat cele mai bune niveluri din 2007 încoace, dar a scăzut cu aproximativ 45% în ceea ce priveşte volumul tranzacţiilor încheiate, până la aproximativ 450 de milioane de euro, potrivit unui raport Colliers.

Multe contracte sunt în aşteptare, finalizarea lor fiind influenţată mai ales de anumite condiţionări legate de procedurile de obţinere a documentaţiilor de urbanism, care se acordă într-un ritm foarte lent, în special la nivelul Bucureştiului.

În plus, exista şi cumpărători care aşteaptă să vadă cum face faţă piaţa rezidenţială la o economie mai slabă şi la dobânzi mai mari.

O tendinţă remarcată anul trecut a fost creşterea numărului de terenuri scoase la licitaţie, inclusiv a celor de dimensiuni mari.

Cea mai mare tranzacţie în 2022 a aparţinut One United, care a securizat un teren de 3,7 hectare în partea de nord a Bucureştiului (Bulevardul Poligrafiei) pentru aproximativ 60 de milioane de euro (valoare estimată raportată la o structură de tranzacţie complexă).

Pe locul doi a fost fosta fabrică de tutun din zona de centru-vest a Bucureştiului, vândută la licitaţie cu mai bine de 30 de milioane de euro către SIF Banat-Crişana. Alte tranzacţii importante au fost încheiate de mari jucători în oraşe precum Galaţi, Timişoara şi Cluj-Napoca.

„Primele 8-9 luni din 2022, cu o scurtă perioadă de pauză atunci când a început războiul, au fost foarte active şi au continuat mai degrabă evoluţia puternică a pieţei din 2021. De la începutul toamnei, lucrurile s-au schimbat şi mulţi cumpărători, în special cei care se concentrează pe proiecte rezidenţiale şi de tip mixed-use, au schimbat destul de mult direcţia de acţiune la nivel strategic. Acest lucru s-a tradus printr-o scădere a interesului pentru noile tranzacţii, deşi cele aflate în stadii destul de avansate au mers mai departe. În ceea ce priveşte piaţa de birouri, investitorii n-ar fi pierdut nicio oportunitate, dacă ar fi apărut vreuna. Dar astfel de terenuri sunt, de cele mai multe ori fără PUZ şi niciun dezvoltator nu vrea să rămână blocat pe termen lung. În plus, unii dintre ei au deja în portofoliu terenuri care ar permite dezvoltări viitoare, dacă piaţa de închiriere de birouri aduce o oportunitate”, explică Sînziana Oprea, Director Land Agency la Colliers România.

Aproximativ două treimi din volumul total tranzacţionat în 2022 s-au realizat în Bucureşti, iar cea mai mare parte a tranzacţiilor din Capitală (trei sferturi) a fost finalizată de către dezvoltatori rezidenţiali.

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: piata terenurilor
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri