Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie PIB-ul Chinei din primul trimestru depășește previziunile

PIB-ul Chinei din primul trimestru depășește previziunile

Economia Chinei a încetinit în martie, scăderea consumului, a imobiliarelorr și a exporturilor eclipsând creșterea PIB-ului din primul trimestru, mai rapidă decât așteptîrile, sugerând o înrăutățire a perspectivelor, pe fondul restricțiile COVID-19 și războiului din Ucraina, scrie Reuters.

Criza ucraineană a complicat sarcina factorilor de decizie politică, deoarece a intensificat presiunile asupra ofertei și a costurilor materiilor prime, stimulând puternic inflația globală.

Produsul intern brut (PIB) al Chinei a crescut cu 4,8% în primul trimestru față de anul precedent, potrivit datelor Biroului Național de Statistică, publicate luni, depășind așteptările analiștilor, care se așteptau la un avans de 4,4% după o creștere de 4,0% în trimestrul al patrulea al anului trecut.

Riscurile globale sporite cauzate de războiul din Ucraina, blocajele extinse din COVID-19 și o piață imobiliară slabă sufocă cea de-a doua mare economie a lumii, iar unii economiști spun că riscurile de recesiune sunt în creștere.

Datele privind activitatea din luna martie au arătat că vânzările cu amănuntul s-au contractat luna trecută pe o bază anuală, pe fondul unor restricții COVID extinse în întreaga țară.

Consumul final a reprezentat 69,4% din creșterea PIB-ului Chinei în primul trimestru, în scădere față de ponderea de 85,3% din al patrulea trimestru al anului 2021, au arătat datele NBS.

Sectorul industrial a rezistat mai bine decât se aștepta, producția înregistrând o creștere de 5,0% față de anul precedent, comparativ cu previziunile de 4,5%. Aceasta a fost totuși în scădere față de o creștere de 7,5% înregistrată în primele două luni ale anului.

Vânzările de locuințe în valoare în martie s-au prăbușit cu 26,17% în ritm anual, cea mai mare scădere din ianuarie-februarie 2020, potrivit calculelor Reuters, ceea ce indică o adâncire a declinului pieței imobiliare.

Analiștii spun că datele din aprilie vor fi probabil mai proaste, în condițiile în care blocajele din centrul comercial Shanghai și din alte părți se prelungesc.

Piața forței de muncă dă deja semne de stres. Rata șomajului la nivel național din China, bazată pe sondaje, a fost de 5,8% în martie, cea mai mare din mai 2020, și în creștere de la 5,5% în februarie.

China și-a propus o creștere economică mai lentă, de aproximativ 5,5% în acest an, dar unii analiști spun că acest obiectiv ar putea fi acum greu de atins fără măsuri de stimulare mai agresive.

 

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: PIB China
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri