PSD și PNL nu s-au înțeles cu privire la desemnarea unui candidat comun și au ajuns la concluzia că ar putea renunța la această idee și să meargă fiecare cu candidatul propriu. Decizia nu este definitivă, urmând ca, până la finalul acestei săptămâni, să mai aibă loc discuții și negocieri în interiorul Coaliției. Luni seară, PNL și PSD au studiat rezultatele cercetărilor sociologice pe care le-au comandat, cu uz intern, pentru a măsura șansele Gabrielei Firea și ale lui Sebastian Burduja, ca posibili candidați unici ai celor două formațiuni. Rezultatele nu sunt deloc îmbucurătoare, iar toate scenariile aflate pe masă arată că pe primul loc în aceste cercetări se află Cristian Popescu Piedone, liderul PUSL fiind singurul capabil să-l învingă pe actualul primar general, Nicușor Dan. Aceste cifre dau peste cap toate calculele politice, întrucât, dacă va candida Gabriela Firea, 57% dintre votanții PNL ar migra către Nicușor Dan, iar, dacă ar candida Sebastian Burduja, 40% dintre alegătorii PNL ar migra către Nicușor Dan, iar 60% dintre alegătorii PSD ar migra către Cristian Popescu Piedone.
Situație spectaculoasă la București, în perspectiva alegerilor locale. Niciunul dintre cele două partide nu este capabil să furnizeze un candidat apt să îl învingă, pe 9 iunie 2024, pe Nicușor Dan. Sondajele interne comandate de PSD și PNL arată că atât Gabriela Firea, cât și Sebastian Burduja, se află în spatele actualului primar general, în opțiunea de vot. Cele mai optimiste scenarii arată că mulțI alegători PNL ar migra către Nicușor Dan dacă Gabriela Firea ar fi desemnată candidatul comun al Coaliției. Dar nu puțini sunt aceiași alegători PNL care ar migra tot către Nicușor Dan, dacă Sebastian Burduja ar fi desemnat să candideze din partea PSD-PNL. De asemenea, în acest ultim scenariu, și mai mulți votanți PSD ar migra către Cristian Popescu Piedone.
Scenariul Gabriela Firea candidat comun PSD-PNL
Calculele pornesc strict de la rezultatele sondajelor de opinie interne comandate de cele două partide, sondaje în urma cărora, luni seară, PNL și PSD au luat decizia de a merge separat în alegerile pentru Primăria Capitalei. În scenariul Gabriea Firea candidat comun pentru funcția de primar general, sondajele arată că 57% dintre votanții PNL ar migra către Nicușor Dan la scrutinul din 9 iunie 2024. Este vorba despre un electorat constând în 14%, care este scorul cel mai optimist pe care l-ar obține Sebastian Burduja, în urma acestor sondaje. 57% din cele 14% înseamnă că 7,98 de procente din electoratul PNL ar merge către Nicușor Dan.
Astfel, Gabriela Firea ar rămâne cu scorul cel mai optimist, de 30%, alocat de aceste sondaje în dreptul PSD, la care s-ar mai adăuga ce a rămas din scorul PNL, respectiv 6,02%, rezultând un total pentru candidatul PSD-PNL Gabriela Firea de 36,02%. În aceste condiții, podiumul ar fi următorul: pe primul loc s-ar situa Cristian Popescu Piedone, cu 39%, urmat de Nicușor Dan, cu 38,98 la sută (cifra însumată a procentului inițial de 31%, la care se adaugă cele 7,98% care ar migra de la PNL), iar abia pe locul al treilea s-ar clasa candidatul comun PSD-PNL, Gabriela Firea, cu 36,02%. În acest caz, lupta finală ar urma să fie dată între Cristian Popescu Piedone și Nicușor Dan, cei doi aflându-se la o diferență de doar 0,2 procente.
Probleme spinoase pentru constituirea majorității în CGMB
Tot în scenariul candidatului comun PSD-PNL Gabriela Firea la Primăria Capitalei, situația ar fi și mai încurcată la alegerea noului Consiliu General al Municipiului București. Pornind, de această dată, de la rezultatele ultimului sondaj de opinie realizat de CURS, date oficial publicității, sondaj realizat la finalul lunii februarie, pentru Consiliul General al Municipiului București PSD ar obține un scor de 34%, plasându-se pe primul loc, iar PNL ar lua 16 procente. Este însă prevăzut că, în condițiile în care Gabriela Firea ar fi candidatul comun al PSD-PNL pentru funcția de primar general, și aceste scoruri ale partidelor să sufere o „mutație” similară celor preconizate la votul direct pentru candidatul la Primărie. Adică, cele 57% din voturile PNL să migreze către partidele care susțin candidatura lui Nicușor Dan, respectiv către Alianța Dreapta Unită (USR - PMP - Forța Dreptei). În sondajul CURS, Alianța este cotată cu 23 la sută, la care ar trebui adăugate încă 9,12% (reprezentând 57% din scorul de 16 la sută al PNL), rezultând un scor final de 32,12%. PNL ar rămâne, în acest scenariu, cu 6,88 la sută.
În aceste condiții, clasamentul pentru Consiliul General at arăta astfel: PSD-PNL - 36,88%, Alianța Dreapta Unită - 32,12%, AUR - 13%, SOS România - 6% și PUSL - 5%. Un subscenariu al acestui scenariu arată că, împreună, PSD, PNL și PUSL ar deține, astfel, în viitorul Consiliu General, 41,88%, în timp ce rivalii, chiar dacă nu sunt uniți între ei, de la Alianța Dreapta Unită, AUR și SOS România ar controla 51,12% din CGMB, făcând, în acest sens, imposibilă constituirea de către actuala coaliția a unei majorități în forul deliberativ al municipiului București.
Scenariul Sebastian Burduja, candidat comun al Coaliției
Dacă Sebastian Burduja ar fi desemnat candidatul comun al PSD-PNL pentru funcția de primar general al Capitalei, sondajele interne ale celor două partide arată că 30% din electoratul PNL ar migra către Nicușor Dan. Este vorba despre 40% din cel mai optimist scor cu care este cotat Sebastian Burduja în cele două sondaje, de 14%. Cu alte cuvinte, în acest scenariu, 5,6% din alegătorii PNL ar vota cu Nicușor Dan. De asemenea, tot în acest scenariu, 60% dintre votanții PSD ar migra către candidatul Cristian Popescu Piedone. Este vorba despre 60% din scorul PSD de 30%, adică 18 procente vor migra către candidatul PUSL.
În aceste condiții, Sebastian Burduja, candidatul comun al PSD-PNL ar aduna 12% din voturile PSD și 8,6% din voturile PNL, rezultând un total de 20,6 la sută. Clasamentul ar arăta, în acest scenaru, astfel: pe primul loc s-ar afla Cristian Popescu Piedone, cu 57% (39% scorul de bază, la care s-ar adăuga 18 procente de la PSD), pe locul al doilea s-ar clasa Nicușor Dan, cu 36,6% (31% scorul de bază, la care se adaugă cele 5,6% de la PNL), iar pe locul al treilea s-ar afla candidatul comun al PSD-PNL, Sebastian Burduja, cu 20,6%.
Situația s-ar complica și mai tare pentru constituirea viitorului Consiliu General al Municipiului București, în acest scenariu. Bazându-ne tot pe rezultatele sondajului CURS din februarie 2024 și ajustând aceste rezultate cu pierderile pe care le-ar suferi fiecare dintre partidele din Coaliție, în ipoteza în care candidatul comun la funcția de primar general este Sebastian Burduja, ar rezulta că PSD ar rămâne cu 13,6% (60% din 34% ar migra către PUSL, partidul reprezentat de Cristian Popescu Piedone), PNL ar rămâne cu 9,6% (40% din cele 16% ar migra către partidele care îi susțin candidatura lui Nicușor Dan), Alianța Dreapta Unită ar obține 29,4% (23% scorul de bază, la care se adaugă 6,4% de la PNL), PUSL ar însuma 25,4% (5% scorul de bază, la care s-ar adăuga cele 20,4% de la PSD), AUR ar rămâne cu 13%, iar SOS România ar rămâne cu 6%.
Adunate, scorurile PSD, PNL și PUSL ar însemna 38,6%, iar cele ale Alianței Dreapta Unită, AUR și SOS România ar fi de 48,4%. Și mai greu de a realiza o majoritate în viitorul Consiliu General al Municipiului București.
Scenariul fiecare partid cu candidat propriu la Primăria Capitalei
Cel de-al treilea scenariu luat în calcul de reprezentanții PSD și PNL, având în vedere rezultatele obținute de celelalte două scenarii ar fi ca fiecare dintre cele două partide care alcătuiesc coaliția de guvernare să meargă cu candidat propriu pentru funcția de primar general al municipiului București.
Măsurătorile arată că scorul cel mai optimist pe care l-ar obține candidatul PSD Gabriela Firea ar fi de 30%. Iar cel mai optimist scor pe care l-ar obține candidatul PNL Sebastian Burduja ar fi de 16%. Pe primul loc în acest clasament s-ar situa tot Cristian Popescu Piedone, cu un scor maxim măsurat de 39 la sută, iar pe poziția a doua s-ar afla actualul primar general al Capitalei, Nicușor Dan, cu un scor de 31 de procente. În acest scenariu, este luat în calcul faptul că nici votanții PSD, nici cei ai PNL nu vor migra către alt candidat, așa cum s-ar întâmpla în situația unui candidat comun al celor două partide de la guvernare.
Acest scenariu este și singurul care ar putea trasa o perspectivă a formării unei majorități în viitorul Consiliu General al Municipiului București. PSD s-ar afla pe primul loc, cu 34%, Alianța Dreapta Unită ar fi pe locul al doilea, cu 23%, iar pe poziția a treia s-ar afla PNL, cu 16%. AUR ar avea 13%, SOS România ar obține 6%, iar PUSL ar obține 5%, așa cum rezultă din sondajul CURS realizat în luna februarie. Dacă PNL, PSD și PUSL s-ar alia la nivelul viitorului Consiliu General al Municipiului București, aceste trei formațiuni ar putea realiza o majoritate de 55%, în timp ce USR, PMP, Forța Dreptei, AUR și SOS România ar rămâne în opoziție, cu 42 de procente.
Varianta de a merge pe pe drumuri separate este cea mai vehiculată în interiorul Coaliției
Deși, luni seară, liderii Coaliției lăsau să se înțeleagă că decizia de a merge cu candidați separați în alegerile pentru Primăria Capitalei era luată, ieri, cele două partide au revenit parțial și au precizat că decizia nu este bătută în cuie. Mâine, PSD și PNL se vor pune din nou la masa negocierilor, pentru a definitiva proiectul electoral, mai ales că, pe lângă candidaturile la Primăria Capitalei, trebuie să stabilească ce vor face și la sectoare. În special la Sectoarele 1 și 2, unde, în acest moment, se află în funcții primari USR.
Opinia de moment a celor două partide este concluzia că vor merge separat la Primăria Capitalei. Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan și purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu, au confirmat această variantă. De asemenea, din partea PSD s-a anunțat pe mai multe voci că o candidatură pe cont propriu a partidului se va traduce prin faptul că Gabriela Firea va fi candidatul susținut pentru Primăria Capitalei.
„Până vineri ar trebui să închidem discuțiile și să știm cine sunt candidații la Primăria Capitalei, dar și la Sectoarele 1 și 2. Acum înclinăm să mergem cu candidați separați, pentru că nu reușim să găsim un candidat care să rezoneze cu ambele electorate. Nu a picat în totalitate varianta candidatului comun”, a pus Romașcanu. Însă, deoarece se prefigurează o candidatură pe cont propriu, PSD va merge cu Gabriela Firea drept candidat la Primăria Capitalei.
Prim-vicepreşedintele PNL Rareș Bogdan, a declarat, la rândul său, că în acest moment partidele au decis posibilitatea de a merge singure în aceste alegeri din Capitală. El a menţionat că, atunci când vor fi toţi cei patru candidaţi, Piedone, Firea, Burduja şi Nicuşor Dan, alegerile vor fi câştigate cu 26-28%, de candidatul care va reuşi să ducă cea mai deşteaptă campanie.
„Cert este că în acest moment partidele au decis posibilitatea de a merge singuri în aceste alegeri pe Bucureşti. Nimeni nu va sări de 30%, în acest caz. Cine îşi face cel mai bine campanie, cine are cel mai puţin grad de hate, cine reuşeşte să mobilizeze cel mai bine bazinele electorale ale propriului partid şi cine reuşeşte să vină cu un proiect pe Bucureşti. În momentul când vor fi toţi cei patru candidaţi, Piedone, Firea, Burduja şi Nicuşor Dan, alegerile vor fi câştigate cu 26-28%, de candidatul care va reuşi să ducă cea mai deşteaptă campanie şi care va avea susţinere din spate cel mai puternic”, a conchis Rareş Bogdan.
Liderul PUSL se declară gata să „conducă haita”
Cristian Popescu Piedone le-a transmis, ieri, un mesaj categoric contracanditaților săi pentru postul de primar la Primăria Capitalei. Liderul PUSL susține că se simte pregătit să conducă „haita”, publicând, pe contul său de socializare, un desen în care apare pe primul loc pe podium.
„Când te naști lup, rămâi lup! Indiferent de numărul vânătorilor care te hăituiesc și te țintesc să te doboare! Sunt lupul atipic: blând cu oamenii, fiară cu… neoamenii! Sunt lupul singuratic! Nu mușc veterinarul și nici pădurarul, dar… nici nu leg prietenii strâmbe cu drujbarii prin adâncul pădurii! Sunt lupul bunic, biologic dator să-mi apăr haita și specia de toți inamicii pădurii! Când neoamenii m-au închis și m-au trimis nevinovat la zoo vreme de un an și-o lună, oamenii m-au judecat, m-au absolvit de orice vină și m-au eliberat în haita mea divină! Cum aș putea mușca vreodată omul?”, a scris Cristian Popescu Piedone.