Jurnalul.ro Cultură Piesă ucraineană scrisă în primele zile de război, la Noaptea Muzeelor

Piesă ucraineană scrisă în primele zile de război, la Noaptea Muzeelor

Radio România Cultural deschide campania Artiști români pentru artiști ucraineni, organizată de UNITER, în Sufrageria Regală de la MNAR, în Noaptea Muzeelor 2022, cu spectacolul-lectură cu Șerban Pavlu și un recital al Trupei Firma dedicate artiștilor din Ucraina.

 

Actorul Șerban Pavlu va citi, sâmbătă, de la ora 22.00, monologul Sindromul supraviețuitorului de Andrii Bondarenko, o piesă scurtă, scrisă de dramaturgul ucrainean la doar câteva zile după ce armata rusă a invadat Ucraina. Un monolog despre temerile, regretele și vinovățiile unui om în a cărui țară a început războiul.

„Am scris această piesă în primele zile ale invaziei ruse din Ucraina. S-a născut dintr-o întrebare care mi-a pulsat adânc în cap: de ce ni se întâmplă toate astea? Când am încercat să înțeleg, răspunsul a venit rapid: pentru că această oroare, de fapt, ne bântuie, pe mine și pe familia mea, de secole. Întotdeauna a fost aproape, într-un fel sau altul, conștient sau inconștient”, a declarat dramaturgul Andrii Bondarenko.

Campanie a 40 de instituții culturale

Evenimentul produs de Radio România Cultural face parte din campania Artiști români pentru artiști ucraineni, organizată de UNITER. Pe structura programului anual al UNITER „Artiști pentru artiști”, de data aceasta campania este dedicată artiștilor ucraineni, la inițiativa Ralucăi Rădulescu, realizatoarea emisiunii Scena și Ecranul de la Radio România Cultural și traducătoarea celor 10 texte ce vor și fi citite în toată țara. 

Peste 40 de teatre și alte instituții de cultură, publice și independente, din România, vor organiza, în perioada 16 mai - 15 iunie 2022, spectacole-lectură sau vor dona veniturile obținute din vânzarea biletelor la spectacole din propriile repertorii pentru artiștii ucraineni.

Spectacolul Radio România Cultural din Noaptea Muzeelor va continua cu un microrecital tematic al trupei FiRMA. „Vom interpreta piese precum «O, rămâi», «Prizonieri de Război», «Tot ce va fi», «Inimile sunt lumini», «În Lemn» sau «Dacă ne-am ucide unul pe altul». Vom fi acolo trup și suflet cu muzica și versurile noastre, versuri de Andrii Bondarenko, Ana Blandiana, Nina Cassian și Mihai Eminescu, întru speranță”, a spus Daniel Rocca, liderul trupei.

Andrii Bondarenko este dramaturg, regizor, cercetător, doctor în filosofie, șef al Departamentului Secretariat literar și Dramaturgie al Teatrului de Păpuși din Lviv.

Șerban Pavlu a absolvit în 1997 Academia de Teatru şi Film din Bucureşti și este unul dintre cei mai apreciați actori de azi. A jucat în peste 30 de filme și seriale și a primit Premiul Gopo pentru cel mai bun actor în anul 2013. Șerban Pavlu este actor al Teatrului Bulandra.

Autoarea albumului „Poezii alese”, volumul I, coprodus de Radio România, FiRMA este una dintre cele mai longevive trupe alternative autohtone

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri