Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale “Piețe din Europa și poveștile lor” – vernisaj virtual la ICR Istanbul

“Piețe din Europa și poveștile lor” – vernisaj virtual la ICR Istanbul

În contextul celebrării Zilei Europei, Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” de la Istanbul împreună cu Peter Pan ART marchează această sărbătoare și îsi așteaptă publicul la vernisajul online al expoziției de fotografie Piețe din Europa și poveștile lor.

Vernisajul va avea loc în data de 9 mai 2020, începând cu ora 11.00, pe pagina de facebook a ICR Istanbul.

Expoziția pornește de la un proiect de antropologie vizuală și aduce în prim plan zeci de fotografii, surprinse din aer, cu centrul unui oraș, din diferite țări europene.

Autorul expoziței “Piețe din Europa și poveștile lor” propune o schimbare a perspectivei asupra piețelor din orașe europene. Fotografiile sunt realizate cu o dronă profesionistă și  redau o perspectivă aeriană asupra piețelor, o privire spectaculoasă de altfel, care are avantajul de a te face să înțelegi structura de profunzime a piețelor, locul cel mai important dintr-un oraș, acolo unde duc arterele principale și acolo unde se găsesc cele mai semnificative clădiri și statui. Piața este un rezumat istoric, arhitectonic, cultural și social al orașului.  

Autorul expoziției, conf. dr. Cătălin D. Constantin, este editor de carte și predă cursuri de etnologie și de antropologie vizuală la Departamentul de Comunicare și Relații Publice al Facultății de Litere de la Universitatea din București. A coordonat mai multe colecții de beletristică și a editat numeroase cărți de fotografie dedicate patrimoniului cultural românesc.

Cătălin D. Constantin este și coordonatorul Conferințelor de joi de la Palatul Suțu din București, o serie de conferințe cu subiecte din zona antropologiei, dar și din alte zone culturale.

Teza de doctorat a lui Cătălin D. Constantin, susținută la Facultatea de Litere și publicată în anul 2003, a avut ca temă viața cotidiană în orașele românești la începutul secolului XX, pornind de la jurnale inedite de epocă ale unor personaje anonime, pe care le-a colecționat. Îmbinând pasiunea pentru fotografie cu plăcerea de a scrie și de a călători, Cătălin D. Constantin a susținut, în 2014, un al doilea doctorat, la Universitatea de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu”, o lectură culturală și antropologică a piețelor publice din orașe europene, subiect din care s-a dezvoltat și tema acestei expoziții.  

Printre piețele prezentate și de interes local, reținem următoarele: Istanbul, Turcia, Sarajevo, Bosnia & Herțegovina, Perast, Muntenegru, Herceg Novi, Muntenegru, Salonic, Grecia, Așezările aromâne din Munții Pindului, Vidin, Bulgaria, Ljubljana, Slovenia, Piran, Slovenia, Motovun, Croația, Poreč, Croația, Split, Croația, Ston și Maliston, Croația, Timișoara, Brașov, Sibiu, Alba Iulia, București, Mikulov, Cehia, Třeboň, Cehia, Slavonice, Cehia, Košice, Slovacia, Cracovia, Polonia, Stralsund, Germania, Schwerin, Germania, Bourtange, Olanda, Naarden, Olanda, Salamanca, Spania, Valladolid, Spania, Almeida, Portugalia, Obidos, Portugalia, Coimbra, Portugalia etc.

Fiecare fotografie este însoțită de ”povestea ei”, cu traducerea disponibilă în limba turcă, accesând pagina web: http://www.intothesquare.org/tr/

De asemenea, subliniem că expoziția a călătorit  foarte mult, în România, dar și în Spania, Turcia, Bulgaria, Azerbaidjan, Georgia, Polonia, Grecia, s-a bucurat de un mare succes și a impresionat publicul la fiecare prezentare.   

Prin acest proiect ne propunem să facem cunoscut acest minunat patrimoniu european și universal, să îi descoperim diversitatea și să contribuim la conservarea acestuia.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri