Jurnalul.ro Ştiri Social Pile, din scutece. Scandalul creșelor

Pile, din scutece. Scandalul creșelor

de Mariana Zaharia    |   

Peste o sută de părinți din Pitești au rămas pe dinafară cu copiii care aveau nevoie de un loc la creșe. Ghinionul a făcut să aparțină de cele mai bine cotate creșe din oraș, căutate de toată lumea. Oamenii spun că sunt nevoiți să își înscrie copiii la privat și că locurile lor au fost luate de alții, pe nedrept. Plângerea lor a ajuns pe masa ministrului Educației, căruia îi cer să ancheteze modul în care au fost ocupate creșele, deși ministerul nu are atribuții decât începând cu grădinițele.

În Pitești, pentru anul școlar 2018-2019 au fost disponibile 296 de locuri la creșe, cele mai multe la locurile bine cotate din oraș. În două astfel de locații credea că își va putea găsi un loc pentru copilul ei și Adriana Gheorghe, mama unei fetițe de 2 ani. A depus cerere, mai ales că domiciliul i-o permitea, dar a fost printre părinți rămași pe dinafară. Revoltată, ea și alte zeci de persoane au cerut explicații Direcției de Asistență Socială din cadrul Primăriei Pitești, adică celor care se ocupă de creșe, și li s-a răspuns că au existat mai multe criterii de departajare pe baza cărora au fost date locurile. „Condițiile necesare nu au fost afișate nicăieri, iar când am spus asta ni s-a răspuns că nu puteau fi făcute publice de teamă că mulți părinți le-ar fi putut fenta. Așadar, nu știm care au fost și dacă ni s-au respectat sau nu drepturile. Ni s-a spus să așteptăm 10 zile de la începerea activității școlare și apoi vom vedea dacă sunt copii care nu se prezintă, caz în care pe locurile lor vor intra alții și că va mai fi dată în funcțiune o creșă. Este, însă, în alt cartier și are doar 20 de paturi. Noi vrem ca Ministerul Educației să facă o anchetă serioasă pentru că pentru noi este evident că în creșe sunt primiți copiii ai căror părinți se descurcă, au prieteni, cunoștiințe. Eu o să îmi înscriu fetița la privat, deocamdată, diferența fiind foarte mare din punct de vedere financiar. La stat este în jur de 10 lei pe zi, iar la privat peste 850 lei pe lună”, ne-a povestit Adriana Gheorghe, una dintre mamele care s-a ocupat de strângerea de semnături pe reclamațiile făcute.

Aceleași discuții în fiecare an

Reprezentanții autorităților locale spun că au încercat an de an să nu mai aibă aceste probleme, dar nu au reușit. Dacă în 2017 a fost amenajat un spațiu în cartierul Trivale din Pitești pentru a mai face loc unor copii, acum se încearcă același lucru pe strada Smeurei, dar chiar și așa deficitul nu va fi acoperit. “La Creșa Smeurei au început lucrările din iulie, dar nu este gata și nici nu avem un termen de finalizare. Sperăm cât mai curând. Nu e simplu pentru că nu orice spațiu poate deveni un loc pentru copii, ci trebuie să existe trasee pentru mâncare, pentru lenjerie și multe altele”, spune reprezentanta primăriei în această problemă, Denisa Bălan.

Ca să poată comunica între ei și pentru că sunt prea mulți, părinții fără loc în creșă și-au creat un grup pe o rețea de socializare unde au pus și hârtiile, dar și răspunsurile primite de la autorități. Responsabilii recunosc și ei că nu e loc pentru toată lumea. “Ca să se rezolve situația, singura soluție bună ar fi construirea unei creșe noi, dar asta nu se poate face doar cu bani din bugetul local. Este o cheltuială enormă care nu poate fi susținută, așa că ar trebui ca Guvernul să se implice și să dea fonduri pentru așa ceva”, spune Denisa Bălan, reprezentanta primăriei.

110 părinți din Pitești așteaptă să li se spună de ce pentru copiii lor nu se poate găsi un loc la creșele de stat

“Nu a fost afișat numărul de locuri pentru fiecare creșă în parte. Asta ar fi ajutat părinții să se orienteze. Punctele au fost acordate în mod discriminatoriu pentru persoanele cărora le încetează suspendarea contractelor de muncă pe când cei în șomaj acumulau punctaj maxim. Ar trebui să primeze păstrarea locului de muncă”

 

 

 

Subiecte în articol: crese
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri