Ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, precizează, în ultima declaraţie de avere, că a cesionat tot pachetul de acţiuni pe care l-a deţinut la compania Gea Strategy & Consulting SA, societate prin care a derulat contracte cu statul pe fonduri europene, urmând a încasa banii în anul 2020. Oana Zamfir a prezentat, vineri, în cadrul emisunii “Exces de Putere”, evoluţiile de ultimă oră ale afacerilor tehnocratului Pîslaru, precum şi modul în care ministrul şi-a adus cu el, la Cancelaria premierului Cioloş, partenera din firmă. Astăzi, această parteneră activează la… Cabinetul ministrului Muncii, Dragoş Pîslaru.
“Jurnalul Naţional” a dezvăluit, încă de la învestirea lui Dragoş Pîslaru în funcţia de ministru al Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstice, faptul că societatea pe care acesta o deţine, împreună cu alte persoane extrem de influente, a derulat contracte importane pe fonduri europene încheiate cu instituţii guvernamentale sau ale administraţiei publice locale.
A vândut acum, dar va primi plata peste patru ani
Ministrul a decis, în urmă cu două luni, să scape, probabil, de suspiciunile care decurgeau din faptul că avea calitatea de asociat într-o firmă ce primeşte bani europeni de la stat şi, astfel, în declaraţia de avere depusă pe site-ul Agenţiei Naţionale de Integritate, în data de 18 mai 2016, Dragoş Pîslaru susţine că şi-a cesionat toate părţile sociale pe care le deţine la SC Gea Strategy & Consulting SA în data de 13 mai 2016, “către o persoană fizică”, pentru suma de 339.600 de lei.
În loc să lămurească lucrurile, însă, această mişcare mai mult le încurcă. Asta pentru că există două inconveniente ale acestei informaţii stipulate în documentul oficial citat. Primul ar fi acela că Pîslaru susţine că misteriosul cumpărător al acţiunilor va achita această sumă în termen de patru ani de la momentul cesiunii, adică undeva în luna mai a anului 2020.
Cine s-a perindat prin această companie
Potrivit datelor furnizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, Compania SC GEA Strategy & Consulting SA a avut, la momentul înfiinţării, în 2006, şapte asociaţi, dintre care trei au deţinut calitatea de miniştri în diverse guverne: Daniel Dăianu (fost ministru de Finanţe), Florin Vasile Cîţu, Valentin Cojanu, Laurian Lungu, Bianca Adrana Păuna, Dragoş Nicolae Pîslaru (actual ministru al Muncii), Liviu Voinea (fost ministru al Bugetului în Cabinetul Ponta, actual viceguvernator BNR) şi Asociaţia Grupul de Economie Aplicată, care fiinţează acasă la Dragoş Pîslaru.
Sediul firmei se afla, de asemenea, acasă la Dragoş Pîslaru, într-un imobil din apropierea Parcului Herăstrău. În 2011, din acţionariatul firmei dispar Liviu Voinea şi Asociaţia Grupul de Economie Aplicată, intrând, însă, în firmă, o nouă asociată, pe nume Elena Botezatu.
În decembrie 2015, la o lună după învestirea Guvernului tehnocrat, premierul Cioloş l-a preluat pe Dragoş Pîslaru la Cancelaria primului-ministru, oferindu-i un post de consilier cu rang de secretar de stat. Tot atunci, la aceeaşi Cancelarie a premierului a fost angajată şi Elena Botezatu, partenera de afaceri a lui Pîslaru din SC GEA Strategy & Consulting SA.
Cesiunea încă nu apare la Registrul Comerţului
Un al doilea inconvenient al informaţiei privind cesiunea acţiunilor, notată de Dragoş Pîslaru în ultima declaraţie de avere, constă în aceea că operaţiunea nu apare, încă, înregistrată la Registrul Comerţului sau în Monitorul Oficial al României. Potrivit ultimei încheieri a judecătorului delegat al Oficiului Naţional al Registrului Comerţului din data de 27 noiembrie 2015, compania GEA Strategy & Consulting SA îi are ca asociaţi pe Dragoş Nicolae Pîslaru (29,79% din acţiuni), ministru al Muncii în Guvernul Cioloş, pe fostul ministru al Finanţelor, Daniel Dăianu (26,79% din acţiuni), Valentin Cojanu (6,45% din acţiuni), Laurian Lungu (27,79% din acţiuni), Bianca Adriana Păuna (27,79% din acţiuni) şi pe Elena Botezatu (cu 1,14% din acţiuni).
Aceşti acţionari s-au reunit într-o adunare generală, pentru a lua decizia de revocare a lui Dragoş Pîslaru din funcţia de administrator unic al companiei, începând cu 4 decembrie 2015, având în vedere numirea sa în funcţia de consilier la Secretariatul General al Guvernului României. În locul lui Pîslaru a fost desemnat să ocupe funcţia de administrator al SC GEA Strategy & Consulting SRL un anume Alexandru Sebastian Ruff, dar doar până la data de 31 decembrie 2016. Coincidenţa face ca acest termen să se suprapună cu finalul mandatului de un an al Guvernului Cioloş, când, cel mai probabil, Dragoş Pîslaru va reveni să-şi administreze afacerea.
Elena Botezatu, încă asociată la GEA şi subalternă a ministrului Pîslaru
Tot dintr-o declaraţie de avere, dar din cea depusă, de asemenea, în luna mai, de Elena Botezatu, aflăm că proaspăta fostă asociată a lui Dragoş Pîslaru deţine încă părţi sociale în SC GEA Strategy & Consulting SA. Ea nu a renunţat la acţiuni, dar nici la noul său job de consilier în cadrul Guvernului Cioloş. Atât în declaraţia de interese depusă în noiembrie 2015, dar şi în cea întocmită în data de 18 mai 2016, aceasta menţionează că deţine părţi sociale la compania în cauză, în valoare de 13.050 lei. Mai mult, pe profilul de LinkedIn al persoanei în cauză apare că, în prezent, lucrează ca şi consilier la Cabinetul ministrului Muncii, adică la cabinetul fostului său asociat, Dragoş Pîslaru.
Contracte cu statul ale firmei Gea Strategy & Consulting
Societatea controlată de Dragoş Pîslaru (ministru al Muncii) şi de Elena Botezatu (consiliera ministrului) este abonată la contractele pe fonduri europene derulate de mai multe instituţii publice guvernamenale sau locale. Unele dintre aceste contracte, încheiate înainte ca Pîslaru să devină membru al Cabinetului tehnocrat, se află şi în momentul de faţă în derulare, în diferite etape.
- 30 noiembrie 2007 - Ministerul Finanţelor Publice: servicii privind evaluarea Ex-Ante a strategiei de dezvoltare locală a Municipiului Alexandria, judeţul Teleorman. Ofertantul câtigător: SC GEA Srategy & Consulting SA. Valoarea contractului: 162.453 lei cu TVA (46.410 euro).
- 17 martie 2010 - Consiliul Judeţean Teleorman: contract finanţat din fondurile Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Capacităţii Administrative, în valoare de 153.510 lei cu TVA (38.377,5 euro).
- 30 octombrie 2010 - Ministerul Administraţiei şi Internelor: contract privind servicii de management, informare şi publicitate, în valoare de 814.680 lei cu TVA (181.041 euro). În aceeaşi zi, MAI a mai atribuit companiei un contract similar în valoare de 135.022,2 euro.
- 20 martie 2011 - Ministerul Finanţelor Publice: contract în valoare de 359.476 lei cu TVA (85.589,5 euro), pentru achiziţia de servicii de consultanţă şi instruire, consultanţă în management, gestionarea resurselor umane şi servicii de formare profesională.
- 5 mai 2011 - Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică a atribuit SC GEA Strategy & Consulting SA un contract în valoare de 1.177.215,1 lei cu TVA (280.289,3 euro), pentru evaluarea intermediară a implementării Strategiei Naţionale de Cercetare, Dezvoltare şi Inovare, dar şi a Planului Naţional de Cercetare-Dezvoltare şi Inovare 2007-1013.
- 21 martie 2012 - Secretariatul General al Guvernului a atribuit firmei lui Dragoş Pîslaru trei contracte privind furnizarea de servicii de asistenţă tehnică. Suma totală s-a ridicat la 13.220.513 lei cu TVA (2.039.891,8 euro).
- Septembrie 2013 – Consiliul Concurenţei: contract în valoare de 27.717,8 euro.
- Septembrie 2014 şi iulie 2015, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice: două contracte în valoare totală de 507.900 euro.
Legătura dintre firma lui Pîslaru şi Primăria lui Darius Vîlcov
Aceeaşi societate patronată de Dragoş Pîslaru a derulat, în perioada 2009-2014, contracte cu Primăria Municipiului Slatina, judeţul Olt, tot pe fonduri europene. Relaţia a demarat pe vremea când primăria era condusă de Darius Vîlcov, ajuns, ulterior, senator şi ministru al Finanţelor în Cabinetul Ponta, arestat preventiv şi trimis în judecată pentru fapte de corupţie aflate în strânsă legătură cu contractele atribuite de Primăria Slatina.
Astfel, în 22 iunie 2009, firma lui Pîslaru a primit de la primăria lui Vîlcov un contract în valoare de 332.312 lei fără TVA, pentru servicii de consultanţă în cadrul a două proiecte, iar în 30 august 2011, aceeaşi societate a primit de la aceeaşi primărie un alt contract, în valoare de 110.000 lei fără TVA, pentru servicii de consultanţă în managementul proiectului. Un alt contract încheiat de SC GEA Strategy & Consulting cu Primăria Slatina a fost derulat în 2014 şi a avut valoarea de 4 milioane de lei fără TVA.
Ministrul Pîslaru susţine că şi-a cesioat acţiunile în 13 mai 2016, la cinci luni de la intrarea în Guvern. Cumpărătorul este necunoscut. Suma, aproape 400.000 de lei, va fi plătită în patru ani. Monitorul Oficial şi Registrul Comerțului nu au înregistrat încă operaţiunea.
Asociata din SC GEA Strategy & Consulting, Elena Botezatu, a fost angajată, în decembrie 2015, împreună cu Pîslaru, la Cancelaria primului-ministru. Ea nu a renunțat la acţiunile din firmă. În mai, a devenit consilier la cabinetul ministerial al partenerului ei de afaceri
3.500 de euro pe lună, indemnizaţia lui Pîslaru ca administrator la GEA Strategy
Ziarul nostru a dezvăluit, în luna aprilie, odată cu învestirea lui Dragoş Pîslaru în funcţia de ministru al Muncii, relaţia sa cu SC Gea Strategy & Consulting SA, precum şi faptul că, la vremea când prezentam aceste lucruri, partenera sa de afaceri, Elena Botezatu, activa în cadrul Cancelariei primului-ministru. Atunci, arătam cititorilor faptul că, în anul 2011, societatea controlată de actualul ministru al Muncii a contractat de la Raiffeisen Bank un împrumut de 1,4 milioane de lei, pe care însuşi Dragoş Pîslaru l-a garantat cu un apartament situat într-un bloc din Bulevardul Ion Mihalache, Sectorul 1, Bucureşti.
La un an de la această gajare a apartamentului, în 2012, asociaţii firmei au decis ca, începând cu 2013, remuneraţia administratorului Dragoş Pîslaru să crească de la 250 de euro lunar, la 3.500 de euro lunar, şi tot atunci, SC GEA Strategy & Consulting SRL decide să preia acţiunile SC MAROANALITICA SRL (reprezentată de Daniel Dăianu). În 2013, profitul net al exerciţiului financiar al societăţii a fost de 649.949 lei, din care 255.200 de lei a fost utilizat ca şi garanţie în bancă pentru scoaterea de sub ipotecă a apartamentului lui Dragoş Pîslaru.
Cazul ministrului Muncii nu este singular în Cabinetul tehnocrat
Antena 3 şi “Jurnalul Naţional” au prezentat, încă de la începutul acestui an, cazurile mai multor membri ai Guvernului Cioloş aflați într-o situaţie similară cu cea a lui Dragoş Pîslaru în ceea ce priveşte intersectarea intereselor private cu funcţiile publice exercitate. În ianuarie, am dezvăluit faptul că secretarul de stat în Ministeurul Finanţelor, Gabriel Biriş, deține o companie offshore, cu sediul în Cipru, care, la rândul ei, deţine tot pachetul de acţiuni la o societate care are ca obiect de activitate restaurantele. Biriş a precizat, atunci, că societatea cipriotă nu are nicio activitate, fiind însă contrazis de bilanțurile contabile ale companiei româneşti la care offshore-ul este asociat unic. Mai mult, la momentul la care a fost numit în funcţia de secretar de stat, societăţile de avocatură, reorganizare-lichidare sau de insolvenţă ce îi poartă numele lui Biriş se aflau în procese pe rolul mai multor instanțe inclusiv în calitate de pârâte sau reclamante împotriva Ministerului Finanțelor, Direcţiilor Regionale a Finanţelor Publice sau chiar ANAF. În altele, firmele în cauză reprezentau diverşi agenţi economici în litigiile pe care aceştia le aveau cu statul.
Un al doilea membru al Guvernului Cioloş despre care ziarul nostru a făcut dezvăluiri este remaniatul Raul Bostan, ex-ministru al Comunicaţiilor. Societatea la care a fost acţionar până în noiembrie 2015, când a devenit demnitar, V.M.B. Partners SA a derulat, din iulie 2007, până în iunie 2010, contracte cu statul. Pe o schemă similară celei în care se află compania controlată de Dragoş Pîslaru, firma lui Bostan a oferit servicii financiare pentru restructurarea unui împrumut contractat de Consiliul Local Mediaş, în schimbul a 166.600 de lei cu TVA, şi cu Primăria Municipiului Târgu Mureş, în valoare de 520.000 de lei fără TVA. Alţi 140.000 de euro au fost încasaţi de această firmă în urma uni contract încheiat cu Primăria Bacău, în timp ce Asociaţia Intercomunitară de Dezvoltare Alba Iulia a oferit societăţii în cauză, în iunie 2010, un contract în valoare de 700.850 de lei fără TVA, bani provenţi din fonduri europene.
Dragoş Pîslaru este al treilea membru al Guvernului tehnocrat a căror activitate derulată, anterior, în privat a avut legătură cu statul. Ex-ministrul Comunicaţiilor, Raul Bostan, a deţinut acţiuni la o societate abonată la contracte pe fonduri europene, în timp ce Gabriel Biriş, secretar de stat în Ministerul Finanţelor, a deţinut case de avocatură şi insolvenţă aflate în litigiu chiar cu instituţiile pe care astăzi le conduce.