Jurnalul.ro Special Plagiatorii ar da banii înapoi pentru toate activitățile plătite de-a lungul timpului

Plagiatorii ar da banii înapoi pentru toate activitățile plătite de-a lungul timpului

de Diana Scarlat    |   

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că autorul unei teze de doctorat ar putea fi obligat să restituie banii primiți în perioada studiilor doctorale, dacă se constată că teza a fost plagiată.

Acesta susține că propunerea se va regăsi în proiectul legii învățământului superior – care încă este în dezbatere publică. Problema introducerii în Legea educației a unei „amenzi” pentru cei care rămân fără titlul de doctor, fie pentru plagiat, fie dacă vor să renunțe, este însă mult mai complicată decât pare. Așa ceva ar presupune eliminarea discriminărilor, prin obligarea celor care își pierd titlul de doctor să restituie absolut toți banii pe care i-au încasat în baza titlului de doctor, nu doar în timpul studiilor. Altfel s-ar crea o gravă discriminare în legătură cu toți cei care au primit bani, din diverse contracte.

În cadrul întrunirii membrilor PNL care a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute, la Brașov, s-a discutat posibilitatea ca plagiatorii să restituie toți banii care au constituit finanțarea pentru doctorat. Ieri s-a ajuns deja la introducerea acestei propuneri printre amendamentele la proiectul noii Legi a educației. Dar sumele care s-ar strânge din cheltuielile pentru studiile doctorale ar putea fi enorme, mai ales pentru cei care au obținut burse, au făcut schimburi de experiență în străinătate și au participat la conferințe științifice. 

După ce s-a pus problema restructurării Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) și a acceptării posibilității ca doctorii să poată renunța la titlurile academice, adversarii actualului ministru și ai echipei acestuia au considerat că este vorba despre „amnistierea plagiatorilor”, care nici măcar nu vor plăti sumele de care au beneficiat, de la bugetul statului, pentru cursurile doctorale. Noua propunere pare a le da satisfacție celor care îl acuzau pe ministru de complicitate cu plagiatorii, însă din punct de vedere juridic mai sunt câteva probleme care nu s-ar putea rezolva atât de ușor și care fac imposibilă aplicarea unei asemenea prevederi.

Până în prezent au fost cazuri în care universitățile le-au cerut banii înapoi doctoranzilor care s-au retras, însă instanțele de judecată au decis în favoarea acestora, prin diminuarea sumelor care trebuie să fie restituite. „Mi se pare o idee foarte bună. În acest moment sunt unii care vor să-și plătească anii bugetați, pentru a face doctoratul în altă parte, cu finanțare de la buget și cu bursă. Noi am avut deja astfel de cazuri la universitate. Le-am cerut să restituie toți banii, inclusiv din burse, însă instanța de judecată a considerat că bursele nu se iau în considerare. Ulterior, Ministerul Educației a trimis o circulară, în toată țara, pentru a nu se mai cere restituirea burselor. Dacă se va legifera așa ceva, instanța de judecată va decide. E posibil ca în instanță să găsească inclusiv clemență”, a explicat, pentru „Jurnalul”, fostul ministru al Educației Valentin Popa, rectorul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava. Fiind cazuri izolate, instanțele de judecată au luat decizii în funcție de fiecare situație în parte, însă atunci când se va ajunge la legiferare, ar putea fi pusă problema cu totul altfel, mai ales prin nevoia de eliminare a discriminării. Astfel s-ar deschide „Cutia Pandorei”, pentru că restituirea sumelor primite de la stat pentru cursurile doctorale ar atrage după sine nevoia de restituire a tuturor sumelor obținute de la stat pentru activitățile desfășurate în baza titlului de doctor.

O temă fără finalitate

Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educației, crede că această temă este doar una de dezbatere publică, dar nu va fi aplicată niciodată, tocmai pentru că nu s-ar putea face discriminări, iar legiferarea restituirii banilor ar merge mult mai departe, incluzând toate activitățile legate de titlul respectiv. „Cred că trebuie să se responsabilizeze universitățile și să nu mai existe asemenea situații, dar cred, de asemenea, că doar justiția ar trebui să ia o asemenea decizie. În ultima parte a mandatului meu am avut decizii ale CNATDCU de retragere a titlurilor și nu s-au putut retrage. Această discuție despre restituirea banilor cred că e doar o chestiune de dezbatere publică, pentru că nu doar acești bani s-ar restitui, ci și banii din indemnizațiile primite de-a lungul timpului în baza titlului de doctor. Din punctul meu de vedere, cred că doctoratul este o problemă a universităților, iar de pe diplome ar trebui să scoatem sigla ministerului și să rămână doar cea a universității. Dacă universitatea vrea să se facă de râs, nu are decât să accepte astfel de teze. Atunci s-ar putea face un clasament real al universităților din România, unde ar rămâne doar cele mai bune instituții de învățământ superior”, a explicat, pentru „Jurnalul”, Ecaterina Andronescu.

Pentru unii ar putea fi o avere

Suma pe care ar trebui să o restituie cei care renunță la titlul de doctor sau cărora li se anulează titlul pentru plagiat este între 27.000 și 35.000 de lei pe an, conform metodologiei actuale de alocare a fondurilor bugetare pentru finanţarea de bază şi finanţarea suplimentară a instituţiilor de învăţământ superior de stat din România, pentru anul 2022, cuprinsă în Ordinul nr. 5824/2021 din 17 decembrie 2021. Suma include salarizarea conducătorului de doctorat; salarizarea membrilor comisiei de îndrumare; program de pregătire bazat pe studii avansate; program de pregătire suplimentar; fonduri pentru cercetare; regia şcolii doctorale. Taxele pe care le plătesc doctoranzii atunci când nu ocupă un loc bugetat sunt mult mai mici, pornind de la circa 5.000 de lei pe an, deoarece se consideră, la fel ca în cazul programelor de licență și de masterat, că este asigurat deja cadrul de desfășurare a cursurilor, nefiind cazul să se solicite plata întregii sume de către doctoranzii care ocupă locurile nebugetate. 

Dar se adaugă alte cheltuieli care pot ajunge la sume foarte mari: mobilitatea internațională, bursele doctorale, mai ales cele internaționale, pentru care ar trebui să se stabilească din punct de vedere legal cum poate fi returnată suma primită și către ce entitate juridică, deoarece banii nu sunt dați întotdeauna de statul român. De asemenea, participările la conferințe științifice, publicarea articolelor științifice și tot ce s-a plătit în baza titlului de doctor, ceea ce înseamnă că pe lângă indemnizațiile pentru doctorat, ca să nu se ajungă la nicio formă de discriminare, ar trebui să fie restituiți in integrum și banii obținuți din salariile pentru proiecte cu finanțare din fonduri nerambursabile, dar și banii obținuți din activitățile didactice.

Propunerea care poate deveni lege

Conform propunerii actuale, restituirea banilor pentru școlarizare la doctorat ar trebui să se facă în termen de 30 de zile de la rămânerea definitivă a deciziei prin care se constată existența plagiatului unei teze de doctorat. Autorul tezei va avea obligația să restituie sumele de bani reprezentând contravaloarea serviciilor de școlarizare pentru programul de doctorat, în integralitate, pentru perioada finanțată și în cuantumul finanțat de la bugetul de stat. Restituirea sumelor de bani se va face către instituția de învăţământ superior cu care autorul tezei de doctorat a semnat, în calitate de student-doctorand, contractul de studii universitare. Sumele încasate vor constitui venit la bugetul de stat. Reglementarea obligației de restituire a sumelor de bani de către autorul tezei de doctorat, în situația în care acesta a renunțat unilateral la titlul de doctor. În termen de 30 de zile de la decizia definitivă privind renunțarea la titlul de doctor, autorul tezei va avea obligația să restituie sumele de bani reprezentând contravaloarea serviciilor de școlarizare pentru programul de doctorat, în integralitate, pentru perioada finanțată și în cuantumul finanțat de la bugetul de stat. Concomitent, universitatea, prin comisia de etică de la nivelul acesteia, va întocmi un raport de analiză a tezei de doctorat care a făcut obiectul renunțării la titlu. Restituirea sumelor de bani se va face către instituția de învăţământ superior cu care autorul tezei de doctorat a semnat, în calitate de student-doctorand, contractul de studii universitare. Sumele încasate vor constitui venit la bugetul de stat

Dacă unui profesor universitar i s-ar anula titlul de doctor, pentru plagiat, sau dacă acesta ar renunța la titlu, ar trebui să restituie inclusiv salariul și toate sumele primite de-a lungul timpului pentru calitatea de doctor, dacă s-ar vota restituirea banilor primiți pentru studiu. Altfel ar fi discriminare. 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri