Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Plajele cu țestoase Caretta-Caretta

Plajele cu țestoase Caretta-Caretta

de Diana Scarlat    |   

Cei care vor să meargă în vacanța de vară în Grecia pot alege minunata Insulă Zakynthos. Este specială mai ales prin suprafețele imense de plajă, care oferă suficient spațiu pentru a păstra distanțarea, dar și datorită speciei de broască țestoasă Caretta-Caretta, care parcă a remodelat și stâncile. Insula este perfectă pentru această perioadă, tocmai pentru că spațiile de cazare, excursiile, plajele și croazierele au fost concepute în special pentru grupuri mici de turiști, iar distanțarea între oameni este, astfel, asigurată.

 

Insula Zakinthos a devenit vedeta turismului european după anul 2004, când Comisia Europeană a condamnat Grecia pentru eşuarea planurilor de protejare a celei mai numeroase populaţii locale de broaşte ţestoase din Marea Mediterană. Decizia a fost luată în urma unei campanii susţinute a organizaţiei ecologiste World Wildlife Fund (WWF) şi a altor organizaţii neguvernamentale preocupate de impactul turismului necontrolat asupra acestei specii de reptile. Şeful guvernului elen de la acea vreme şi Ministerul Mediului au primit aproximativ 11.000 de e-mail-uri din partea militanţilor care cereau cu disperare salvarea broaştelor cu carapace osoasă. Îngrijorarea manifestată de societatea civilă reprezentată prin mai multe organizaţii ecologiste a fost înţeleasă în cele din urmă de oficialii guvernamentali. Aşa a ajuns Insula Zakynthos una dintre priorităţile agendei ministeriale. De atunci, Caretta-Caretta este stăpâna atotputernică a insulei. Iar turiștii se pot bucura de cea mai curată apă și de natura dezlănțuită, având foarte rar contact unii cu ceilalți, mai ales datorită organizării turismului pe această insulă, care nu a permis niciodată mari aglomerații.

 

Broaștele țestoase fac regulile

 

Turiştii se supun regulilor broaștei țestoase: n-au voie să-şi aşeze şezlongurile pe plajele unde „mămicile” Caretta-Caretta îşi depun ouăle. Trebuie să li se respecte programul şi habitatul acestor animale, care pot ajunge la o talie de circa 1,2 metri la maturitate şi la o greutate de până la 200 de kilograme. Una dintre cele mai frumoase excursii cu vaporașul se face la Peşterile Albastre, unde turiștii se pot opri să fotografieze faimoasele țestoase. Dar și focile sau delfinii din apele care scaldă Insula Zakynthos. Nici ghizii de turism de aici nu sunt obișnuiți, pentru că ei au și rol de rangeri ai unei rezervații naturale, fiind obligați să le explice vizitatorilor de ce trebuie să fie foarte atenți cu speciile rare. Este nevoie de impunerea regulilor, deoarece broasca ţestoasă marină se întoarce în acelaşi loc să depună ouă, pe plajele Insulei Zakynthos. Accesul neîngrădit al turiştilor în Parcul Naţional Marin Zakynthos a dus la distrugerea multor cuiburi din această specie de reptile omnivore. În parc se află anual în medie între 800 şi 1.100 de cuiburi de ouă de ţestoase marine. Acestea încep să eclozeze la două-trei luni după depunere. 

 

Plajele pentru broaște și oameni

 

Prezenţa omului în habitatul reptilelor, precum şi apariţia inopinată a unor prădători naturali puteau duce la o catastrofă: s-a estimat că din aproximativ 1.000 de broaşte testoase doar una putea ajunge la maturitate. Astăzi, situaţia este cu totul alta. Numărul lor creşte de la an la an, iar spectacolul pe care îl oferă ele este de neimaginat. Cu toate acestea, turiștii nu sunt opriți de la distracțiile specifice sezonului estival și au suficiente plaje amenajate pentru agrement, pe aceeași insulă.

 

Protecția naturii se împacă foarte bine cu agrementul, după ce s-au delimitat zonele protejate și regulile ce trebuie să fie respectate.
 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri