Aceasta poate fi realizată cu ajutorul unei cârpe umezite, iar de două ori pe an - primăvara și toamna, poate fi făcută cu soluții pe bază de lapte sau bere. Să vedem cum și de ce.
Frunzele plantelor au nevoie de curățare de două ori pe lună pentru a fi strălucitoare și sănătoase. Murdăria trebuie îndepărtă permanent, pentru ca plantele să se hrănească, să crească și să înflorească. Odată cu curățarea frunzelor, se îndepărtează părțile bolnave, uscate sau îngălbenite ale plantei. Se folosește o cârpă înmuiată în apă, în prima parte a zilei, pentru ca suprafața frunzelor să se usuce complet până vine seara.
De două ori pe an, primăvara și toamna, frunzele se pot curăța și cu soluții pe bază de lapte sau de bere.
Le și curăță, le și hrănește
Amestecă apa și bere în cantități egale. Înmoaie o lavetă moale și șterge fiecare frunză a plantei, pe ambele părți, nu doar pe față. Sunt unele plante care au porii de respirație și asimilare mai mult pe partea inferioară. Berea conține substanțe de genul fermenților, enzimelor, drojdiilor sau a altor substanțe minerale care sunt asimilate de plantă și o ajută să se să se dezvolte mai bine. Ai grijă la temperatura „cocktailului”, să nu fie rece.
De asemenea, în cazul plantelor acidofile, care se dezvoltă bine în soluri cu PH cuprins între 4 și 6 (hortensie, dafin, afin, gardenie, azalee), poți pune periodic o jumătate de pahar de bere în apa cu care le uzi.
Laptele, fungicidul bio
Plantele pot fi curățate, cu aceeași procedură, cu o soluție 1:1 din apă și lapte, la temperatura camerei. Laptele conține în mod natural atât minerale care sunt absorbite de plantă, cât și un fungicid care elimină ciupercile și alți agenți patogeni.
Ai grijă să nu abuzezi curățarea plantelor cu soluții lichide. Frunzele pot deveni sensibile la atacul unor bacterii sau a unor insecte.
Poți utiliza în apa de spălare și detergenți ușori: săpun lichid sau șampon, un capac la un litru de apă. Dacă ai insecte (musculițe sau afide), pulverizează această soluție pe frunze. Va trebui să protejezi substratul pentru ca soluția să nu ajungă la rădăcina plantei.
Aceste metode nu se aplică plantelor care nu suportă apa, cum sunt cactușii și plantele suculente. Ele trebuie curățate cel mai bine prin suflare sau ștergere cu o cârpă uscată.
Dicționar
Plantele sunt atacate mai multe categorii de dăunători. Substanțele cu care pot fi combătuți aceștia poartă numele generic de pesticide.
- Insectele se combat cu insecticide.
- Ciupercile se combat cu fungicide.
- Bacteriile se combat cu bactericide (produse cuprice).
- Acarienii se combat cu acaricide.
- Nematozii (viermi microscopici care atacă rădăcinile) se combat cu nematocide.
- Melcii se combat cu moluscocide.
- Pentru virusuri nu există în general leacuri.
Trucuri ale bunicii care chiar funcționează
1. Trandafirii vor rezista de două ori mai mult dacă puneți o jumătate de aspirină în apă. Aceasta previne uscarea și ajută și la păstrarea crizantemelor, garoafelor, sau gladiolelor. În ceea ce privește narcisele, este mai bine să adăugați un vârf de sare în apă, iar pentru dalii, folosiți o linguriță de oțet. Înainte de a pune florile în vază, tăiați 2-3 cm din tijă. Ideal ar fi să schimbați apa o dată la două zile și să poziționați florile departe de surse de căldură (iarna) și departe de lumina soarelui (vara).
2. Dacă ați pătat o haină cu grăsime, puneți sare pe ea cât mai rapid. Sarea va absorbi cea mai mare parte a grăsimii. Presărați sare, așteptați câteva minute și scuturați haina. Petele mici vor dispărea, iar cele mai mari vor ieși la spălat.
3. Dacă vi s-a uscat oja, nu o aruncați. Adăugați câteva picături de acetonă în recipient și agitați bine. Prea multă acetonă va face oja prea apoasă.
4. O tigaie arsă poate fi curățată prin fierberea apei cu sare în ea. Puteți curăța cu ușurință chiar și o oală cu grăsime arsă, fără a utiliza detergenți speciali. Pur și simplu adăugați câteva linguri de sare în apă și lăsați apa la fiert timp de 15-20 de minute.
5. Vă puteți curăța mâinele de sucul colorat al sfeclei, al fructelor de pădure sau al nucilor cu lămâie. Săpunul obișnuit nu face decât să intensifice culorile, așa că frecați-vă mâinile cu o bucată de lămâie.
6. Albușul ouălor nu se va scurge în timp ce fierb, dacă le puneți în apă sărată. Sarea nu va putea opri crăparea ouălor, dar va împiedica scurgerea albușului.
7. Pentru a evita căderea firimiturilor din pâine, scufundați cuțitul în apă clocotită. Ștergeți apoi lama și puteți tăia feliile dorite. De asemenea, tăierea pâinii pe spate face mai puține firimituri.
8. Cartofii ajută la eliminarea iritației și a inflamației cauzate de mușcăturile de insecte. Cartofii reduc mâncărimea și inflamația și ajută la hidratarea rănilor, ceea ce conduce la o vindecare mai rapidă.