Un număr de platforme online de știri din SUA sunt temporar indisponibile în Europa, după ce noile regulie ale Uniunii Europene legate de protecția datelor au intrat în vigoare, scrie BBC.
Regulamentul General pentru Protecția Datelor (GDPR) oferă cetățenilor UE mai multe drepturi referitoare la modul în care informațiile despre ei sunt folosite. Măsura este un efort al parlamentarilor UE de a limita puterile firmelor tehnologice.
Site-urile Chicago Times și LA Times au postat mesaje potrivit cărora sunt inaccesibile țărilor europene, în urma noilor măsuri.
Potrivit noilor reguli, companiile care activează în UE, orice asociație sau club, trebuie să primească aprobarea clară pentru colectarea datelor personale, în caz contrat sunt predispuse unor amenzi mari, până la 20 de milioane de euro.
Parlamentarii de la Bruxelles au trecut noua legislație în aprilie 2016, iar textul complet al noilor reguli este publicat online.
În prezent, toți cetățenii Uniunii Europene au dreptul să vadă ce informații despre ei dețin companiile și, de asemenea, pot solicita ștergerea acelor informații.
Companiile trebuie să fie mai active în obținerea consimțământului de a colecta și de a folosi datele. Companiile trebuie, de asemenea, să comunice tuturor utilizatorilor afectați despre orice scurgere de date și să comunice autorităților de supraveghere în termen de 72 de ore.
Fiecare stat membru al UE trebuie să înființeze o autoritate de supraveghere în acest sens.