Jurnalul.ro Ştiri Externe VIDEO - Poliţia macedoneană a folosit gaze lacrimogene împotriva imigranţilor la graniţa cu Grecia

VIDEO - Poliţia macedoneană a folosit gaze lacrimogene împotriva imigranţilor la graniţa cu Grecia

Poliţia macedoneană a folosit luni gaze lacrimogene împotriva unui grup de 300 de sirieni şi irakieni care încercaseră să forţeze bariera de la Idomeni, punct de trecere a frontierei dintre Grecia şi Macedonia, relatează AFP.

După ce au forţat cordonul de poliţie grec, imigranţii au ocupat calea ferată şi au rupt o parte a gardului de sârmă ghimpată ridicat la graniţa dintre Grecia şi Macedonia.

Unii imigranţi au aruncat cu pietre asupra barierei, iar poliţiştii macedoneni au ripostat cu grenade lacrimogene.

Imigranţii s-au retras, în timp ce numeroşi copii suferind de probleme respiratorii au avut nevoie de asistenţă medicală. Potrivit ONG-ului 'Médecins du Monde' (MDM), ''cel puţin 30 de persoane au solicitat îngrijire medicală, printre care numeroşi copii''.

Situaţia este extrem de tensionată la Idomeni, unde peste 7.000 de imigranţi şi refugiaţi erau blocaţi luni dimineaţă în urma restricţiilor impuse de Macedonia şi de alte ţări din Balcani şi Uniunea Europeană cu privire la numărul de persoane autorizate să intre zilnic pe teritoriile lor.

În contextul în care Macedonia nu a lăsat practic să intre niciun imigrant pe teritoriul său, luni în zori 300 de sirieni şi irakieni au putut intra în cele din urmă pe teritoriul macedonean.

''Peste 7.000 de refugiaţi se află la Idomeni, dintre care 40% sunt femei şi copii'', a declarat, pentru AFP, Viki Markolefa, reprezentant al MDM, care a subliniat că numărul lor depăşeşte de patru ori capacitatea celor două tabere de primire amenajate la Idomeni, unde numeroase persoane sunt nevoite să doarmă sub cerul liber.

După restricţiile impuse săptămâna trecută de către Austria, Croaţia, Slovenia, precum şi de către Macedonia şi Serbia, care au limitat numărul de imigranţi cărora li s-a permis intrarea pe teritoriul lor, Grecia a avertizat că aproape 70.000 de persoane riscă să fie blocate pe teritoriul său în luna martie, faţă de 22.000 în prezent. AGERPRES/



Subiecte în articol: migranti imigranti
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri