Jurnalul.ro Ştiri Justitie Ponta la ieşirea din DNA: Am susţinut în totalitate declaraţiile date la ÎCCJ

Ponta la ieşirea din DNA: Am susţinut în totalitate declaraţiile date la ÎCCJ

UPDATE Fostul premier Victor Ponta a părăsit sediul DNA Ploieşti după aproximativ o oră de la sosire, el declarând că în faţa procurorilor şi-a susţinut în totalitate declaraţiile pe care le-a dat în faţa judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei (ÎCCJ).

"Am dat declaraţii în faţa judecătorului de la Înalta Curte, a fost un procuror acolo care mi-a pus întrebări şi mi-am susţinut în totalitate acele declaraţii. Nu am schimbat nimic", a declarat Victor Ponta.

Întrebat dacă Tony Blair va fi audiat în acest dosar, Ponta a răspuns: "Haideţi să nu ne facem de râs cu toţii. Chiar vreţi să-l vedeţi pe Tony Blair la DNA Ploieşti?".


Anterior la intrarea în sediul parchetului, Ponta a fost întrebat dacă va propune audierea fostului premier britanic el răspunzând: "Normal".

Fostul premier Victor Ponta s-a prezentat miercuri dimineaţă la sediul DNA Ploieşti, surse judiciare declarând pentru AGERPRES că acesta va fi audiat în dosarul cunoscut sub numele de "Ghiţă, Ponta, Blair".

În acest dosar Ponta este urmărit penal sub control judiciar pentru folosirea influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite şi complicitate la spălare de bani.

Întrebat dacă va propune audierea fostului premier britanic Tony Blair în acest dosar, Ponta a răspuns: "Normal".

Deputatul Sebastian Ghiţă s-a prezentat marţi la DNA Ploieşti unde procurorii i-au comunicat faptul că au extins urmărirea penală pentru noi fapte, astfel că el este cercetat acum pentru spălare de bani şi folosirea cu rea credinţă a creditului societăţii.

Deputatul Sebastian Ghiţă a declarat pe 6 septembrie că a fost citat la DNA Ploieşti pentru a fi audiat într-un dosar în care apare şi numele fostului premier britanic Tony Blair.

"Am fost citat pentru astăzi la DNA Ploieşti. Din ce am înţeles eu, este vorba despre întâlnirea din 2011 dintre ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, domnul Tony Blair, domnul Răzvan Mihai Ungureanu şi acordarea titlului de Doctor Honoris Causa domnului Tony Blair. Şi cred că cei de la DNA Ploieşti investighează acum problema Tony Blair", a spus Sebastian Ghiţă, înainte de a participa la un proces de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în care este judecat pentru corupţie.

Întrebat dacă dosarul de la DNA Ploieşti are vreo legătură cu corupţia sau înţelegeri între politicieni de top, Sebastian Ghiţă a spus: "Nu ştiu exact toate acuzaţiile. Totuşi, ştiu că în dosarul ăsta este vehiculat şi numele fostului prim-ministru al Marii Britanii Tony Blair. Vom vedea despre ce e vorba. (...) Nu am vreo aşteptare, însă după cum i-am văzut pe dânşii (n.r. - procurorii DNA) acolo, la unitatea de elită, că fac dosare, sper să nu ajungem să ne întrebe despre întâlnirea din Africa de Sud dintre Ponta, Blair şi Obama (...). Sunt prolifici cei de la Ploieşti(...)",a afirmat Ghiţă.

Fostul premier Victor Ponta a relatat luni, într-o postare pe Facebook, că iniţiativa aducerii fostului prim-ministru britanic la Bucureşti i-a aparţinut Anei Birchall, apoi au fost cooptate două fundaţii şi Ambasada Regatului Unit la Bucureşti, şi că nu a ştiut cuantumul onorariului şi nici nu i-a cerut bani lui Sebastian Ghiţă pentru a-l promova candidat.

Acesta susţine că nu a cerut niciodată bani de la cineva pentru sine ori pentru PSD ca să-i susţină candidatura.

"NU am cerut NICIODATĂ, nici pentru mine, nici pentru PSD, vreo sumă de bani NICIUNEI persoane pentru a fi candidat! În cei aproape 6 ani cât am fost lider al PSD am semnat liste de candidaturi pentru mii de primari, consilieri locali şi judeţeni; pentru sute de deputaţi şi senatori; pentru zeci de europarlamentari! În România, în care toţi oamenii publici se cunosc şi vorbesc, nimeni niciodată nu m-a acuzat de aşa ceva! Este o acuzaţie nu doar nedreaptă, ci şi defăimătoare la adresa imaginii mele politice - şi în dosarul cauzei nu există nicio probă în sensul infracţional de mai sus! - procurorii mai afirmă că, în urma vizitei Dlui Tony Blair din 26 Martie, am "obţinut foloase nepatrimoniale constând în imagine". Reamintesc că în Martie 2012 nu era campanie electorală, că eu am candidat în Decembrie într-un colegiu din Judeţul Gorj, pe care îl câştigasem oricum în anul 2008, şi unde PSD a avut mereu un sprijin electoral consistent şi că USL se afla în toate sondajele de opinie la o distanţă uriaşă faţă de ceilalţi competitori politici", arată Ponta.

El s-a referit apoi la acuzaţia de "complicitate morală la spălarea banilor".

"Suma de 220.000 euro precizată de procurori că ar fi fost donată către diverse persoane juridice din Marea Britanie nu a fost niciodată în posesia mea sau a PSD, nici nu am dispus şi nici nu am beneficiat de vreun euro din aceasta. Nu am cunoscut niciodată (până în ziua de 6 Septembrie 2016) cuantumul, nici cine a plătit-o şi nici cine a fost beneficiarul ei! În consecinţă, rezultă foarte clar din toate actele de la dosar că nu pot să fiu complice (nici măcar "moral") la spălarea unor bani de care nu ştiu, pe care nu i-am deţinut niciodată, plătiţi de o firmă de care nu am auzit niciodată către societăţi şi fundaţii din Marea Britanie pe care nu le cunosc! - nu rezultă din nicio probă depusă la dosar că banii pentru donaţii provin dintr-o infracţiune şi nici că organizatorii sau beneficiarii ar fi avut cunoştinţă sau suspiciuni rezonabile că ar fi vorba de bani "murdari"; am avut o singură discuţie pe tema acelor bani cu Dl Dan Sultănescu, la momentul în care a fost publicat în presă faptul că Fundaţia sa foloseşte bani din fonduri europene pentru vizita lui Tony Blair. Dan Sultănescu m-a asigurat că nu au fost nici bani europeni, nici bani publici, ci doar "donaţii private", ceea ce a şi transmis oficial într-o declaraţie către presă", mai susţine fostul premier. AGERPRES

Subiecte în articol: Victor Ponta dosarul ghita ponta blair
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri