Jurnalul.ro Ştiri Externe Populiștii finlandezi bagă spaima în UE  

Populiștii finlandezi bagă spaima în UE  

de Şerban Mihăilă    |   

După ce social-democrații au câștigat la o diferență foarte mică în fața extremiștilor de dreapta, finlandezii par confruntați, în următorii patru ani, cu perspectiva unui guvern de largă coaliție, ineficient, al cărui principal algoritm de formare este evitarea populiștilor anti-imigrație. Din perspectiva europarlamentarelor din luna mai, rezultatul alegerilor legislative din Finlanda este un serios semnal de alarmă pentru Bruxelles, în condițiile în care naționaliștii și-au dublat numărul de locuri. 

Cu o diferență infimă față de surprinzătorii săi adversari populiști plasați pe locul secund, Partidul Social Democrat a obținut 40 de locuri din cele 200 ale parlamentului, cu un procent de 17,7 la sută din voturile exprimate. Pe poziția a doua, cu 17,5 la sută din voturi, s-a clasat Partidul Finlandezilor, formațiune politică naționalistă anti-imigrație de extremă-dreapta, care își dublează spectaculos numărul de locuri din parlament, ajungând acum la 39. Conservatorii din Partidul de Coaliție Națională  s-au clasat pe a treia poziție, cu 38 de locuri. Aceștia din urmă participaseră la coaliția guvernamentală care își încheie mandatul. Cel mai mare perdant al alegerilor este Partidul de Centru, al premierului în exercițiu, Juha Sipila, care va avea doar 31 de parlamentari față de 49 în mandatul anterior.  Matematica parlamentară și rezultatul divizat obținut de principalele formațiuni politice anticipează negocieri extrem de dificile pentru formarea noului guvern, în condițiile în care, foarte probabil, social-democrații, de stânga, aflați până acum în opoziție, vor încerca să-i țină departe de putere pe naționaliștii din Partidul Finlandezilor, cu care sunt total incompatibili în materie de imigrație. Potrivit analiștilor politici citați de AFP, liderul Partidului Social Democrat, Antti Rinne, care în urma alegerilor are prima șansă de a forma guvernul, va încerca să se alieze cu Partidul de Coaliție Națională , de centru-dreapta, cu Verzii, cu Alianța de Stânga și cu Partidul Popular Suedez din Finlanda, formațiune politică de centru care apără drepturile minorității suedeze. „Această coaliție largă de care Rinne are nevoie pentru a izola Partidul Finlandezilor este însă dificil de gestionat și ineficientă”, a declarat un comentator politic citat de AFP. Din această perspectivă, un alt analist finlandez  a remarcat că ascensiunea populismului în Europa fragmentează și slăbește sistemele politice din statele de pe bătrânul continent. „Când populiștii câștigă, UE devine, la rândul ei, dificil de guvernat … În acest caz nimeni nu se bucură, poate cu excepția Rusiei”, a afirmat el, referindu-se la apropiatele alegeri parlamentare din luna mai.

Surpriză neplăcută pentru Bruxelles

Dublarea numărului de locuri în parlament și propulsarea lor pe poziția secundă în topul principalelor formațiuni politice din țară i-au luat pe nepregătite și pe membrii Partidului Finlandezilor.  „Rezultatul a surprins probabil pe toată lumea, chiar şi pe noi într-o anumită măsură”, a recunoscut liderul formaţiunii, Jussi Halla-aho, cunoscut pentru atitudinea sa dură împotriva imigraţiei şi pentru opiniile eurosceptice. Considerat un barometru pentru alegerile europarlamentare, rezultatul scrutinului din Finlanda a declanșat alarma la Bruxelles.

Un peisaj politic divizat face dificilă formarea guvernului și națiunile devin greu de condus”.

Goran Djupsund, profesor la Universitatea Abo

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri