Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Porțile Cartierului Creativ din Bucureşti s-au deschis la Madrid

Porțile Cartierului Creativ din Bucureşti s-au deschis la Madrid

de Magdalena Popa Buluc    |   

Bucureștiul este oraș invitat în cadrul ediției de anul acesta a Madrid Design Festival, eveniment care situează capitala Spaniei pe harta celor mai importante festivaluri europene de profil. Participarea românească  beneficiază de o secțiune aparte, rezervată orașelor invitate, denumită „Proiect internațional invitat – Cartierul Creativ din București“.Vernisajul expoziției Made in Bucharest Creative Quarter, este organizată de Institutul Cultural Român și The Institute, sub auspiciile Ambasadei României în Regatul Spaniei, la noul sediu al Institutului Cultural Român din Madrid. La eveniment au participat Liliana Țuroiu, președinte ICR, Maria Pop, directorul ICR Madrid, Álvaro Matías, directorul Madrid Design Festival, Andrei Borțun, directorul general executiv al The Institute, Oana Dobre, curatorul expoziției, reprezentanți ai Madrid Design Festival, galeriști și designeri locali, jurnaliști spanioli și internaționali de la Icon Design, Corriere de la sera (Italia), TL Magazine (Belgia), Ideat (Franta), Wallpaper China (China), Pin up (EEUU/ Paris), Format (Canada), alături de reprezentanți ai mass-media din România.

 

Expoziția Made in Bucharest Creative Quarter transpune la Madrid, până pe 31 martie 2019, imaginea unui București creativ, ancorat în prezent, unde spiritul antreprenorial este din ce în ce mai puternic reprezentat. 

 

„Organizarea unei expoziții de impact la noul sediu al Institutului are rolul de a pune pe harta creativă din Madrid noul spațiu. Participarea românească la Madrid Design Festival se bucură de cea mai importantă vizibilitate pe care au avut-o industriile creative românești până la acest moment. Made in Bucharest Creative Quarter  este o colecție de proiecte și concepte emblematice născute în această zonă,  o incursiune printre procesele și poveștile pe care acestea le presupun, un traseu imaginar prin cea mai efervescentă zonă creativ-culturală din București. Publicul spaniol și internațional poate descoperi industriile creative, poveștile designerilor, artiștilor, arhitecților, muzicienilor bucureșteni”, a declarat doamna Liliana Țuroiu, președintele Institutului Cultural Român.

„Madrid Design Festival este prima manifestare internațională la care este prezentat Cartierul Creativ, într-o încercare de a crește și mai mult reputația creativă a Bucureștiului, promovând nu doar inițiativa noastră, ci și fiecare creator și organizație din această rețea, care, prin proiectele lor, fac din capitală un oraș foarte conectat la realitatea culturală europeană a momentului“, a apreciat Andrei Borțun, director al The Institute.

Numeroși vizitatori au putut admira,  la vernisaj, obiecte de design contemporan, îmbogățite de poveștile și portretele celor care le semnează, precum și exemple de reconversii ale unor spații abandonate. Traseul expoziţional Made in Bucharest Creative Quarter  este articulat în jurul a nouă categorii (artă, muzică, modă, magazine, designeri, artele spectacolului, spații alternative, hub-uri, cafenele și baruri), a obiectelor semnate de artiştii Saddo, Mădălina Teler (De Ceramică), Ana Bănică, Mona Vulpoiu (Utopic), și a pieselor din portofoliul magazinelor Dizainăr (Ubikubi, Ceramic Sparrow și RUSBO) și Meșteshukar ButiQ (Radu Abraham). Acestora li se adaugă materiale video semnate de Carmen Secăreanu, Ioana Ciolacu, Adelina Ivan, AFMF și Entrance, dar și o înregistrare de muzică electronică marca Electric Brother.

Design expoziție: Attila Kim Architects

Creație: Gavrilă&Asociații

 

Aflat la cea de- a doua ediție, Madrid Design Festival propune publicului 202 de activităţi ce includ 53 de expoziţii, 12 instalaţii, participarea a 410 profesionişti în domeniu şi implicarea a 28 de muzee şi instituţii, alături de 30 de branduri de design.

 

Cartierul Creativ,  un proiect inițiat de The Institute, este delimitat de străzile Berzei – Calea Griviței – Calea Victoriei și își propune să fructifice energiile și potențialul antreprenorial și de dezvoltare urbană al industriilor creative. Este un nod al efervescențelor comunităților creative suprapus unui spațiu care are deja istoria și infrastructura necesare catalizării și accelerării motoarelor ecosistemului cultural și creativ. Inițiativa contribuie la coagularea comunității locale a industriilor creative și potențează astfel identitatea culturală a Bucureștiului.

Institutul Cultural Român și The Institute continuă prin acest proiect parteneriatul ce a presupus, pe lângă expozițiile de design itinerate în România în orașe precum Cluj, Brașov și Timișoara, numeroase expoziții găzduite de reprezentanțe ale Institutului în orașe cu industrii creative efervescente precum Londra, Paris, Stockholm, Madrid și Viena.

Madrid Design Festival îşi propune să sensibilizeze oamenii faţă de importanţa artei care ne poate transfoma viaţa cotidiană. Iar, pentru a difuza limbajul universal pe care îl vehiculează designul, proiectul va ocupa întregul oraş.

Această a doua ediţie va cuprinde noi discipline, cum ar fi gastronomia şi muzica. Astfel, iniţiativa cuprinde Madrid Design Festival Awards, dar şi MadridDesignPro şi Festival OFF.

În timp ce Săptămânile Designului de la Paris, Berlin, Stockholm sau London Design Festival nu depăşesc zece zile, Madrid Design Festival se desfăşoară non stop patru săptămâni.

Anul trecut, programul oficial a cuprins peste 200 de întâlniri, 320 de designeri şi profesionişti ai domeniului, 48 de expoziţii şi instalaţii urbane repartizate în 28 de muzee şi instituţii partenere şi a avut mai mult de 163.000 de vizitatori.

 

De altfel, a avut loc şi Ceremonia de inaugurare a noului sediu al Institutului Cultural Român de la Madrid, în prezența doamnei Liliana Țuroiu, președintele Institutului Cultural Român, a Excelenţei Sale doamna Gabriela Dancău, ambasadorul României în Regatul Spaniei, și a doamnei Maria Floarea Pop, directorul reprezentanței ICR de la Madrid. La eveniment au participat şi numeroși reprezentanți diplomatici acreditați în capitala Spaniei, personalități din mediul academic și editorial, alături de reprezentanți ai institutuțiilor culturale locale și a directorilor institutelor de cultură.

„În relația bilaterală cu Spania, dimensiunea culturală nu poate fi ignorată, fiind un important pilon de cooperare între popoarele noastre. Îmi exprim convingerea că noul sediu va permite Institutului Cultural Român de la Madrid să facă un salt calitativ în promovarea proiectelor culturale de amploare într-un context cultural spaniol competitiv”, a declarat E.S. doamna Gabriela Dancău, ambasadorul României în Regatul Spaniei.

Noul sediu al ICR Madrid este amplasat în Plaza del Cordón, în imediata apropiere a centrului istoric, politic și cultural al capitalei Spaniei, la câteva minute de Palatul Regal, Teatrul și Opera Națională, Plaza Mayor și Puerta del Sol, dar și alături de alte institute străine precum Institutul Italian de Cultură. Sediul situat la parterul unui edificiu istoric, este prevăzut cu o sală de expoziții, o bibliotecă cu 3.000 de titluri și săli de curs.

„În noua casă a Institutului Cultural Român din Madrid, publicul spaniol și internațional va putea descoperi industriile creative, poveștile designerilor, artiștilor, arhitecților, muzicienilor bucureșteni, chiar din prima zi a deschiderii sale oficiale. Nu puteam avea un sediu mai bine plasat, aici în inima Madridului clasic. În spatele oricărui proiect de succes și a oricărei instituții puternice se află oameni care depun eforturi și pasiune. Vreau să mulțumesc echipei ICR Madrid și colegilor din Ministerul Afacerilor Externe, în special doamnei ambasador, pentru efortul pe care l-au făcut”, a declarat doamna Liliana Țuroiu, președintele Institutului Cultural Român.

„La Madrid, participăm prin reprezentanța noastră, la două festivaluri culturale importante: MADATAC – New Media ART, Videoart și Tehnologii - și la Madrid Design Festival, cu expoziția Made in Bucharest Creative Quarter, care inaugurează de fapt noua noastră sală de expoziție. Proiectele de diplomație culturală desfășurate atât la sediu cât și in spații culturale consacrate au rolul de a pune pe harta creativă din Madrid evenimente românești,  ce se vor bucura de o mare  vizibilitate. Faptul că zeci de vizitatori au intrat în sediul nostru încă din primele zile este un lucru încurajator atât pentru echipa cât și pentru artiștii participanți în proiectele noastre”, a apreciat președintele ICR.

ICR Madrid susține participarea românească la Madrid Design Festival în colaborare cu The Institute/Romanian Design Week, în perioada 15 februarie - 31 martie 2019. Participarea românească va beneficia de o secțiune aparte, rezervată orașelor invitate, denumită: „Proiect invitat – Cartierul Creativ din București”. 

„Strategia reprezentanței Institutului Cultural Român de la Madrid este de a susţine și promova creaţia culturală și artistică contemporană, incluzând și acele activități din sfera industriilor culturale și creative care pun în valoare geniul românesc, dar au și un important impact economic şi social. Vom realiza numeroase proiecte în acest sens”, a subliniat doamna Maria Floarea Pop, directorul Institutului Cultural Român de la Madrid.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri