Vestea-șoc, cum că Simona Halep a fost depistată pozitiv la controlul antidoping la US Open, a bulversat lumea tenisului și a stârnit valuri de reacții. Mulți o consideră nevinovată și o susțin necondiționat, alții o condamnă sau o acuză de naivitate. În oricare situație, cariera ei se află într-un punct critic.
„A fost sabotată! Sunt interese!”
Susținătorii Simonei s-au lansat în avalanșe de teorii ale conspirației. „Nu se poate, cineva i-a vrut răul”, „Ea nu ar face niciodată așa ceva. A fost sabotată pentru că sunt interese mari la mijloc!”.
Cei mai mulți arată cu degetul spre noul antrenor, Patrick Mouratoglou, și-l consideră pe acesta drept principalul vinovat. „S-a răzbunat pe Simona pentru că Serena Williams nu a putut obține al 24-lea titlu de Mare Șlem, la Wimbledon, în 2019”. De asemenea, mulți și-au adus aminte și de un interviu dat de Patrick Mouratoglou din urmă cu trei ani, pe vremea când o antrena pe Serena Williams, iar Simona era nr. 1 mondial. El spunea că „Nu mă interesează cine este pe primul loc în lume atâta timp cât nu este Serena. Nr. 1 WTA este Serena. De altcineva nu-mi pasă. Nici nu mă uit la clasament”. Acest interviu a avut multe reacții la vremea respectivă, inclusiv din partea lui Ion Țiriac, acesta spunând că „a sosit momentul ca Serena să se retragă. Ce mai vrea? Să iasă la pensie de pe terenul de tenis?”. Și declarația lui Ion Țiriac a stârnit controverse și reacții, inclusiv din partea lui Mouratoglou și a soțului Serenei.
A greșit și Simona?
Schimbarea staffului tehnic se pare că a bulversat-o pe Simona, obișnuită cu alte ritualuri. Chiar dacă ea s-a declarat extrem de mulțumită de colaborarea cu Academia de tenis a lui Mouratoglou, câștigând două titluri în 2022 și a reintrat în Top 10, jocul ei a arătat slăbiciuni contra tenismenelor din noul val, precum Swiatek, Sakkari, Jabeur sau Haddad. „Mi-am regăsit încrederea și plăcerea de a juca tenis. Dar trebuie să muncesc și mai mult”, spunea, foarte optimistă, Simona înainte de US Open. Totuși, renunțarea la vechiul staff s-a făcut prea brusc și, probabil, Simona n-a reușit trecerea din mers la stilul lui Mouratoglou. În plus, renunțarea la serviciile preparatorului fizic Teo Cercel, cel care ținea legătura cu Agenția Antidoping, a dus, probabil, la neatenția în ceea ce privește alimentația și medicația sportivei. Cât timp Teo Cercel a făcut parte din staff, sportiva a efectuat nu mai puțin de 109 teste antidoping și nu a ieșit niciodată pozitivă la vreun control. Acum, brusc, după doar două turnee fără Teo Cercel s-a găsit în organismul ei Roxadustat, o substanță din categoria EPO, cele mai grave substanțe de pe lista WADA. În mod sigur, Simona nu ar fi luat conștient această substanță, care nu se poate lua accidental din aer. Este un produs chimic rar, folosit doar pentru unele afecțiuni grave, dar pe lista neagră. Și atunci cum s-a întâmplat ca Simona să fie găsită cu o astfel de substanță în corp?
Naționala de FED Cup BJK, știrbită de racheta Nr. 1
Prin absența Simonei, Federația Română de Tenis trebuie să găsească acum înlocuitoare în lotul echipei naționale pentru ediția următoare a FED Cup „Billie Jean King”. Pentru a suplini lipsa Simonei din lot, căpitanul Horia Tecău va trebui să le convingă pe Sorana Cîrstea (39 WTA) și pe Irina Begu (35 WTA) să revină la națională, chiar dacă acestea și-au anunțat retragerea din echipă. În acest moment, doar Ana Bogdan (49 WTA) și Gabriela Ruse (96 WTA) mai sunt clasate în Top 100 WTA.
Ce-a vrut să spună Simona prin „Mă simt trădată”?
Mesajul Simonei în care spune că se simte „confuză și trădată” alimentează suspiciunile că săgețile s-ar îndrepta spre noul ei staff, pe care l-ar face vinovat de situația creată și, chiar dacă între ea și antrenor au existat mesaje reciproce de susținere, pare străvezie trimiterea chiar spre Patrick Mouratoglou. Acum tot ce are de făcut Simona este să limiteze proporțiile dezastrului, să nu-și piardă sponsorii și, de asemenea, să se pregătească asiduu pentru revenirea în circuit dacă va mai dori acest lucru.
Ce mai poate face Simona după suspendare
Cariera Simonei se află într-un moment critic. Cum depistările cu substanțe din categoria EPO aduc cele mai lungi suspendări, pedeapsa pe care o va primi jucătoarea noastră este de la 2 la 4 ani, în funcție de cum își va pleda cauza în fața Federației Internaționale de Tenis și a Agenției internaționale Antidoping. În cazuri similare EPO, sportivii au primit minimum 2 ani de suspendare, fie că a fost vorba de tenis sau de alte sporturi. Va reuși să-și reintre în formă și să dea piept cu noul val de jucătoare, care deja domină tenisul mondial? De exemplu, Maria Sharapova și Martina Hingis nu și-au mai revenit la forma de dinainte și după doar câteva meciuri au decis să se retragă din activitate. Nici în cele câteva de exemple din sportul românesc cei care au fost suspendați pentru doping nu au mai revenit la forma și performanțele de dinainte, așa cum a fost cazurile Natalia Mărășescu, Mihaela Melinte, Mirela Țermure sau halterofilii Roxana Cocoș și Răzvan Martin.
Primul mare scandal de dopaj din România a fost cel al atletei Natalia Mărășescu, în 1979, fiind depistată cu steroizi anabolizanți.