Jurnalul.ro Calendar Calendar ortodox 12 iunie 2023. Începe Postul Sfinților Petru și Pavel! Ce nu ai voie să faci începând de astăzi?

Calendar ortodox 12 iunie 2023. Începe Postul Sfinților Petru și Pavel! Ce nu ai voie să faci începând de astăzi?

de Andreea Tiron    |   

În 2023, postul Sfinților Petru și Pavel începe pe 12 iunie și se termină pe 29 iunie. Cei doi sfinţi au fost martirizaţi la Roma, în anul 67, în timpul împăratului Nero.

Sfântul Apostol Petru a fost fiul lui Iona şi fratele Sfântului Apostol Andrei. Era originar din Betsaida (în Galileea Palestinei). După ce se căsătoreste, se mută în Capernaum, unde se îndeletniceşte cu pescuitul. Înainte de a deveni ucenic al lui Hristos se numea Simon. Numele de Petru îl primeste de la Hristos. A vestit Evanghelia în Ţara Sfântă, în oraşele din Asia Mica şi a ajuns până la Roma. A fost răstignit pe cruce cu capul în jos (la cererea lui, spre a se deosebi de modul răstignirii lui Iisus Hristos), in anul 67 d. Hr., lângă fostul circ al lui Caligula din afara zidurilor de atunci ale Romei.

Sfântul Apostol Pavel s-a născut în oraşul Tars, capitala provinciei Cilicia (Asia Mică).

Saul, numele său dinainte de botez, era un zelos apărător al Legii Vechi şi aprig prigonitor al Bisericii lui Hristos. După convertirea de pe drumul Damascului, Sfântul Apostol Pavel a propovăduit cuvântul Mântuitorului Iisus Hristos în timpul celor trei călătorii misionare ale sale, atât printre cei de un neam cu el, dar mai ales printre cei de alt neam: în Grecia, Atena, Corint, Asia, Macedonia până la Roma.

De aceea, Sfântul Pavel a fost numit "Apostol al Neamurilor". 

Sfântul Apostol Pavel a fost martirizat prin tăierea capului, întrucât era cetățean roman și avea dreptul la o moarte mai demnă, care să nu fie asemănătoare cu moartea sclavilor.

Postul Sfinților Petru și Pavel  este rânduit de Biserica Ortodoxă în cinstea Apostolilor Petru și Pavel și a obiceiului acestora de a posti.

Zile cu dezlegare de Postul Sfinților Petru și Pavel

În cursul zilelor de luni, miercuri și vineri, în Postul Sfinților Petru și Pavel se consumă hrană fără ulei, iar marți și joi este dezlegare la hrană gătită cu untdelemn. Pește se mănâncă doar sâmbăta și duminica. De asemenea, va fi dezlegare la pește pe 24 iunie, atunci când se sărbătorește Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul.

Totodată, dezlegare la pește va fi luni, marți și joi, însă doar dacă în aceste zile este o sărbătoare cu cruce neagră în calendar. Dacă o astfel de sărbătoare cade miercuri sau vineri, este dezlegare la vin și untdelemn.

Iată zilele cu dezlegare la vin, pește și untdelemn:

  •     Marți, 13 iunie – Sfânta Mucenică Achilina – dezlegare la ulei și vin;
  •     Joi, 15 iunie – Sfântul Proroc Amos – dezlegare la ulei și vin;
  •    Sâmbătă, 17 iunie – Sfinții Mucenici Manuil, Savel și Ismail – dezlegare la pește;
  •     Duminică, 18 iunie – Duminica Sfinților romani. Sfinții Mucenici Leontie, Ipatie și Teodul – dezlegare la pește;
  •     Luni, 19 iunie – Sfântul Apostol Iuda – dezlegare la pește;
  •     Marți, 20 iunie – Sfântul Mucenic Metodie, Episcopul Patarelor – dezlegare la ulei și vin;
  •     Joi, 22 iunie – Sfântul Grigorie Dascălul, Sfântul Mucenic Eusebie – dezlegare la ulei și vin;
  •     Sâmbătă, 24 iunie – Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul – dezlegare la pește;
  •     Duminică, 25 iunie – Sfânta Muceniță Fevronia – dezlegare la pește;
  •     Marți, 27 iunie – Sfântul Cuvios Samson, primitor de străini – dezlegare la ulei și vin.

Ce nu ai voie să faci în postul Sfinților Apostoli?

Atâta timp cât ține postul, ca și în cazul celorlalte posturi din cursul anului bisericesc, nu se fac nunți, botezuri sau cumetrii, pentru că perioada de postire nu este compatibilă cu petrecerile care însoțesc de regulă aceste evenimente. Biserica spune că nu se cântă și nu se dansează. De asemenea, nu se bea alcool și nu se fumează.

Tradiții și superstiții

Din această zi, se spune că privighetorile și cucul nu mai cântă. Sânpetru pocnește din bici, iar scânteile care apar se vor transforma în licurici, care vor călăuzi călătorii rătăciți pe drumuri de munte sau în pădure.

Pentru sporul casei, dar și pentru Sănătate, se va respecta tradiția Moșilor de Sânpetru și se vor sfinți la biserică pachete cu colaci, lumânări, mere dulci și mere acrișoare.

Oamenii pistruiați se vor spăla pe față cu apă la miezul nopții, atunci când va cânta cocoșul. Potrivit tradiției, pistruii nu se vor mai înmulți.

Conform obiceiurile Postului Sâmpetrului, pentru a fi protejați de spiritele rele, oamenii trebuie să poarte amulete de culoare roșie, cu usturoi și pelin, care vor fi puse în buzunare.

Cea mai puternică rugăciune care se citește în postul Sfinților Apostoli

“Pe Voi, Apostoli slăviți ai Lui Iisus, Mântuitorul v-a rânduit să fiți stâlpi ai Bisericii pe care a întemeiat-o. Pe tine, Sfinte Petre, Mântuitorul te-a ales să fii piatră de temelie a Sfintei Biserici și ți-a dăruit harul să-i întărești în credință pe toți frații tăi.

Pe tine, Sfinte Pavele, Mântuitorul te-a făcut din dușman un ales prieten, iar Duhul Sfânt te-a numit să le arăți neamurilor toate comorile învățăturii creștine. Sfinte Petre și Sfinte Pavele, amândoi ați lucrat cu neobosită însuflețire la răspândirea Împărăției lui Hristos, pecetluind mărturia devotamentului pentru Mântuitor cu sângele vostru.

La Voi ne rugăm, când osânda unei judecăți nedrepte se abate asupra vieții noastre, să-i îndepărtați pe farisei din drumul nostru, luându-le cheile puterii, iar cuvântul lor să nu fie lucrător împotriva noastră. Amin!

Acolo, în Împărăția lui Dumnezeu, vă bucurați de vederea Lui în slava cerească. De Acolo, priviți spre Biserica lui Hristos care călăuzește popoarele, pentru ca ele să vadă lumina Evangheliei și să nu rătăcească drumul care duce la izvoarele tămăduitoare ale harului.

Ne închinăm Vouă, să-L rugați pe Mântuitorul nostru să-i lumineze și să-i apere de orice necaz pe episcopi, pe preoți și întregul popor creștin. Rugați-L pe Domnul secerișului să trimită lucrători sârguincioși în ogorul Tău, pentru ca toți oamenii de bunăcredință să aibă parte de binefacerile pe care le primim de la Dumnezeu prin Sfânta Biserică.

Slăviți Apostoli Petru și Pavel, să ascultați rugăciunea noastră, credincioși încercați de cumplite necazuri, să fiți milostivi și să îndepărtați din viața noastră furia dușmanilor porniți să ne doboare cu orice preț. Amin”.

 

Subiecte în articol: Sf. Petru și Pavel post traditii rugaciune
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri