Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii Premierul bulgar solicită sa fie verificata vânzarea activelor CEZ

Premierul bulgar solicită sa fie verificata vânzarea activelor CEZ

Premierul bulgar Boiko Borissov a cerut Băncii Centrale şi serviciilor secrete să cerceteze achiziţionarea activelor din Bulgaria ale grupului ceh CEZ de către o firmă locală puţin cunoscută, dezminţind implicarea sau sprijinirea tranzacţiei.

 

CEZ a anunţat că a ales oferta Inercom pentru cele şapte societăţi detinute in Bulgaria, inclusiv o companie de distribuţie ce alimenteaza cu energie electrică aproximativ trei milioane de persoane în nord-vestul tarii. Purtătorul de cuvânt de la CEZ, Alice Horáková, a precizat că acordul de vânzare ar urma să fie semnat în zilele următoare si ca oferta celor de la Inercom este superioară valorii de piaţă a activelor vândute, stabilită în urma unei evaluări independente.

"Finalizarea tranzacţiei depinde de aprobarea autorităţii pentru concurenţă din Bulgaria", a adăugat purtătorul de cuvânt. Tranzacţia a provocat îngrijorarea clasei politice bulgare deoarece active energetice strategice ajung în mâinile unei firme puţin cunoscute.

Vorbind în Parlament, Boiko Borissov a afirmat că nici el şi nici Guvernul "nu au participat, din culise, la această tranzacţie".
"Nu numai că nu am participat, nu am influenţat în nici un fel tranzacţia", le-a declarat jurnaliştilor premierul.

Inercom, cu active în valoare de aproximativ 100 de milioane de leva (63 de milioane de dolari), ar urma să preia un business cu o cifră de afaceri anuală de aproape 1,8 miliarde de leva (1,1 miliarde de dolari), care operează o treime din reţeaua energetică a ţării. Deşi CEZ nu a comunicat detalii legate de valoarea tranzacţiei, grupul ceh ar urma să primească, potrivit presei bulgare, circa 320 de milioane de euro.

Inercom a precizat că va finanţa operatiunea prin împrumuturi bancare, dar nu a dat amănunte. Borissov a afirmat că a primit documente confidenţiale privind tranzacţia de la omologul său ceh, Andrej Babis, care arată implicarea unor firme offshore ruso-georgiene, precum şi a unor bănci din Rusia şi Bulgaria.

Premierul a explicat că Bulgaria nu dispune de un mecanism pentru oprirea unei tranzacţii dintre două entităţi private, dar s-a angajat să folosească toate resursele statului pentru a oferi transparenţă în privinţa afacerii şi a cerut instituţiilor de stat să intervină.Ceilalţi doi distribuitori de energie din Bulgaria sunt EVN (Austria) şi Energo-Pro (Cehia). AGERPRES

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri